Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
14°C

Guvernul PNL, solicitat să rezolve problema urșilor. În trei luni apar încă 1500

Guvernul PNL, solicitat să rezolve problema urșilor. În trei luni apar încă 1500

Județele din Regiunea Centru: Sibiu, Mureș, Brașov, Harghita și Covasna continuă seria de demersuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de urși și au trimis notificări către premierul Ludovic Orban și ministrul Mediului, Costel Alexe. După ce inițial s-a trimis o scrisoare către Consiliul European, acum au fost înștiințate oficial instituțiile centrale din țară. ”O mare parte a apelurilor înregistrate la numărul unic de apeluri de urgență 112 se referă la problemele legate de urși în aceste regiuni. Localnicii simt în pericol viața lor și siguranța proprietăților din cauza apariției urșilor în intravilan și în apropierea locuințelor În intravilan, urșii apar pe străzi, intră în curți, terenuri agricole, produc pagube însemnate în gospodării și adesea atacă și oamenii, are duce la vătămări corporale grave, inclusiv decese. Urșii care traversează drumurile provoacă zilnic accidente rutiere în care majoritatea urșilor mor sau cauzează pagube materiale semnificative pentru proprietarii mașinilor, În România au murit șapte persoane în urma atacurilor de urși”, se arată în scrisoarea transmisă guvernului.

Ministrul Mediului, solicitat să vină în Regiune

Președinții consiliilor județene din regiune cer guvernului să impună soluții ministerelor Mediului și Agriculturii. ”Solicităm Guvernului României să adopte măsurile necesare pentru a asigura în mod eficient și prompt condițiile pentru prevenirea și eliminarea factorilor care reprezintă o amenințare la viața și integritatea corporală a populației, pentru culturile agricole și asupra șeptelului în regiunile afectate. Consiliile județene și autoritățile administrației publice locale din regiunea de Dezvoltare 7 Centru au șansa, în cursul anilor mai multe inițiative pentru îmbunătățirea situației, însă nu dispun de atribuții directe pentru rezolvarea problemelor. În contextul legislativ actual este nevoie de impunerea eficientă a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în colaborare cu alte ministere, în special Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, se precizează în scrisoare.

Ministrului Mediului, Costel Alexe i se solicită o vizită în teritoriu, pentru a discuta concret despre problemele cauzate de urși. ”Vă invităm cât mai curând posibil la o întâlnire de lucru în Regiunea Centru pentru a analiza la fața locului, alături de reprezentanții celor șase județe din regiunea Centru și specialiști în domeniu, situația mamiferelor mari și problemele sociale generate de acestea. Județele au lansat mai multe inițiative directe pentru rezolvarea problemelor”, scrie în solicitare.

Se cer despăgubiri și mărirea cotei de vânătare

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, solicită revizuirea formulărilor din lege cu privire la cotele de vânătoare. ”Dorim o abordare cu totul și cu totul diferită a cotelor de vânătoare față de ce este acum. După specialiști, cota de vânătoare trebuie să cuprindă două mai spețe: cota de vânătoare pentru a restabili echilibrul dintre habitatul de urs și pentru a restabili echilibrul dintre om și urs, dar și o cotă de intervenție la acele exemplare care au devenit periculoase. În al treilea rând, trebuie să se asigure despăgubirea reală și rapidă pentru pagubele produse de vânat, pentru că ani de zile nu se plătesc despăgubiri de către Ministerul de resort, iar oamenii au renunțat la a mai raporta, la a cere, la a aștepta aceste despăgubiri, deși pagubele sunt imense”, a transmis Tamas Sandor.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean a declarat săptămâna trecută că se va alătura demersului inițiat de județele Brașov, Mureș, Covasna și Harghita pentru a transmite o scrisoare Ministerului Mediului, solicitând soluții concrete pentru rezolvarea problemelor cauzate de urși. ”Ne-am raliat și noi demersului inițiat de aceste consilii județene și vom semna o petiție ce va fi trimisă către Ministerul Mediului de către toate județele din Regiunea Centru”, a spus Daniela Cîmpean.

Câți urși sunt?

Comisia Europeană susține că în Europa sunt între 15.000 și 16.000 de urși. Cei mai mulți sunt localizați în Munții Carpați, pe teritoriul statelor România, Polonia, Serbia și Slovacia, Comisia Europeană precizând că aici există 7.630 de animale. În Norvegia și Finlanda sunt 1.660 de urși; în Slovenia, Croația, Bosnia, Albania, Serbia și Grecia – 3.950 de urși. În Balcanii de Est, cuprinși de statele Bulgaria, Grecia și Serbia sunt localizați, conform Comisiei Europene, între 468 și 665 de urși.

În notificările județelor din Regiunea Centru se precizează să numai pe teritoriul României, după această iarnă vor fi 1500 de urși, în plus față de cei existenți deja. ”Calculele specialiștilor indică faptul că în următoarele trei luni ar putea apărea pe cale naturală încă 1500 de exemplare de urși pe lângă cele existente”, se arată în scrisoarea transmisă guvernului.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

corul vanatorilor

Acum 2 ani

de unde sa apara? doar nu se inmultesc precum gandacii de bucatarie...
Raspunde

ursul brun

Acum 2 ani

Ce cauta Sibiu langa BV, MS, HAR-COV ?? Este d-na Campean vanator ca ceilalti semnatari si e insetata dupa sange de urs ? Sau dansa e doar INCOMPETENTA si vrea sa scape facil de potentiale probleme, dupa logica primitiva tot ce ne poate deranja omoram ?? o credeam mai capabila pe dna Campean, acum vad si eu cu cine avem de-a face. Cereti CNAIR ecoducte + garduri solide la autostrada in zona Saliste unde ursii migreaza, faceti panouri inormative pe tot transfagarasanul pt toti idiotii care dau mancare ursilor pe marginea drumurilor si creeaza ei insisisi incidente astfel si amendati-i. interziceti enduro , ATV-uri prin paduri, si vedeti de taierile ilegale. Apoi daca vreti neaparat sa faceti ceva util si care sa dainuie dupa dvs. faceti lobby pt infiintarea unui parc national in zona muntilor Fagaras sau Cindrel , si atunci ursii si sibienii o sa aiba doar de castigat. (sunt 14 parcuri nationale in RO, si Sibiul n-are nici unul) https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23523585-video-interviu-mihai-moiceanu-fotograf-natura-americanii-inchid-doi-ani-poteca-unde-urs-mancat-sandwich-noi-ursii-sunt-hraniti-iresponsabili-marginea-drumului-cum-faci-fotografie-reusita-telefonul-mob.htm
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

IOO

Acum 2 ani

Trebuie clar impuscati cateva sute de ursi pentru ca s-au obsnuit deja cu oamenii, ii asociaza cu zonele unde se gaseste mancarea, nimeni nu ii deranjeaza iar potentialul de intalniri neplacute e deosebit de mare. Totusi oamenii sunt mai importanti decat ursii.
Raspunde

Ursus arctos

Acum 2 ani

ultima victima a unui urs, in martie 2019, a fost un individ beat care a atacat insistent barlogul unei ursoaice ce avea pui. Cine-i victima si cine-i vinovatul aici d-na Campean ?? https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23048628-ipj-harghita-tanarul-ucis-vineri-urs-apropiat-barlogul-animalului-aruncat-lemne-alte-obiecte.htm
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 2 ani

daca-s comunisti, da
Raspunde

Cris

Acum 2 ani

“ in România au murit șapte persone in urma atacurilor de ursi “. Si sute sau chiar mii de oameni au murit in urma atacurilor conducătorilor auto... Rezolvarea problemele importante intr- o societate unde educația, sănătatea , mediul înconjurator sunt teme într-adevăr necesare . Urșii sa se înmulțească ca sigur nu o sa întreacă populația umană si nu o sa distrugă planeta cu toate resursele ei așa cum distrug oamenii. Iubire pentru ursi ❤️❤️❤️
Raspunde

Cris

Acum 2 ani

Chiar Astăzi am donat bani pentru WWF , pentru puii de ursi orfani care sint îngrijiti in Orphan Bears Reha Center ❤️❤️❤️ In România. Si ei au dreptul la viața la fel ca noi , punct !!!❤️❤️❤️
Raspunde

Fiinta

Acum 2 ani

Barbarilor! Si in post. Mai bibe ii impuscam decat sa cumparam gard si tranchilizant!???? Nu va e rusine, n-aveati in 2016 si n-aveti nici dupa 3 ani!?????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus