Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
10°C

Apel către părinții sibieni pentru vaccinarea copiilor. Acoperirea vaccinală a județului, suboptimală

Apel către părinții sibieni pentru vaccinarea copiilor. Acoperirea vaccinală a județului, suboptimală

Autoritățile județene cheamă părinții să-și vaccineze copiii împotriva rubeolei, rujeolei sau difteriei, anunțând în același timp că gradul de acoperire cu vaccinuri în județul Sibiu rămâne suboptimal.

„Având în vedere acoperirea vaccinală suboptimală de la nivelul județului Sibiu, vă solicităm sprijinul prin acțiunea de informare a tuturor părinților care au copii eligibili la vaccinare astfel: 5 ani pentru vaccinarea ROR (împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei), 6 ani pentru vaccinarea DTPa-VPI (împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsivă) și 14 ani pentru vaccinarea dT (împotriva difteriei și tetanosului).

Părinții sunt rugați să contacteze în cel mai scurt timp medicii de familie pentru realizarea vaccinărilor conform calendarului național de vaccinare”, se arată într-o scrisoare semnată de specialiștii Direcției județene de sănătate publică Sibiu către Inspectoratul Școlar Sibiu.

În ultima informare a DSP Sibiu prezentată Prefecturii Sibiu se menționează că acoperirea vaccinală (AV) a județului este între 74-91% pentru diferite doze de vaccinuri. „Valoarea AV se situează, însă, sub nivelul așteptat (peste 95%), persistând încă riscul de apariție a unor infecții pneumococice severe (forme invazive) la copiii nevaccinați”, a transmis instituția. Datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică arată că numărul dozelor raportate la sfârșitul lunii octombrie 2019 în județul Sibiu a fost următoarele: 1.927 în teritoriu și 6.681 la DSPJ (ROR), 1.384 în teritoriu și 792 la DSPJ (DTPa-VPI) și 1.901 în teritoriu și 880 la DSPJ (dT).

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea optimă cu vaccinuri să fie de cel puțin la nivelul procentului de 95% pentru a asigura protecția împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

Printre motivele refuzului vaccinării în județul Sibiu se numără percepţia scăzută a riscului de îmbolnăvire; teama de posibilele efecte secundare ale vaccinării sau lipsa de încredere în eficacitatea vaccinării.

Vaccinul RRO a fost introdus în calendarul național începând cu anul 2005, acoperirile vaccinale menținânduse o perioadă de timp peste 95% (ținta OMS); din 2010 valorile acestor acoperiri vaccinale au avut o tendință descrescătoare, situându-se în 2017 la 87% (doza I) și la 74,7% (doza a-II-a). În anul 2017 numărul de cazuri noi de rujeolă s-a majorat de aproape patru ori - de la 2.435 în anul 2016 la 9.076. În județul Sibiu diferența a fost și mai mare: de la patru cazuri în 2016 la 498 în 2017, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus