Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Criză de vaccin antigripal la Sibiu. Unde se mai găsesc doze acum

Criză de vaccin antigripal la Sibiu. Unde se mai găsesc doze acum

Atât în farmacii cât și în cabinetele medicilor de familie, vaccinul antigripal este de negăsit. Criza în ceea ce privește dozele este una fără precedent, explică Loredana Piloff, șefa Asociației Medicilor de Familie din Sibiu, spunând că în anii trecuți farmaciile erau mai bine dotate, astfel că pacienții puteau să le achiziționeze dacă nu le aveau medicii.

Vaccinul antigripal lipsește cu desăvârșire la momentul actual, din cabinetele medicilor de familie. Cele câteva doze pe care le mai au sunt rezervate, iar pacienții nu pot nici măcar să și le cumpere din farmacii. În afară de Farmacia 24 unde ieri mai erau 17 doze, personalul din restul farmaciilor din Sibiu ridică din umeri atunci când este adresată întrebarea „Câte doze de vaccin mai aveți?”.

„Eu am cerut 70 de doze și am primit doar 30. Dintre acestea au mai rămas câteva, dar sunt programate deja. Am auzit că alți colegi au cerut 400 și au primit doar 25. Probabil că mai primesc, dar într-adevăr este o problemă în această privință”, spune un medic de familie din Sibiu.

Situația este confirmată chiar de Loredana Piloff, președintele Asociației Medicilor de Familie din Sibiu. Aceasta spune că una din cele mai mari probleme este tocmai aceea că farmaciile sunt mult mai puțin pregătite anul acesta. La fel de frustrant, spune dr. Piloff, este că medicilor de familie și se cere să transmită de câte doze au nevoie, dar niciodată nu primesc atâtea.

„Este o problemă care de atâția ani nu se mai rezolvă. De ce ni se cere un număr de doze când nu este respectat? Repartizarea se face în tranșe, fără să știm numărul final de doze pe care le vom primi și asta creează probleme. Spre exemplu, eu am transmis că am un necesar de 500 de doze și am primit în tranșe 25, 50 și 50, așadar un total de 125. Această problemă e în fiecare an, dar anul acesta este mai acută din cauza faptului că nici farmaciile nu sunt aprovizionate. Dacă pacienții vor să cumpere nu pot face asta. Este o deficiență pe care nu pot să mi-o explic”, arată Loredana Piloff.

Medicul spune că întotdeauna când apare o astfel de problemă, se interesează personal dacă există undeva doze sau nu. Astfel că le recomandă pacienților să nu își piardă speranța și să încerce și în decembrie să se vaccineze, pentru că nu este prea târziu. „Când am pe cineva care dorește să se vaccineze și nu pot să ofer doza, pun mâna pe telefon și mă interesez. Din păcate, nu am de unde să iau vaccin. În anii anteriori nu a fost chiar așa, pentru că se găseau măcar la farmacie. Ceea ce trebuie să înțeleagă pacienții este că și luna decembrie este potrivită pentru vaccinare. Vârful de cazuri de gripă este în perioada ianuarie-februarie, iar oamenii se gândesc că dacă până acum nu s-au vaccinat, nu mai are sens, ceea ce este greșit. Decembrie este o perioadă la fel de bună pentru vaccinare”, spune aceasta.

vaccin antigripal (2)

Am reușit să găsim totuși un caz pozitiv. Medicul de familie sibian Codruț Stroe spune că situația la el în cabinet a fost bună până acum. Dozele de vaccin antigripal au venit puțin mai repede anul acesta, față de anul trecut, iar pacienții săi care fac parte din grupele de risc au putut să se vaccineze. „Am primit deja și ultima doză de vaccin, chiar zilele trecute. A fost mai ok decât anul trecut, dozele au venit în tranșe apropiate una de cealaltă și am reușit să îmi vaccinez pacienții. Ideea este că eu am mai puțini pacienți adulți, mă ocup mai mult de copii și poate și de aceea mi-au ajuns dozele. Într-adevăr, este o problemă cu dozele din farmacii, care lipsesc. Am avut pacienți în vârstă care au vrut să se vaccineze și pe care i-am trimis la farmacie, dar s-au întors fără doză, spunând că nu se mai găsește”, explică medicul.

Vaccinul în farmacii: „Vine greu pentru că Ministerul Sănătății nu a comandat destule doze”

După numeroase căutări și apeluri la farmaciile din Sibiu, am reușit să găsim un număr de 17 doze de vaccin antigripal, la Farmacia 24. În restul cazurilor ne-am lovit de refuzuri și câteva îndemnuri să încercăm peste câteva săptămâni.

Oamenii au înțeles cât de important este și sunt mult mai receptivi anul acesta, astfel că multe dintre farmacii au zeci de doze rezervate. Din păcate însă, procesul este greoi și dozele de antigripal vin foarte târziu.

Sensiblu mai are un vaccin, iar dozele vin doar la comandă și cu porția. Rareori se întâmplă să vină vreo zece, iar o comandă vine de-abia în șapte zile. Vaccinurile vin din Franța și Germania, cererea este prea mare, iar „Ministerul Sănătății a făcut greșeala să nu comande destule doze de la bun început”, spune o farmacistă.

Catena mai are șase vaccinuri la un sediu, dar „se dau repede, ceea ce înseamnă că cel mai probabil deja nu mai sunt disponibile”.

Farmacia Polisano are doar dozele nazale pentru copii. Îi îndeamnă pe sibieni să mai încerce la sfârșitul lunii, când s-ar putea să mai primească o tură de vaccinuri. Totuși, nu vor să le dea prea mari speranțe pentru că „ni s-au mai promis doze și au venit doar două”.

HelpNet mai are de asemenea doar dozele pentru copii. Se face comandă în mod constant pentru dozele de vaccin antigripal pentru adulți, dar nu se știe când și câte doze vor veni.

La farmacia Dona vaccinurile vin odată pe lună. Nici aici nu se știe exact câte doze vor veni.

Farmacia 24 este singura care are mai multe doze. Ieri după-masă erau disponibile 17 doze.

O doză costă puțin peste 50 de lei, diferența de preț fiind făcută de firma de la care vine vaccinul – nemțească sau franțuzească.

Au mai venit 8000 de doze, dar încă nu au ajuns la medicii de familie

Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu a primit la sfârșitul săptămânii trecute, pe 15 noiembrie, ultima tranșă de vaccin antigripal, în număr de 8.040 doze, vaccinul fiind în curs de repartizare către cabinetele medicilor de familie din județ, relatează Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al instituției.

Județul Sibiu a primit de la Ministerul Sănătății 26.620 doze anul trecut, cu 180 mai puține decât anul acesta. Anul acesta dozele au fost transmise în patru tranșe (prima = 900 doze, a doua = 8.930 doze, a treia = 8.930 doze, a patra = 8.040), reprezentând circa 70% din totalul persoanelor catagrafiate în judeţul nostru (37.755).

În sezonul 2018-2019, dozele de vaccin repartizate în Sibiu au fost epuizate la începutul lunii februarie. Citește și Farmaciile au rămas fără vaccin antigripal. „Am făcut comandă, dar nu ne mai trimit”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus