Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Crama Național se închide după 27 de ani. Don Titi și Elena cheamă toți prietenii la ”o ultimă pită cu fasole”

Crama Național se închide după 27 de ani. Don Titi și Elena cheamă toți prietenii la ”o ultimă pită cu fasole”

Crama Național din Piața Mică, locul în care mii de tineri și-au desăvârșit vremea studenției la Sibiu, se închide pe 1 decembrie. Don Titi - colonelul devenit figura emblematică a localului - și Elena, soția sa, invită toți prietenii și cunoscuții Cramei la „o ultimă pită cu fasole servită cu plăcere” în „scunda tavernă mohorâtă cu bănci”.  Întâlnirea a fost programată duminică după-amiaza.

Don Titi și Elena au servit mii de studenți în cei 27 de ani de existență a Cramei Național. Cei care au fost odată studenții de la Teologie, Academia Militară sau Teatru, astăzi sunt adulți în toată firea și încă mai vizitează cu drag Crama Național. „Îmi pare bine că oamenii vin să ne vadă când mai trec prin Sibiu. Cei de la Academia Militară vin acum, la 42 de ani, să ne povestească întâmplări militărești de prin Afganistan. Dacă Crama este închisă, vin și sună la ușă să le deschidem”, povestește Don Titi cu zâmbetul pe buze.

Povestea Cramei din Piața Mică, a „tavernei mohorâte” după cum o descrie Elena cu drag, începe cu o poveste de dragoste dintre doi tineri, un militar și o profesoară de limba română. Elena avea 28 ani când un unchi, „domnul colonel” subliniază Don Titi, care lucra la Casa Armatei i-a povestit despre „un tânăr deștept”. Într-o seară, Elena a fost invitată la Casa Armatei și a văzut „un bărbat frumos”. „În seara aceea m-a dus la Zaharia, unde este acum Casa Frieda, a comandat mâncarea mea preferată, deși nu știa care este – mămăligă cu smântână și brânză”, povestește Elena. „Am zis că dacă nu merge, măcar să ies ieftin”, spune râzând militarul familiei. Elena a fost cucerită de veselia și exuberanța militarului acordeonist, „m-a cucerit, deși bărbații care mă atrăgeau erau înalți”.

Prima dată când Elena l-a văzut pe Don Titi în uniformă a fost la film. „Am mai tot ieșit, dar nu îl văzusem cu hainele de militar, iar mama mă tot întreba dacă este cu adevărat de la Academie. M-a invitat la film la Arta, care atunci era pe Tribunei. Stătea cu spatele, dar după statură părea el, l-am atins pe umăr și el era. I-am zis mamei că este militar, în ziua aceea fusese la o ședință și apoi pe teren și de aceea avea uniforma pe el”, detaliază ea.

Căsătoria a intervenit repede. S-au cunoscut în lunile iunie – iulie 1978, iar în 27 decembrie s-au căsătorit civil. Două săptămâni mai târziu au avut căsătoria religioasă, acasă, „cum se făcea atunci”. Au trecut 40 de ani. „O viață tumultoasă, dar frumoasă. Mi-a plăcut faptul că mi-a dat impresia că sunt independentă. (râde) Opiniile noastre sunt diferite, dar ne-am completat prin glume”, spune Elena în timp ce îl privește cu drag pe Don Titi.

don titi crama national (23)

Inițial, Crama trebuia să fie un mic hotel

După Revoluție, având o casă mare, tânărul cuplu și-a propus „să încercăm și noi ceva”, iar prima idee a fost a unui „mini hotel”. Cei doi s-au apucat de muncă, dar în timp ce încercau să obțină toate avizele, au descoperit că fiecare cameră trebuia să aibă un grup sanitar. „Eu nu îmi distrug pachetul și oricum nu aveam pe unde să tragem toate țevile. I-am spus arhitectului-șef de atunci, Szabolcs Guttmann, să vină să vadă ce putem face. Am coborât în Cramă și el ne-a spus «De ce nu faceți o Cramă?»”, explică cei doi.

În aprilie 1992, cu o săptămână înainte de Paști, s-a deschis primul local sub numele „Poarta Dragonilor”. „Trei zile, atât a rezistat” și s-a închis din cauza unor neînțelegeri între asociați. Cu un împrumut făcut, cei doi au mai încercat o dată, cu un anunț simplu – „Local pentru studenți” – pentru că „nu ne doream să fim confundați cu o crâșmă”. ”Cei care au descoperit Crama au fost studenții de la Teologie. În primul an și jumătate a fost un pic mai greu”, spune Elena.

Pe parcursul anilor mulți oameni au trecut pragul Cramei și au fost „omeniți și respectați” de către cei doi proprietari. La început, Crama Național se deschidea la ora 14:00, iar la 14:30 era deja plină. „Ei erau studenți militari, așa le ziceam eu. Până la ora 19 se golea, iar la ora 19:30 începeau să vină toți studenții civili. Am încercat să adunăm o comunitate, seara ne strângeam la o masă și începeam dezbaterile. Ne pierdeam în discuții până pe la ora două noaptea. Don Titi stătea în bucătărie la geam și «ne păzea» pentru că, fiind militar, nu avea voie să intre”, povestește Elena.

don titi crama national (15)

De la ouă cu mujdei la pita cu fasole

Elena, profesoara de română, a avut mereu grijă să își respecte clienții și să le servească câte ceva de mâncare. „Am servit multe în Cramă, de la ouă cu mujdei până la pizza. Dar mama mi-a sugerat pâinea cu fasole”, își amintește Elena. În Cluj-Napoca, la un restaurant a văzut pentru prima dată pita cu unsoare, iar câțiva studenți din Sibiu sugeraseră această opțiune, astfel Elena a introdus pita cu unsoare. Într-o încercare de a diversifica meniul, au adus zacuscă și ocazionala pită cu jumări. „Oamenii au început să ceară suc de roși, așa că am decis să îl facem noi și să îl servim. De aici a pornit și ideea cu socata. La început aveam vin fiert alb și roșu, apoi pentru că nu am mai găsit un vin de calitate alb ne-am limitat la cel roșu”, detaliază ea modul de construcție al meniului.

Mușterii

Cei doi au avut parte de întâlniri memorabile în spațiul mic de la subsol. Elena a ținut că amintească câteva nume apropiate cu care are multe amintiri prinse între aceste ziduri: actorii de la TNRS, Ovidiu Moț și Viorel Rață, Cătălin Neghină care „mereu cerea un pahar de apă și votcă”, Iustin Panța – „cu care la început nu mă înțelegeam, dar am devenit prieteni”, George Stanca, Sergiu și Janet, Mircea Ignat sau „primul care a promovat Crama” – Dăncuș. „Domnu’ Titi tot atât de tânăr și de gașcă ați rămas. Aici, la Cramă, ne simțim ca acasă. Am revenit după 10 ani ... e super”, au scris Cătă și George Rebeanu în caietul de amintiri al Cramei în 2010. Printre oamenii care au trecut prin Cramă și au fost impresionați de ospitalitatea celor două gazde se numără ambasadori ai Franței în România și din 2008 au început să vină și calfele. „Am rezistat pentru că ne-am respectat mereu clienții”, subliniază Don Titi. „Câștigul cel mai mare a fost că nu am pus manele, de câte ori cerea cineva puneam muzică clasică”, adaugă Elena.

După atât de mulți ani în care a binedispus turiștii și sibienii și în care a strigat constant în Cramă – „Români vi se pregătește o surpriză”, Don Titi „va regreta cel mai mult închiderea cramei”. Omul infanteriei „cu trei steluțe pe umăr”, după cum îl descrie soția lui, s-a născut în Alexandria, Teleorman și a ajuns în Sibiu datorită meseriei. „Acum este mai ardelean ca mine, l-am educat”, spune amuzată Elena.

don titi crama national (9)

Ultima întâlnire din Cramă

Duminică, 1 decembrie 2019, de la ora 18:00, Crama Național vrea să strângă la un loc toate generațiile care au amintiri plăcute între zidurile curbe ale „tavernei mohorâte”. Pita, vinul și berea vor fi din partea casei pentru „oamenii de calitate care au format aici un grup întins pe mai multe generații”. „Lăzile de bere vor fi în mijlocul barului, sper să avem loc cu toții, dar mai aducem și lăzi pe care să se poată sta”, explică Elena timid.

„Sunt emoționat pentru duminică, dar știu că nu are cum să nu iasă bine, pentru că suntem noi. O să îmi lipsească activitatea, am văzut tineri care au crescut și au devenit «oameni mari» în Cramă. Mă mai întâlnesc cu foști studenți, care acum sunt cu soție și copii și realizez cât a trecut timpul. Dar să nu uităm de generația tânără, cei care vin aici îmi par a fi tineri cu perspective, foarte deschiși”, povestește Don Titi, cu o tristețe vizibilă în ochi.

Duminică se va închina un ultim pahar în crama „domului colonel”, după cum îi spuneau studenții militari. De fapt, chiar mai multe pahare, astfel încât Don Titi să nu se supere pe cei care sparg gașca și după care, ca în vremurile bune, să se strige „Cine pleacă e un bulangiu”, acompaniat de acordeon.

foto Silvana Armat

don titi crama national (19) don titi crama national (18) don titi crama national (17) don titi crama national (16) don titi crama national (7) don titi crama national (27) don titi crama national (4) don titi crama national (5) don titi crama national (13) don titi crama national (1) don titi crama national (14)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

34 comentarii

Dragan Radu

Acum 4 ani

Pacat ca se inchide crama National unde am petrecut clipe frumoase impreuna cu prietenii si am ramas cu amintiri placute despre don Titi ,care intotdeauna ne servea cu placere La revedere ,don Titi !!!
Raspunde

Ioana

Acum 4 ani

Mulțumim pentru articol. Și mulțumim pentru crama și tot ce a însemnat ea toți anii aceștia. Ma bucur ca ne-am putut lua și noi rămas bun acum 2 săptămâni. Multe amintiri. ❤️
Raspunde

Viviana

Acum 4 ani

Sa aveti parte de sanatate si impliniri si va multumim din suflet pentru anii tineretii in care ne-am simtit in crama ca acasa!
Raspunde

B`

Acum 4 ani

Minunat loc. Minunat om don' Titi. Minunate amintiri in acel loc.
Raspunde

Gabriel Blazsani

Acum 4 ani

Minunate amintiri mai ales de iarna cu prietenii de la Clubul Sibiniensis si Amicii Muntilor. Dar cum toate afacerile se nasc, cresc si mor... Ca in viata...
Raspunde

echidistantul

Acum 4 ani

Si eu imi amintesc cu drag de crama.
Raspunde

Dave

Acum 4 ani

Oh...ce trist! Don' Titi, o să vă ținem minte cât vom trăi! Ne-ați făcut serile mai frumoase!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gratiela Ciocaldau

Acum 4 ani

Oricum era o cloaca de roacheri care fumau si beau alcol in nestire, nu avea atingerea sfanta si numai cei mai nelalocul lor colegi de-ai mei isi mancau zilele in bomba aia!
Raspunde

Petre

Acum 4 ani

Gratiela, "nelaloc" esti matale. Vezi-ti de atingerile sfinte si mintea ingusta si lasa-i pe aceia care au amintiri dragi din Crama sa ii cinsteasca pe Don Titi si nevasta lui asa cum se cuvine si cum merita.
Raspunde

Teodora Tudosie

Acum 4 ani

Sunteți tristă, doamna! Foarte tristă...
Raspunde

sasofilu

Acum 4 ani

dar matale ce local preferi?
Raspunde

Dracu

Acum 4 ani

:))) Am ras copios la mesajul tau. Noi, roacherii, o sa murim cu o gramada de amintiri placute. Printre aceste amintiri exista si crama si nea Titi. Tu o sa mori dupa ce ai dus o viata searbada si monotona. Mult succes cu atingerea aia sfanta.
Raspunde

???

Acum 4 ani

Mai du-te, tu!
Raspunde

Cosmin Cocioabă

Acum 4 ani

Salutari lui don'Titi si doamnei, amintiri de neuitat, vremuri faine si simple, tare bine ne-am mai simțit în Crama, mulțumim pentru acest articol!!!
Raspunde

Florin

Acum 4 ani

Multe amintiri frumoase, păcat pt decizia luată. Sănătate multă don Toți. Pensie lungă!!@@
Raspunde

Dan

Acum 4 ani

Parcă a fost ieri ziua sau noaptea când am intrat pentru prima dată în cramă și a rămas localul preferat pe timpul studenției și mulț după. Crama Național putea să îți placă sau nu, dar în nici un caz nu îți putea fi indiferentă. A fost ceva unic în Sibiu. Don Titi, multă sănătate întregii familii!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

VVDhEhE

Acum 4 ani

Bine ca se inchide bodega! Bodega de apevisti, cunoscuta in anii '90.
Raspunde

xyz

Acum 4 ani

Pacat! Acolo am mancat cea mai buna pita cu unsoare, paprica, piper, ceapa si sare. Cea mai buna! Offf...
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Trebuia sa vina o tocilara sau un tocilar sa strice tot chefu asa cum a facut Gratiela cu comentariul ei de 2 lei . Imi pare rau ca se inchide acel local .. multe amintiri din vremea studentiei am de acolo .
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Un mister : nu avem cultul continuității deși apreciem ... tradiția !
Raspunde

Bogdan

Acum 4 ani

Amintiri superbe
Raspunde

vinsin

Acum 4 ani

Pacat. Nu se gaseste nimeni sa continue cumva afacerea? Nu va fi la fel fara Don Titi, dar macar localul va avea cntinuitate
Raspunde

Deiu

Acum 4 ani

Regret inchiderea Cramei. Chiar daca nu i-am mai trecut pragul de pe vremea protestelor facute in contextul OUG 13, era un loc care stiam "ca e acolo" si ca ne primeste de fiecare data cu drag. Da, poate se va gasi o solutie pt continuarea afacerii, fie de catre Bebe sau de catre altcineva care sa le ofere lui Don' Titi si sotiei sale un venit pasiv. Ne vedem duminica.
Raspunde

Ață

Acum 4 ani

1997-2001 Viata fara crama, viata fara don Titi nu exista. Iti multumesc pentru toate clipele minunate pe care ni le-ai oferit si pentru cele pe care ni le-ai suportat. O pensie frumoasa si linistita!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nelu Fuzelaindeshtain

Acum 4 ani

Pifanu betiv venea acolo si bea bautura ieftina apoi mergea la "onor" si manca un sandwich ieftin si rocaretele neiubitor de munca zis si "boem" care primea 10 lei de la parinti si venea sa-i toace mandru pe bautura. Nicio pierdere pentru nimeni. Acum toata lumea merge la mall ca e mai de bonton si da bine pe facebook. Inc rama e intuneric si nu ies misto pozele pentru insta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 4 ani

TOT CE-I ROMANESC VA PIERE! aveti dovada
Raspunde

absolventa 2001

Acum 4 ani

Imi amintesc ca in iunie 2001, dupa examenul de licenta am mers cativa colegi in crama. Eu am baut numai pepsi si 7-UP. Domnu Titi cu umorul lui mi-a spus: Ce-o sa te mai doara capul maine ca ai amestecat bauturile...
Raspunde

Marius Mitea

Acum 4 ani

Of...Gustul dulce-amar al nostalgiei ma bântuie... Câte nopți nu am beut, cântat, scris și recitat stihuri, cu pretini vechi si dragi dintre care mulți au emigrat în Diaspora cerească, câte dimineți nu m-a prins răsăritu' aici întrebându-mă buimac dacă-i prea devreme sau prea târziu..
Raspunde

vechea gasca

Acum 4 ani

Pe unde mai bantui, Marius?
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Amintiri minunate din vremea liceului. Sănătate don Titi, viata lunga și liniștită alături de familie. Cea mai buna pita cu unsoare/untura cu ceapa roșie!
Raspunde

Răzvan

Acum 4 ani

Don Titi și Tanti Elena, Mă înclin și va multumesc. Am petrecut anii minunați din studenție in Crama National, la dumneavoastră langa Podul Minciunilor. Îmi doresc să aveți o pensie extraordinară și să vă bucurați de viață în continuare pentru multi MTI ani de aici înainte. #CeiMaiFainiAni (Către Echipa Turnul Sfatului, va rog să arătați aceste mesaje lui Don Titi și D-na Elena.)
Raspunde

fosta eleva a dnei

Acum 4 ani

Dna Ileana, nu tanti Elena...
Raspunde

Magna Horreum

Acum 4 ani

Ce ma surprinde placut este ca, in comentariile tuturor celor ce isi exprima parerea de rau pentru inchiderea Cramei National, nu am sesizat greseli gramaticale, Asta spune totul despre nivelul clientilor care i-au calcat pragul (printre care, cu mandrie, ma numar si eu) si despre atmosfera de acolo. Sanatate proprietarilor si o viata linistita!
Raspunde

Lucifer Morningstar

Acum 4 ani

Ce mă surprinde și mai plăcut e că singurele greșeli gramaticale și limbajul de șantier sunt sesizabile numai în comentariile haterilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus