Sâmbătă,
14.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Noul mall a adus europeni la lucru în Sibiu

Noul mall a adus europeni la lucru în Sibiu

”În județul Sibiu sunt foarte mulți salariați detașați din Uniunea Europeană”, apreciază reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, care spun că inclusiv noul centru comercial deschis lângă podul Gării a generat astfel de detașări.

Cei mai mulți locuitori ai Uniunii Europene detașați ”cu serviciul” la Sibiu lucrează în multinaționalele de aici: de la manageri la muncitori, constată reprezentanții ITM Sibiu, potrivit cărora o creștere a numărului detașărilor a fost generată și de proiectul construirii Promenada Mall. ”În județul Sibiu sunt foarte mulți salariați detașați din Uniunea Europeană, la multinaționale, dar au venit foarte mulți detașați și cu ocazia construirii mall-ului. În 2019 avem 490 de salariați detașați transnaționali, din care 29 de manageri, 134 de specialiști, 199 de tehnicieni-maiștri șefi de echipă, 123 de muncitori calificați și cinci muncitori necalificați”, spune Adriana Faur, șefa Serviciului Control Relații de Muncă din cadrul ITM Sibiu.

”Ies la aceeași bani. Plus cazarea”

Potrivit datelor prezentate de Adriana Faur, pe lângă cei aproape 500 de europeni detașați în Sibiu, alți 1.200 s-au angajat aici din afara sau din cadrul UE. ”Avem în jur de 1.200 de contracte active în județul Sibiu, deci angajatori care au angajat cetățeni din afara și din cadrul UE”, explică reprezentanta ITM Sibiu.

În cazul angajaților din afara UE, majoritatea provin din Asia. Din țări precum Sri Lanka sau Nepal, de exemplu. ”Eu am contractat muncitori din Nepal, prin intermediul unei firme care intermediază forță de muncă. Practic, ca și costuri, sunt aceleași pe care le am cu un angajat din România, doar că acesta din urmă lucrează opt ore, pe când cei din Nepal lucrează zece ore pe zi. În plus față de costurile pe care le avem cu salariile și contribuțiile, mai sunt cele legate de cazarea muncitorilor din alte țări, cheltuieli suplimentare. Dar pe care sunt dispus să le fac, deoarece muncitorii din alte țări sunt mult mai stabili”, povestește un angajator din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

VVDhEhE

Acum 4 ani

Auzi ca europeni
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cititor

Acum 4 ani

Asa, de curiozitate: daca ai nevoie de haine de unde cumperi? Din "Targ" ?
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Deci mult mai putini romani angajati in acest proiect decat am fi sperat. Interesant. Ca sa faca mall in Romania se prefera detasarea unora din occident plus o groaza de sclavi asiatici. Sclavii nostri sunt prea scumpi sau poate ca sunt mai toti plecati in occident...
Raspunde

enemy90

Acum 4 ani

Foarte bine...bravo ! Romanii lucreaza in Italia dar nu vin acasa la munca, stau acolo ca sa faca poze pe Facebook deghizati in italieni pe 500 EUR/luna salariu iar astia care stau acasa sunt puturosi, nu isi merita salariile. Curand nu or sa mai aiba la ce veni acasa, amin !
Raspunde

Radu

Acum 4 ani

Sclavii nostri sunt prea prosti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus