Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

UE pune Sibiul pe lista județelor în care e interzis exportul de cai. ”În două săptămâni nu vom mai avea probleme”

UE pune Sibiul pe lista județelor în care e interzis exportul de cai. ”În două săptămâni nu vom mai avea probleme”

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat recent o decizie prin care interzice exportul de cai din anumite județe din România, acolo unde evoluează anemia infecțioasă ecvină, informează agroinfo.ro.

Potrivit Anexei Deciziei Comisiei Europene, printre aceste județe se află și Sibiul, alături de Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Mureș, Harghita, Alba, Brașov, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea și Tulcea.

Febră de mlaștină

Anemia infecțioasă ecvină, AIE, este o boală virală care afectează doar animalele din familia ecvideelor. Aici intră toate familie de mamifere, nerumegătoare, imparicopitate, fără coarne și fără veziculă biliară, care include: calul, măgarul, catârul, zebra). Boala este cunoscută și sub denumirea de febră de mlaștină, este produsă de un lentivirus cu acțiune complexă, fiind răspândită pe tot globul, mai des in zonele endemice, unde există ape stătătoare sau mlaștini și unde principalii vectori, insectele hematofage se dezvoltă în număr mare, fiind o afecțiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasă, vârstă și sex.

Virusul are capacitatea unică de a infecta animalele receptive pe viață, producând atacuri intermitente de boală, urmate de perioade în care animalul poate părea normal ca stare generală.

S-a reactualizat harta cu animalele infectate

Cu ocazia reuniunii din iunie 2019 a Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, autoritățile competente din România au prezentat celorlalte state membre și Comisiei un raport privind situația care a arătat că, în general, au fost realizate progrese în ceea ce privește eradicarea bolii și că anumite părți din România au rămas indemne de boală de peste 12 luni sau că prevalența bolii s-a menținut în limitele observate la nivel regional în alte state membre. Prin urmare, este necesar să se definească partea din teritoriul României pentru care urmează să se aplice măsurile de protecție prevăzute în Decizia 2010/346/UE, se arată în Decizia Comisiei Europene. Astfel, a fost reactualizată lista județelor unde evoluează această boală la ecvidee (cai, măgari, catâri), de unde România nu poate expedia ecvidee în celelalte state membre UE. Județul Sibiu a rămas însă pe listă.

Țichindelean: ”Nu avem cai bolnavi în județ”

Directorul DSVSA Sibiu, Șerban Țichindelean, spune că în două săptămâni Sibiul va putea ieși de pe ”lista neagră”. ”Noi avem două focare în județ de AIE, la Jina și Laslea, dar nu mai avem cai bolnavi în județ. Însă în două săptămâni vom primi al doilea rezultat al analizelor și dacă este tot negativ, așa cum a fost la precedentul, Sibiul nu va mai avea focar de AIE. Noi nu avem niciun animal purtător al virusului, probele acestea de care vorbesc se fac pe animalele care au stat în preajma cailor diagnosticați cu AIE. Aceste animale au fost deja sacrificate”,a. declarat Șerban Țichindelean.

La Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Sibiu erau înregistrați anul trecut 106 cai, doar în exploatații ecvidee, în cinci centre: trei manejuri și două hipodromuri. Cei mai mulți se găseau în municipiul Sibiu, la hipodromul CSM. Aici sunt înregistrate 35 de animale. În satul Prod erau înregistrați 32 de cai, la ”Visul Meu”. În Șelimbăr, la Centrul de agrement ecvestru, mai sunt 17 animale, în Bârghiș, înregistrați pe un PFA, erau 14 animale, iar la Axente Sever, la Antares Corporation, mai erau 8 cai înregistrați la DSVSA Sibiu. Pe lângă aceste animale în județ sunt înregistrați peste 4700 de cai.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus