Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Un nou ministru, o nouă verificare a toaletelor din curțile școlilor: „Urgent!!!!”

Un nou ministru, o nouă verificare a toaletelor din curțile școlilor: „Urgent!!!!”

Fiecare ministru al Educației Naționale care s-a perindat pe la conducerea instituției în ultimii ani - dar în ultimii 3 ani au fost schimbați șapte miniștri la Educație - au cerut inspectoratelor școlare o situație a școlilor care au toaletele în curte sau a celor aflate în condiții improprii. Puține lucruri însă s-au schimbat după aceasta. Se întâmplă și de data aceasta, cu noul ministru liberal, Monica Anisie, la Sibiu acest lucru fiind cerut urgent.

„În vederea completării unei machete solicitate de MEC, cu termen mâine, 27.11.2019, ora 11,00, vă solicităm transmiterea, cu celeritate, a următoarelor informații punctuale, cu specificația că NUMAI UNITĂȚILE CARE SE REGĂSESC ÎNTR-UNA DINTRE POZIȚII, vor transmite aceste informații”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Sibiu directorilor de școli.

Astfel, informațiile cerute de autoritățile de la București trebuie să conțină numărul total unități de învățământ (grădinițe, școli primare, școli gimnaziale, licee și colegii) din județ dotate cu grupuri sanitare situate în curte, dar care beneficiază de facilități complete (apă curentă, canalizare), pe niveluri de învățământ, precum și numărul total al unităților cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare.

De asemenea, Ministerul Educației Naționale vrea să știe câte grădinițe, școli primare și colegii/licee din Sibiu au beneficiat de finanțare în anul 2019 cu orice fel de surse: guvernamentale, europene sau locale, precum și stadiul de realizare a lucrărilor, precum și numărul de grădinițe, școli primare și colegii/licee care nu au beneficiat de finanțare și care funcționează în continuare cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare (tip toalete uscate). „Doar numărul”, precizează inspectorul Marius Blaga, responsabil de domeniul investiții.

O altă informație cerută este numărul total unități de învățământ care nu dețin autorizații sanitare de funcționare.

IȘJ Sibiu precizează că datele se vor transmite prin fax, semnate și ștampilate. „Directorii unităților de învățământ vor fi direct răspunzători pentru corectitudinea datelor transmise și de receptarea termenului”, au mai transmis reprezentanții IȘJ Sibiu.
Amintim că cu exact un an în urmă, într-un răspuns dat în Parlament, ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, menționa că în județul Sibiu sunt „25 de unități de învățământ preuniversitar în mediul rural cu grup sanitar aflat în exteriorul clădirii”. În replică, IȘJ Sibiu a transmis că la nivelul județului exista o singură unitate de învățământ care nu are grupul sanitar în condiții acceptabile – fiind vorba despre Școala Gimnazială Boița. În instituția respectivă ar funcționa „toalete turcești, acestea fiind amplasate în curtea școlii, însă sunt igienizate și au apă curentă”.

„În alte 24 de unități de învățământ toaletele sunt în stare foarte bună, chiar dacă la unele din ele acestea sunt amplasate în curte și nu în clădirea unității de învățământ. Apar și cazuri în care aceste toalete sunt în clădirea unității de învățământ, dar în spații care necesită ieșirea din clădire pentru a putea fi folosite sau în care aceste toalete nu mai sunt folosite, dar nu au fost dezafectate sau demolate (Școala Gimnazială Laslea, Școala Gimnazială Bazna, Școala Gimnazială ”O. Goga” Rășinari și Școala Gimnazială ”S.P. Barcianu” Rășinari)” – se mai arăta în răspunsul IȘJ Sibiu transmis Turnul Sfatului.

Cele 25 de instituții erau categorisite după cum urmează: cu toalete modernizate, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă (școlile gimnaziale din Alțâna, Râu Sadului, Șeica Mare, Ighișu Nou, Nocrich (și Hosman), „Ilie Micu” din Ludoș, „Ioan Ban-Dascălu” din Poiana Sibiului, Păuca (și „Bogatu Român”), Liceul Tehnologic Iacobeni cu Școala Profesională Iacobeni și școlile primare Stejărișu, Netuș și Movile, Nr. 4 din Sibiu, „Viorel Cucu Paltin” din Arpașu de Jos (și „Aurel Popa” din aceeași localitate); cu toalete modernizate, situate în incinta școlii, dar elevii trebuie să ocolească clădirea sau în alt corp de clădire (școlile gimnaziale din Blăjel, Bruiu, Axente Sever, „Ion Morar” din Dîrlos și Liceul Tehnologic „Johanes Lebel” Tălmaciu); cu toalete modernizate, folosite numai la ore de educație fizică (Centrul Școlar de Educație Inclusivă Dumbrăveni și Centrul Școlar de Educație Inclusivă Turnu Roșu); cu toalete dezafectate, dar nedemolate (Școala Gimnazială Mihăileni, Școala Gimnazială Bazna, Școala Gimnazială Jina, Școala Gimnazială ”Octavian Goga” Sibiu, Școala Gimnazială ”Sava Popovici Barcianu” Rășinari, Școala Gimnazială Laslea) și cu toalete turcești (Școala Gimnazială ”Ion Albescu” Boița).

Mai multe, în articolul Școli din Sibiu cu grupuri sanitare în curte. IȘJ: „Sunt în stare foarte bună”

La începutul acestui an, în una din primele sale deplasări în teritoriu, prefectul Maria Minea, însoțită de fostul inspector școlar general Emilian Novac, a verificat stadiul lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare în clădirile unităților de învățământ din comunele Mihăileni și Iacobeni. Oficialul a concluzionat că acestea „urmează să devină funcționale imediat ce vor fi racordate la rețeaua de canalizare, care este în curs de finalizare”.

La nivel național, în întreaga țară ar fi peste 2.300 de școli cu gupuri sanitare în curte și care nu sunt dotate cu apă curentă și canalizare.

În ceea ce privește autorizația sanitară de funcționare, atât anul trecut, cât și în acest an IȘJ Sibiu a transmis că anul școlar 2019-2020 în județul Sibiu a începul în 309 de unități de învățământ, dintre care 141 sunt cu personalitate juridică, iar 168 sunt structuri școlare, iar toate dețin autorizație sanitară de funcționare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

???

Acum 4 ani

Si daca in acel sat nu exista inca o canalizare? o vor face liberalii?
Raspunde

Observator sibian

Acum 4 ani

În fotografia care acompaniază articolul vedem WC-ul încă existent în curtea Școlii Gimnaziale ”Ion Albescu” din Boița.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Faxul și stampila se potrivesc cu toaletă din curte. La fel de antice. Ăștia vor sa ne învețe copiii, ăștia care folosesc fax și stampile? :))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus