Duminică,
12.07.2020
Parțial Noros
Acum
25°C

Colectarea selectivă: în Sibiu vor apărea containere cu acces controlat. Controlat eventual din telefon

13 Noiembrie 2019 18:21

Colectarea selectivă: în Sibiu vor apărea containere cu acces controlat. Controlat eventual din telefon

Administrația locală va cumpăra 70 de containere pentru deșeuri, care vor fi amplasate pe domeniul public și la care accesul va fi limitat doar pentru acei utilizatori care dețin un card, un tag sau – în funcție de ofertele depuse – un telefon mobil cu o anumită aplicație instalată.

Peste 880.000 de lei, fără TVA, a alocat Primăria Sibiu prin Serviciul public de management salubrizare și protecția mediului pentru achiziția unor containere care să funcționeze asemenea actualelor platforme publice sau igluuri, amplasate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Potrivit caietului de sarcini al achiziției, noile containere vor fi cumpărate în contextul implementării sistemului ”Plătește cât arunci” (ridicarea deșeurilor reciclabile este gratuită, fiind plătite doar ridicarea și depozitarea deșeurile reziduale, operațiuni contorizate automat).

Achiziția acestor containere face parte dintr-un proiect mai amplu al administrației locale, prin care platformele supraterane existente urmează a fi închise (asta deoarece fiecărei platforme îi sunt alocați doar locuitorii din zona respectivă), dar și redimensionate ”atât ca perimetru, cât și ca număr de utilizatori, unde este spațiu disponibil”. Cum nu în tot Sibiul actualele platforme vor putea fi redimensionate, autoritățile locale au lansat o procedură de achiziție a unor containere în care sibienii să poată colecta deșeurile și care să poată fi amplasate pe spații restrânse (în preajma unor parcări, trotuare etc). ”S-au identificat locații unde nu este realizabilă construcția de platforme publice, datorită lipsei terenului sau a unui spațiu corespunzător. Așadar s-au căutat soluții care să rezolve problemele mai sus menționate, astfel încât implementarea sistemului să fie posibilă pentru toți utilizatorii”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de licitație.

Containere cu două volume

Containerele pe care caută să le achiziționeze Primăria Sibiu trebuie să îndeplinească cinci criterii: capacitatea mare de colectare, posibilitatea de golire rapidă a recipientului, posibilitatea de separare a recipientului în 1-2 compartimente și sistem de control al accesului utilizatorilor. Cea de-a cincea caracteristică este cea legată de foliile autoadezive inscripționate (pentru a indica tipurile de deșeuri care se colectează în respectivele recipiente).

70 este numărul total al containerelor pe care caută să le achiziționeze Primăria Sibiu. 66 din acestea trebuie să fie cu un singur compartiment și un volum cuprins între 1,5 și 1,7 mc. Celelalte patru containere trebuie să aibă tot un singur compartiment, dar un volum cuprins între 3 și 3,2 mc. În locul celor 66 de containere, Primăria este dispusă să accepte și ”containere cu volum maxim de 3,2 mc, care pot fi prevăzute cu două compartimente de 1,6 mc fiecare, care să aibă posibilitatea de colectare și descărcare separată pe fiecare compartiment. Este necesar ca în acest tip de container să poată fi colectate două fracții diferite de deșeuri”.

Acces limitat

Containerele trebuie să fie prevăzute cu sistem de etanșeizare și sistem de colectare a levigatului din fracțiile umede. Mai important, în viitoarele containere nu va mai putea depozita oricine deșeurile. ”Containerele trebuie să fie dotate cu sistem de control al accesului utilizatorilor. Accesul utilizatorilor se va realiza cu card, tag sau orice alt sistem disponibil (tehnologie NFC etc). Sistemul de acces va fi prevăzut cu alimentare independentă (baterie) cu o autonomie de minim doi ani”, se mai arată printre cerințele reprezentanților Primăriei Sibiu. Clapa sau trapa de acces pentru noile containere va trebui să aibă un sistem de retractare automat.

Containerele de acest tip vor fi golite prin partea inferioară, după ce sunt ridicate de-asupra autospecialelor cu ajutorul macaralei. Greutatea maximă a acestor containere (goale) trebuie să fie de cel mult 1.300 de kg. Cu o lungime de cel mult 1,7 m și o lățime de cel mult 1,6 m, containerele cerute de Primăria Sibiu nu trebuie să aibă o înălțime mai mare de 1,8 m, iar ”gura de acces să nu fie poziționată la mai mult de 1,5 m de nivelul solului”.

În decembrie

Garanția în exploatare solicitată pentru aceste noi containere este de minim cinci ani. 882.352 de lei, la care se adaugă TVA, este bugetul alocat de administrația locală pentru această achiziție. Firmele interesate pot transmite o ofertă până în 2 decembrie 2019. Termenul de predare a acestor containere este de cinci luni, după care în alte două luni acestea trebuie puse în funcțiune.

Sursa foto: molok.com

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

2cents

Acum 8 luni

In sfarsit un pas in directia corecta! Greu, greu...
Raspunde

2cents

Acum 8 luni

as adauga ca la blocuri, accesul in tarcul cu tomberoane ar trebui sa se poata face doar pe baze similare (acces controlat) si sa nu se mai poata arunca gunoaiele peste gard (gard mai inalt, eventual platforme acoperite). Avem permanent probleme cu locuitorii de la case care vin si arunca orice in orice container. Avem moloz de la case aruncat in orice container le pica la indemana (eu personal am surprins 3 astfel de tentative), ne umplu toate containerele cu vegetatia taiata din curti si tot felul de obiecte mari care nu au ce cauta la containere...
Raspunde

Sorinel Frumuseanu

Acum 8 luni

Doamne fereste cata tichie de margaritar pe capul sibianului chel!
Raspunde

uytuyt

Acum 8 luni

containerele vor trebui dotate si cu camere video pentru cei care nu au nefeceu, card sau tag si le vor lasa la intamplare in zona... plus sistem de maruntzire/compactare pentru cei care nu stiu sa desfaca capacul sticlelor de plastic pentru a se strivi mai usor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus