Marţi,
31.01.2023
Innorat
Acum
-2°C

Surse. Ce s-a întâmplat la mall? A cedat rețeaua unei instalații de frig și nimeni nu știa ce trebuie făcut

Surse. Ce s-a întâmplat la mall? A cedat rețeaua unei instalații de frig și nimeni nu știa ce trebuie făcut

Incidentul de miercuri seara de la Promenada Mall, în urma căruia cinci persoane au fost transportate la spital, a fost generat de instalația de frig amplasată în subsol, în zona magazinului Kaufland.

Instalațiile de răcire de mare capacitate folosite de către comercianți în ultima perioadă folosesc bioxid de carbon. O astfel de instalație este amplasată și în noul centru comercial din Sibiu - Promenada Mall - la subsolul magazinului Kaufland fiind utilizate cantități mari de bioxid de carbon și de uleiuri folosite în instalațiile pentru frig.

Situația dura de câteva ore

Incidentul nu a fost creat brusc. Cu câteva ore înainte de închiderea mall-ului, instalația de răcire de sub magazinul Kaufland a început să se comporte în afara parametrilor. Temperatura din rețeaua de bioxid a crescut constant și, în cele din urmă, una din supapele de siguranță a început să elibereze ”surplusul”, arată pentru Turnul Sfatului surse familiarizate cu incidentul petrecut miercuri noaptea în Promenada Mall.

Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, timp de câteva ore, persoana responsabilă de supravegherea instalațiilor a încercat mai multe manevre de a reduce temperatura din sistem, fără succes, însă. În cele din urmă, în urma evacuării bioxidului de carbon prin supapa de siguranță, cei aflați în zonă au început să fie afectați. ”Bioxidul de carbon, fiind mai greu decât aerul, reduce cantitatea de oxigen dintr-o încăpere, ceea ce poate afecta organismul uman. Asta s-a întâmplat, în cele din urmă, și cu operatorul instalației de răcire a magazinului Kaufland: îl pișcau ochii, respira tot mai greu, iar în încăperea instalațiilor s-a ridicat o ceață densă formată în urma evaporării uleiurilor din instalații. Pompierii au fost chemați abia după declanșarea alarmei pentru depășirea concentrației de bioxid de carbon”, explică sursele contactate de Turnul Sfatului.

Pompierii au intervenit rapid, înainte de ora închiderii mall-ului (22:00) și au decis – după cum avea să devină public – evacuarea centrului comercial, având în vedere faptul că au detectat un nivel ridicat de bioxid de carbon în zonă.

Lipsă de experiență sau cunoștințe

În cazul unor astfel de erori, instalația trebuie golită controlat, în paralel cu ventilarea încăperilor și spațiilor în care sunt amplasate aceste sisteme, arată sursele contactate de Turnul Sfatului. Angajații de la Kaufland, la fel ca și pompierii privați angajați, cel mai probabil nu au știut care este protocolul de urmat în astfel de situații. ”Trei dintre pompierii privați au și vomitat, aveau ochii umflați. Din fericire, după expunerea la bioxid de carbon în cantități peste cele normale îți revii rapid, căci nu e precum în cazul monoxidului de carbon care se fixează pe hemoglobină”.

În jurul orei 05:00 a dimineții de joi, instalațiile de frig au fost repornite sub supravegherea angajaților unei firme din Cluj-Napoca, responsabilă de mentenanța sistemelor în discuție. În cursul zilei de joi, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Căpitan Dumitru Croitoru” Sibiu a anunțat organizarea unei conferințe de presă pe tema incidentului de la noul mall al Sibiului.

Reamintim că – în prezența largă a șefilor de instituții publice din municipiu și județ - investiția de 100 de milioane de euro din zona podului Gării din Sibiu a fost deschisă publicului în urmă cu două săptămâni, chiar dacă ISU nu a eliberat autorizația pentru securitate la incendiu. Pe 22 noiembrie 2019, când împreună cu reprezentanții ISU Sibiu a fost stabilită o nouă întâlnire pentru recepția lucrărilor pe partea de securitate la incendii, reprezentanții mall-ului au solicitat amânarea acesteia, până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Citește și Noul mall evacuat. Cinci pompieri au ajuns la spital FOTO VIDEO

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Sibian la care i a ajuns

Acum 3 ani

E bine ca au fost lasati sa deschida fara autorizatie. Pe cine incalzeste amenda data de ISU daca oamenii ajung la spital?
Raspunde

ochiu de la cucuvea

Acum 3 ani

No sa vedem daca domnii ISU au sange in instalatie să închidă toată hardughia aia....
Raspunde

IOO

Acum 3 ani

Nu au. Primaritza a taiat panglica!
Raspunde

hop

Acum 3 ani

prosti=lipsa de experienta ?
Raspunde

Gherghe Uadafack

Acum 3 ani

Dioxid!
Raspunde

Ana

Acum 3 ani

Sunt corecte amandoua prietene!
Raspunde

terentiu

Acum 3 ani

oare cand ISU va crea o pagina web cu o harta (o harta face cat o lista de 1000 de randuri) in care sa apara TOATE cladirile/institutiile care au primit sau NU au primit "autorizația pentru securitate la incendiu" (numar si data documentului) ca sa fii constient cand intri intr-o astfel de "capcana" ca o faci cu buna stiinta nu manat ca un animal?
Raspunde

Nero

Acum 3 ani

Ar trebui ca pe langa toate obligatiile vizavi de pompieri (ce NU le-au indeplinit), cel putin la fiecare intrare sa fie un plan 3D cu toate iesirile de urgenta – de la fiecare nivel. E clar ca pe autoritati nu te poti baza, si nimeni nu vrea sa fie prins in labirintul uni nou mall cu care nu e familiarizat. Propun Boicot total din partea clientilor pana e totul in regula 200%.
Raspunde

cititor

Acum 3 ani

Care este legatura dintre autorizatiile emise de ISU si o defectiune ca cea descrisa in articol ? NICIUNA ...
Raspunde

Marius

Acum 3 ani

Probabil aceiași dintre un incendiu si un accident de mașină...
Raspunde

Ion

Acum 3 ani

Discriminare pe fata!!! Dacă o firma mica avea nevoie de autorizație și nu o primea, jale mare. În schimb un mal unde afluxul de clienți este mare, nu contează. Am dat amenda (floare la ureche) și suntem acoperiti. RUȘINE ISU!!! TREBUIAU ÎNCHIȘI! va e teama sau v-au cumpărat??
Raspunde

jeep

Acum 3 ani

poate este blestemat locul!
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 3 ani

Da, era un cimitir antic acolo inainte. Si eu, care stau la 2 strazi distanta aud cai noaptea pe strada.
Raspunde

Marius

Acum 3 ani

Dacă ar fi să ne raportăm la numărul potențial de oameni aflați la un moment dat în acest edificiu, cu siguranță nu ar trebui să le fie permis să îl țină deschis. Doamne ferește, în weekend, când afluxul de clienti e foarte mare, si ar izbucni un incendiu,ce s-ar intampla??? Mi-e groază de inconștienta proprietarilor dar mai grav e permisivitatea instituțiilor statului. Nu ai voie, pur și simplu nu ai voie sa riști atât de mult. As susține închiderea completă până la obținerea tuturor avizelor. STATUL ROMÂN, SE AUDE?????
Raspunde

boris

Acum 3 ani

dar "afluxul de clienti" este... prosti? nu stiu sa citeasca la intrare "Acest spatiu functioneaza..." cica la tigari spatiu publicitar cu "fumatul poate sa ucida" este de en procente din suprafata pachetului, la firma care se monteaza pe cladire nu se poate aplica acelasi raport? "Mi-e groază de inconștienta... "... clientilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus