Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Vrei să ai o casă ,,verde”? Atunci pompa de caldura aer apa este soluția pentru încălzirea locuinței

Vrei să ai o casă ,,verde”? Atunci pompa de caldura aer apa este soluția pentru încălzirea locuinței

Intrate relativ recent în rândul instalațiilor de încălzire sau răcire a spațiilor de locuit sau de lucru, pompa de căldură aer apa este printre cele mai mici consumatoare de energie electrică, utilizând apa, aerul sau pământul pentru a furniza confortul unui spațiu interior.

O pompă de căldură aer apa este un sistem cu dublă facilitate: poate furniza atât căldură iarna cât și frig vara. Considerate o sursă verde de energie, își extrag 75% din energia termică din atmosferă, si 25% din electricitate. Randamentul unei pompe este dat de COP (Coefficient of Performance) și denotă de câte ori produce mai multă energie decât consumă. Pe îndelete, o pompă cu un COP de 5, produce de 5 ori mai multă energie decât consumă. Adică dintr-un kW de energie consumată, ea furnizează până la 5 kW de energie termică.

Ca principiu de bază, o pompa de căldura aer apa transferă energia termică dintr-un mediu în altul. Pe modul de încălzire, aceasta extrage căldura și umezeala din aerul exterior, iar cu ajutorul compresorului, agentul frigorific se incalzeste la o temperatura mai ridicată astfel încât să faciliteze transferul de căldură cu interiorul casei sau producerea de apa caldă menajeră. Vara, pentru răcirea locuintei, circuitul se inversează. În cazul pompelor aer-apă cele mai comune, agentul intermediar de transfer este apa din circuitul închis, care ajunge la o temperatură medie de până la 45 grade, care este transportată fie prin rețeaua de încălzire prin pardoseală, ventiloconvectoare sau calorifere. În cazul în care se dorește și funcționarea pe răcire, pentru un grad optim de confort și randament este de preferat racordarea pompei la un sistem de ventiloconvectori.Pentru împătimiții de case verzi și energie regenerabilă, este posibilă racordarea sistemului la panouri solare sau fotovoltaice. În acest sens, ar fi un prilej bun să urmărești programele publice de finanțere pentru Casa Verde.

Mai trebuie să ști că instalarea unei pompe de caldură aer apă te va costa cât instalarea unui aparat de aer condiționat. Costurile suplimentare vin de la echipamentele adiacente dar acestea se vor amortiza rapid, dincolo de durata medie de explatare de cel puțin 25 de ani dacă montajul se face corect și folosești materiale de calitate.

Care sunt, deci, concluziile și avantajele unei pompe de caldura aer-apa? • este o sursă ecologică și eficientă de căldură, preluându-și căldura din surse inepuizabile precum aerul din exterior: 20% din energie este furnizată electric și 80% din aer; • în ultimii ani gazul și lemnul au înregistrat o creștere semnificativă a prețului; • produce atât aer rece pentru zilele de vară cât și căldură iarna; • grad ridicat de confort, te scutește de depozitarea lemnelor, alimentarea periodică de combustibil precum și de efortul de mentenanță a acestora; • este soluție ,,verde” într-un timp în care devenim mai atenți cu amprenta pe care o lăsăm mediului înconjurător; • durată medie de viață sporită, până în 25 de ani, atâta vreme cât montajul și alegerea echipamentului sunt făcute corespunzător; • este cea mai bună soluție pentru zonele cu apă geotermală și ierni temperate; • prepararea apei calde menajere este un punct forte al pompei; • funcționare garantată chiar și la temperaturi extreme de -25 grade Celsius; • creează un ambient plăcut, distribuind curenții de aer în mod uniform în încăpere, eliminând zonele reci. Ai toate motivele, acum, să te gândești de două ori atunci când vei alege sistemul de încălzire al noii tale case!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

Ioan

Acum 3 ani

Buna ziua Ați putea da câteva exemple de pompe de căldură? Sau se consideră că faceți publicitate? Mă interesează o astfel de sursa de caldura. Și cam la ce preturi ar putea fi achiziționate! Mulțumesc
Raspunde

Nica Vasile

Acum 3 ani

Ma intereseaza vreau sa achizitionez urgent
Raspunde

Romeo

Acum 3 ani

Dețin o pompa de căldură aer apa chofu de 12kw. Costul pompei a fost de aproximativ 6000 de euro fără instalare, plus antigel ptr vremea rea. Sa mai adăugat încă 6000 de euro ptr instalația de încălzire prin pardoseala, plus 1000 de euro sapa peste țevi. Casa are o suprafață utile de 150 de m2, iar pompa își face treaba cu brio. Produce și apa calda, pe are o tin într-un boiler de 280 de litri, boiler care a întrat în aceste costuri. Deci cu 13 000 euro, eu am terminat toată soluția de încălzirea a proaspetei mele case. Acum sa vedem randamentul în timp, și consumul de energie. Pompa de căldură este chofu, japoneza. Mai sunt cei de la nibe cu pompe de căldură și Daikin. Acum alegerea face fiecare în funcție de ceea ce crede ca ii trebuie acasa. Recomand studiul pompelor înaintea achizițiionarii, deoarece este o greșeală costisitoare.
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 3 ani

daca vrei neaparat suna-l pe: Traian Deleanu Telefon: 0740 039 148 poate are pile
Raspunde

Moldovan Vasile

Acum 3 ani

Sunt interesat de o asemenea instalatie.Stau la tara,am incalzire centrala pe lemne ,am calorifere si casa are 120 mp.este din BCA din 2006.Ce ma sfatuiti si cat ar costa o asemenea instalatie ,sa scap de lemne.Am proiect aprobat casa verde"PANOURI FOTOVOLTAICE 5 kw.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus