Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
13°C

El Greco. Am mâncat la restaurantul soției primarului

El Greco. Am mâncat la restaurantul soției primarului

Cum mergi spre Mediaș dinspre Sibiu, în prima curbă de la intrarea în Axente Sever, mai multe semne de circulație îți indică în apropiere un restaurant. El Greco, după nume, este restaurantul soției lui Marius Grecu, primarul comunei. Într-una din trecerile din zilele trecute, am găsit deschis și am intrat.

Notă: în forma inițială, atât în titlu, cât și în cuprinsul articolului, a fost publicat faptul că restauratul ar aparține primarului comunei. În realitate, aparține soției acestuia. Autorul articolului își cere scuze pentru eroarea de documentare.

Aveam o foame construită după multă mișcare în aer liber când, din mersul mașinii, am zărit ușile deschise la restaurant, în interiorul căruia geamurile mari de la drum aruncau toată lumina primăverii peste o muzică în surdină, care să mai acopere din zgomotul traficului rutier.

Restaurantul are câteva mese împărțite în două încăperi curate, amenajate într-un stil în care rusticul lemnului și al cărămizii aparente, care tapetează și un șemineu, este combinat cu mese stil „ikea”. Eram singurul client la acea oră de după-amiază și am fost invitat „în casa din față”, adică la masa dinspre geamurile mari care dau la drum, de către doamna care e și ospătar și bucătar și care, prin candoarea ei, a transformat atmosfera într-una similară unei vizite scurte pe la o mătușă. 

„Am ciorbă de burtă, țărănească și de perișoare, iar la felul doi îți pot face o ceafă, mititei sau un gordon bleu, cu cartofi și murături”, mi-a recitat, printre discuții, doamna cât se poate de simpatică. M-a asigurat că tot ceea ce îmi va pune în față vine din gospodăria proprie.

Până să îmi aducă și ciorba, am primit și un meniu „că nu suntem la restaurantele unde ospătarii ascund meniul să nu-și dea seama de prețuri”. În meniu, bucatele propuse sunt simpliste: pe lângă cele prezentate de doamna ospătar-bucătar, mai poți găsi ciolan cu fasole, cotlet de porc, pulpă de pui, cașcaval pane și șnițel pane, cele din urmă de combinat cu cartofi (prăjiți, prăjiți cu cașcaval, piure sau natur). Sunt și trei feluri de pizza (salami, capriciosa și vegetariană), dar și „crenvurști în foietaj” și langoși, iar ca desert poți cere papanași cu brânză ori clătite cu gem, înghețată sau cu brânză.

Prețurile? Șapte lei micul, opt lei porția de cartofi prăjiți, 25 de lei cotletul de porc, 25 de lei pizza, de exemplu.

Ciorba de țărănească pe care am ales-o mi-a fost adusă în cinci minute, însoțită de ardei iute murat și smântână. Iar dacă faceți parte din categoria „ciorbarilor” cărora tarhonul le este drag în zamă, apoi la puteți opri liniștiți la restaurantul primarului. Cartofi, fasole verde păstăi, morcovi, de toate legumele plutesc în ciorba adusă într-o porție cum se cuvine. Fără probleme aș fi putut mânca a doua porție, atât de bună mi s-a părut.

Ciorbă țărănească la El Greco. Sursa foto: Turnul Sfatului

De cum am terminat, în față mi-a fost adusă ceafa: o bucată generoasă, subțire și suculentă, lângă niște cartofi „de revistă”, peste care au fost aruncate și câteva firimituri de vegeta: n-aveau cum fi acei cartofi „din gospodăria proprie”. Iar doamna mi-a recunoscut. „V-am văzut mai grăbit”, a justificat pentru ce nu a mai stat să curețe cartofi și a ales să-i pună la prăjit pe cei „de cumpărat”.

Alături mi-a fost adusă o salată de varză murată, cu care am tot combinat ce am avut în farfurie, plescăind mulțumit de gust. N-am dovedit tot și am cerut restul la pachet, pachețel în care doamna gazdă mi-a pus și o gogonea și un castravete „că îs de la noi, din gospodărie”. 

Ceafă de porc la El Greco. Sursa foto: Turnul Sfatului

Nota a venit scrisă de mână pe un petic de hârtie cu data trecută în partea de jos, că trebuia „schimbată rola” la casa de marcat, iar doamna urma să închidă după mine și se grăbea oarecum.

74 de lei era totalul calculat: 25 de lei pentru ceafa de porc, 25 de lei pentru ciorba țărănească, opt lei pentru cartofii prăjiți, tot opt lei pentru salata de varză murată, șase lei pentru sticla de apă de jumătate de litru și doi lei pentru două felii de pâine. 

El Deputato

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

24 comentarii

CA

Acum 1 lună

Iar nu stie autorul definitia cuvantului 'simplist', e a mia oara cand il foloseste gresit. Hai sa-l ajutam: SIMPLIST, -Ă, simpliști, -ste, adj. 1. (Despre concepții, raționamente, metode etc.) Care consideră lucrurile superficial, unilateral, neglijând uneori aspectele esențiale. 2. (Despre oameni și manifestările lor) Care este lipsit de complicații și de subtilități intelectuale; care judecă în mod simplist (1) sau face dovada unei astfel de judecăți. – Din fr. simpliste.

Raspunde

Rodica Mariana

Acum 1 lună

cica "gordon blue." Ignoranta totala "Aveam o foame construită după multă mișcare în aer liber când, din mersul mașinii, am zărit ușile deschise la restaurant, în interiorul căruia geamurile mari de la drum aruncau toată lumina primăverii peste o muzică în surdină, care să mai acopere din zgomotul traficului rutier." Avem un premiu nobel aici.

Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Stimata doamna, ce importanta are ca bucatareasa-i spune "gordon" in loc de "cordon"? Comanzi, mananci si la urma tragi concluzia daca "gordonul" bucataresei din Axente a fost mai gustos sau nu, fata de "cordonul" de la un restaurant cu fite din Bucuresti? Bineinteles ca nu conteaza ca "gordonul" a costat 25 de lei, iar "cordonul 250". Nu-i asa? Ca, in Axente, poate la masa vecina sta un tractorist cu familia, iar acolo unde consumi "cordon" ai sansa s-o vezi pe Bianca Dragusanu cu noul ei amant. Penibil!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nustiu

Acum 1 lună

pai tu esti atat de misogin incat ai uitat sa intelegi text. nu a spus bucatareasa "gordon blue" ci domnul critic culinar care o citeaza pe bucatareasa intre ghilimele. In afara de asta, misognina ta e atat de acuta incat aperi orice forma de ignoranta doar ca sa mansplain. so, sa ne traiasca homo neanderthalis de Sibiu, un evergreen.
Raspunde

@Nustiu

Acum 1 lună

Din cata gramatica mai stiu eu, atunci cand pui intre ghilimele cuvintele cuiva se presupune ca folosesti exact cuvintele rostite de persoana citata. Dar poate ma insel. Iar acuzatia de "misognina" nu stiu de unde-ai pescuit-o si nici nu ma intereseaza.
Raspunde

Nimeni

Acum 1 lună

Cordon bleu, pentru că nu mănânci gartofi grăjiți
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rodica Bradusa

Acum 1 lună

nuuuuu, tu nu esti misogin. poate nici nu stii ce inseamna conceptul.
Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

Mancare de birt. Sa va fie de bine!

Raspunde

Radu

Acum 1 lună

La pretul ala n-ai cum sa primesti caviar, crab regal si vita Kobe. Ieftin, gustos, satios si pt portmoneul românului de rând. Cu 75 de lei mananci pe saturate. Având in vederea locatia si soseaua circulata mai mult de navetisti sau persoane care doar tranziteaza intamplator zona,, meniul mi se pare excelent in raport calitate/pret. Cine crede ca daca un gratar cu cartofi dintr-un hotel /restaurant de lux din Cluj sau Bucuresti e mai bun decat acelasi meniu "de la tara" , doar pt ca e de 7 ori mai scump, inseamna ca nu stie sa faca diferenta de gust, ci doar de pret.

Raspunde

@Radu

Acum 1 lună

N-am spus "de la tara", am spus "de birt". NBirturi sunt si in orase. Si e urma, Axente Sevr arata bine, nu zici ca e o comuna... Dar asta, nu neaparat datorita primarului...
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Pt @Radu. Nici n-am sustinut ca tu ai spus "de la tara". Asa am scris eu ca sa evidentiez cumva ca, pt un bucurestean, Axentele e totusi o comuna, undeva la tara, ceea ce e cat se poate de corect. Oricum nu asta era ideea. In ce priveste comuna Axente Sever n-am facut absolut nicio apreciere negativa. Cunosc destul de bine localitatea si cred ca intre timp (vreo 20 de ani) arata si mai bine, indiferent ca e meritul actualului sau fostilor primari sau pur si simplu al localnicilor.
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Si ca o ultima paranteza, cred ca nu sunt singurul care a remarcat ca la fiecare articol de acest gen, 90% din comentarii sunt negative. Si nu doar cand e vb de o portie de mancare (oricum, de gustibus) dar si la articolele despre o pereche de tineri care pornesc o afacere sau o femeie care incearca sa-si vanda cozonacii facuti cu mâna ei, un mic artizan intr-un spatiu minuscul etc, mereu aceiasi indivizi, cu acelasi tip de comentarii, unele de-a dreptul aberante prin "subtirimea" argumentelor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Radu

Acum 1 lună

Normal ca sunt cometarii negative cand vedem ce mancare ni se ofera in restaurante, cum arata farfuriile cu mancare, dar ce preturi se practica! In ceea ce priveste "afacerile " tinerilor, e complet aiurea sa promovezi posete din sfoara, tricouri pictate sau lumanari parfumate de care suntem suprasaturati. Afacere e sa produci ceva si sa dai de lucru macar inca unei persoane. Un hobby ca sa-ti omori plictiseala sau ca sa scapi de depresie nu e afacere! Plus ca fac niste lucruri care nu necesita nici efort, nici imaginatie, nici indemanare. As vrea sa vad pe cineva care a pornit o croitorie, nu pe cineva care cumpara tricourile si pune pe ele pete de vopsea...
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Pt @Radu. Trebuie sa recunosc ca ideile tale despre ce-ar trebui sa faca fiecare cu viata lui sunt atat de aberante (ca sa nu spun stupide) incat nu-mi amintesc sa mai fi citit o asemenea tampenie. Cel putin nu in ultimii 10 ani. Iti doresc spor si succes la scris comentarii negative, revoltat/a si incrancenat/a pt ca lumea nu tine cont de pretioasele tale indicatii . ))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Radu

Acum 1 lună

Crec ca in ultimii ani ai incercat sa inveti sa citesti, nu ai citit! Nu e vorba de ce fac unii cu viata lor, faca ce vor, doar e a lor, ci de faptul ca se promoveaza niste aiureli. Aberante si stupide sunt pretentiile tale de a da lectii altora! Vezi-ti de viata ta, lasa-i pe unii sa fie negativisti si fii tu pozitiv! Daca tot ai invatat sa citesti in ultimii 10 ani, n-ai aflat ca orice contradictie duce la un progres? Daca ne ma scriem ceva, sigur ajungem a un progres. mai ales tu care o sa exersezi folosirea limbii romane in scris! Succes!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mariana Deacu

Acum 1 lună

Comentarii de la unii care se străduie pentru bonusul morcovel ăn zama chioară de la ferma de postaci

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

Sunt foarte gustoase comentariile! Meritā toti banii! De la maestrii ai gramaticii limbii române ( care au dreptate si cārora le port respect pentru intoleranta la mutilarea si alterarea limbii române) , la experti culinari care zilnic degustā topul bucatelor din marile bucātārii ale restaurantor cu stele Michelin câte sunt pe drapelul iuesei, suveranistii ( e la modā ) bucātāriei traditionale pentru care ceafa de animal si ciorba groasā cu de toate reprezintā apogeul fericirii intestinale, toti fac rubrica asta un nesecat izvor de revelatii complexe!
Raspunde

@Sparrow

Acum 1 lună

Mai du-te, mai, cu carcoteala ta! Ce nu-ti convine?! Mancarea e ca la un birt oarecare in care intri sa-ti potolesti foamea. Ce n-ai inteles? Ori crezi ca numai tu ai vazut la televizor restaurante cu stele Michelin si alte delicatesuri?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

@ Sparrow La comentarii mā refeream nu la bucate ! Dar inflamarea fārā rost ( giast for shou) e la modā. 'mneata esti exemplu clasic. Poftā bunā ! Bai dā uei, mā uit la teve la ce vreau asa cum unii mānâncā unde si ce vor. Greu tare cu acceptarea libertātii altora.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Coco

Acum 1 lună

El fomisto, el jurnalisto
Raspunde

Unu

Acum 1 lună

Concluzia....Ingrediente numai din gospodaria proprie si nu prea. Dar pentru marketing, ca tot e la moda, zicem ca e. Dupa gasim o scuza. Facem si niste evaziune ca sa fie treaba buna, ca doar e birtul primarului. Si la preturi ne intindem un pic raportat la locatie. Mai ales la ciorba aia de 25 de lei. Deci o carciuma cu iz autentic romanesc si obiceiuri din aceeasi ograda.
Raspunde

Mircea

Acum 1 lună

Ciorba aia de 25 de lei are inclusa smântână, ardei și pâine. Și este foarte gustoasă. Eu intru de câte ori am drum pe acolo. Recomand.
Raspunde

Cetățean

Acum 1 lună

Cred că e primar pe viață! Bafta .....
Raspunde

@Cetatean

Acum 1 lună

Da. Cred ca e la al treilea mandat. Ca dl. Johannis. Si mai ia unul, ca timp romanii si romanii vechi vor mici si bere moca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus