Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

FOTO VIDEO. Noul brad din Piața Mare împarte sibienii în două. Vouă cum vi se pare?

FOTO VIDEO. Noul brad din Piața Mare împarte sibienii în două. Vouă cum vi se pare?

Oficial sărbătorile au fost „montate” în Piața Mare a orașului. Astăzi, bradul a ajuns la înălțimea promisă de primărie, după ce muncitorii au pus în sfârșit cap la cap cele două părți, urmând ca ultimele detalii să fie puse la punct în următoarele zile, până la marea deschidere a Târgului de Crăciun. Copiii s-au strâns în jurul lui bucuroși, în timp ce adulții au scos telefoanele și s-au apucat de filmat.

Băncile din Piața Mare s-au umplut imediat ce bradul a început să fie ridicat ușor de la sol, iar de pe partea cealaltă oamenii au început să filmeze momentul. Aranjat deocamdată doar cu globuri și luminițe, oamenii se întrebau unde este vârful și câțiva curioși au încercat să numere globurile, în timp ce alții aproximau. „Ne place, e bun. E mai bine decât nimic și nici nu se mai taie brazi din pădure. Mai protejează pădurile”, spune un bărbat care privea de la distanță.

O turistă din București s-a așezat pe bancă pentru a urmări în liniște desfășurarea de forțe din piață. Ea recunoaște că pe parcursul acestei săptămâni a urmărit de aproape fiecare mișcare a muncitorilor, fascinată de asamblarea bradului artificial. „Având în vedere că până acum nu am mai fost în Sibiu în perioada asta, e super. Am înțeles că anul trecut a fost unul foarte mic, care nu avea cine știe ce globuri. Arată foarte bine, zilele acestea cât am stat, am tot supravegheat montarea bradului și observ că oamenii sunt chiar fericiți”, spune tânăra din București. Copiii au fost cei mai entuziasmați, s-au adunat în față și au urmărit plini de uimire noul brad „imens”, plin cu globuri. „Unde sunt luminițele?”, își întreabă un copil cu o privire panicată mama. Au bătut din palme, au privit în sus și și-au ținut respirația. „Interesant. Cred că sunt vreo 400 de globuri. Nu am mai văzut un brad montat așa, am rămas cu copiii care sunt extaziați și fascinați. Pentru ei este ceva «wow»”, spune o mamă în timp ce încearcă să își calmeze copilul care dansează în jurul ei de fericire.

O adolescentă care trebuia să se întâlnească cu prietenii a rămas blocată lângă patinoar cu ochii mari. „Față de brăduțul de anul trecut, acesta este genial. Cred că are undeva la 1.000 -2.000 de globuri”, spune tânăra.

brad craciun (2)

Evident, nu putea să fie totul perfect. Câțiva oameni și-ar fi dorit ca bradul să fie unul natural, pentru că „așa e frumos de Crăciun”. Cu toate acestea și ei au recunoscut că arată impresionant. „Este interesant. Mult mai bine ca anul trecut. Eu sunt pe principiul brad natural de Crăciun, dar poate la anul o să îl folosim tot pe acesta și în cazul acesta merită”, spune un tânăr.

Două femei trecute de prima tinerețe au susținut că bradul ar fi fost mai frumos dacă era natural, chiar dacă ar fi fost mai mic. „Nu am mai avut așa brand. Era mai frumos unul natural, salvăm pădurile ca să ni le fure austriecii. Alte țări reușesc să aibă brad natural”, spune una dintre ele. „Era mai bun unul mai mic dar natural. Cred că are vreo 200 de globuri, dar să sperăm că o să pună și beteală. Este foarte frumos”, continuă cealaltă.

O altă doamnă urlă din spatele meu „Sintetic?! Era mai bine natural”.

brad craciun (4)

Despre brad

Bradul artificial ornamental va trebui să aibă aspect natural, cu un număr cuprins între 2.400 și 2.500 de ramuri, formă conică, să fie de culoare verde și să fie destinat amplasării în exterior, conform caietului de sarcini în baza căruia a fost atribuit contractul.

Montat la sol cu contragreutăți, bradul va trebui să aibă o înălțime cuprinsă între 23 și 24 de metri, iar diametrul la bază să fie cuprins între nouă și zece metri. Bradul va trebui să aibă o greutate cuprinsă între 11 și 12 tone.

brad craciun (9)

Bradul artificial va trebui să vină și însoțit de decorații: cel puțin 1.800 de globuri sferice argintii cu un diametru cuprins între 13 și 15 cm și alte câte 1.800 de globuri aurii și roșii cu diametru cuprins între 19 și 21 cm. Ghirlandele luminoase, echipate cu led-uri de culoare alb-cald și led-uri “cu flash alb rece“, vor trebui să aibă între 134.000 și 135.000 de puncte luminoase. Iar în vârf va trebui amplasată o stea tridimensională de cel mult un metru lungime, care să emită o lumină de culoare alb-caldă.

 

brad craciun (3) brad craciun (4) brad craciun (6) brad craciun (7)

brad craciun (11) brad craciun (9)

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

19 comentarii

Tica Lomnasean

Acum 4 ani

Este minunat, ca si Sibiul dealtfel! Perla Mapamondului!
Raspunde

primaria Sibiu musteste de ipocrizie

Acum 4 ani

Ei zic ca se gandesc la mediu si de asta au dat 600.000 de lei pe gramada asta de plastic. Se putea aduce un brad frumos natural – cum fac an de an cei din Brasov si in compensare primaria impreuna cu voluntari puteau planta altii 10.000 de brazi din banii cheltuiti pe plastic. Cat le pasa de mediu, de parcuri, de copaci stim din ultimii multi ani – nici o masura luata in sensul acesta, dimpotriva.
Raspunde

IOO

Acum 4 ani

Cum or fi cateva tone de plastic mai ecologice decat un brad? Si chiar asa, la cate sute de mii de brazi se taie unul natural era binevenit.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Wunderbar!! Parca-i caciula lui Oblio..
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

o mare prostie!!! bani foarte multi cheltuiti aiurea!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

vinsin

Acum 4 ani

e chiar fainut. :) prefer asa decat unul natural, ca sa nu incraeze defrisarile...
Raspunde

vinsin

Acum 4 ani

*incurajeze
Raspunde

Dracu

Acum 4 ani

Nu ne fura austriecii padurile. Le dam noi pe gratis prin niste interpusi infractori, majoritatea psd.
Raspunde

MADRID

Acum 4 ani

RIDICOL.......ce caiet de sarcini au facut specialistii din Primarie .... "2500 ramuri, aspect natural, culoare verde etc". Doamnelor specialiste se pare ca nici la simtul estetic nu va pricepeti...... ramarura inseamna o ramificatie dintr-o tulpina cand defapt ceea ce ati cumparat cu o groaza de bani, nu are practic nici-o ramura (nici asta nu se vede), nu are aspect natural dar bine macar ca este verde. ESTE DEFAPT O MOCHETA SINTETICA VERDE INFASURATA PE UN GARD IN FORMA CONICA...............BRAVO, BRAVO, BRAVO Cand o sa ajung cu copiii in piata promit ca o sa-i calculez VOLUMUL in asteptarea lui Mos Craciun cine stie, poate anul acesta este un butoi rosu cu capac alb.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 4 ani

Sa nu fim ipocriti: Bradul arata foarte bine. Problema lui va fi depozitarea, banuiesc ca nu-l arunca si la anul cumpara altul. Categoric unul natutal era mai ieftin....poate gratis...daca se lansa un concurs sau o actiune sigur se gasea vreo primarie sau Ocol Silvic ( de la tara) sa-l doneze....si apoi sa se laude ca ei au dat bradul..... si chiar merita. Actiuni de gen se intampla in orasele din Europa.
Raspunde

dan

Acum 4 ani

mi se pare scump si un kitsch
Raspunde

///

Acum 4 ani

Exact! Artificiali sunt si politicienii nostri. Si prim-ministru si vicele si restul...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cititor

Acum 4 ani

Ar trebui sa evoluam (unii dintre noi). Este un obicei STUPID ca de Craciun sa "macelarim" zeci de mii de brazi. Suntem totusi in sec 21. E drept, nu toti ....
Raspunde

Cetatean sibian

Acum 4 ani

Nu au pic de rusine. Sa arunci pe fereastea atitia bani cind sunt strazi neasfaltate in Sibiu???????????????? Rusine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

DDD

Acum 4 ani

Este un brad aspectuos, acasă fiecare isi cumpara ce brad vrea dar pentru domeniul public este potrivit. Orice brad ar fi achiziționat primaria tot nemulțumiți adi fi fost!!!! Asta este discuția din fiecare an!! Nu va place nu va uitati, oricum nemulțumiți sunteti.
Raspunde

Let's make Sibiu think in a European manner again!

Acum 4 ani

Plecând de la principiul dezvoltării durabile, citire: Extremismul în gândire lasă minți luminate pe întuneric! Preț clonă metalico-plastică brad de Crăciun-631,295.00 cu tăt cu TVA!(Sursa: https://www.sibiu.ro/images/uploads/documente/Centralizator_Achizitii_Publice_la_30.09.2019.pdf) Na uite plan/alternativă pe 10 ani: Concurs public în rândul ocoalelor silvice pentru a dona un brad/molid, ocazie cu care se pot promova teribil în târgul de Crăciun.(Costuri brad/molid 0+costuri de transport, montare și luminițe10.000lei*10 ani=100.000lei poate și mai puțin dar dau de la mine). Nah, apăi cu diferența de bani 531,295 lei am fi putut planta la nivelul municipiului Sibiu minim 53.129 și poate maxim 100 000 de puieți timp de 10 ani, cu implicare civică, educația prichindeilor care sunt tot mai prezenți la evenimente de plantare etc... Ei dragilor acum ce facem? Dăm 630 000 pe un moț de palstic, care by the way are o amprentă de carbon despre care e dificil să povestim acum doar de dragul de a salva 10 arbori maturi care după Târgul de Crăciun ar putut fi valorificați ca mobilier finit din colecția "Eu am avut tot Sibiul la picioare! Acum sunt la picioarele tale"(slogan valabil doar pentru scaune, paturi, și parchet eventual :)) ). Oameni buni, nu mai fiți extremiști! Singura problemă a bradului e că s-a cumpărat pe banii Sibienilor fără un minim de consultare publică...parcă avem un SibiuCityApp,nu? Doar gândiți-vă puțin...numa puțin, fără hatereală!
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Iacă citire: maximă ipocrizie la matale. Numește un singur ocol silvic care se promovează în absolut orice mediu public. Desigur ca nu stii niciunul, pentru ca nu există așa ceva. De unde ai scos cost 0 pentru acel brad ? Crezi ca donațiile sunt gratis? Ireal... Implicare civică a copiilor? Probabil în Disney Land... Iar faptul că a fost cumpărat pe banii sibienilor nu este deloc o problemă, atâta timp cât NU am văzut nici o consultare publică, chiar si pe minunata aplicație, sa se asfalteze străzi, sa se ocupe primăria de copii cu probleme sau alte cazuri cu adevărat importante. Ce urmează pentru domnia ta, faci vreo petiție ca au construit ăia mall în centrul orașului? Sau iti scoți puștii la o plantare...pe la vreun loc de joacă, desigur!?
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 4 ani

Bine totuşi că nu ați montat forma asta geometrică în iulie!!!
Raspunde

Dracu

Acum 4 ani

Eu zic ca e intr-adevar pertinenta opinia dlui de mai sus. Cu banii aia plantai o padure de brazi. Dar na. E la moda sa favi bani din speculatii si manipulari de opinie. Si daca mai ai si conducatori fara pic de viziune....asta e rezultatul. Trist
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus