Sâmbătă,
24.02.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Averile miniștrilor plecați de la Sibiu: Turcan are depozite mai mari decât Costache

Averile miniștrilor plecați de la Sibiu: Turcan are depozite mai mari decât Costache

Raluca Turcan, numită recent viceprim-ministru al României, și Victor Costache, noul ministru al Sănătății, și-au făcut publice declarațiile de avere. În care, lichiditățile din conturi depășesc suma de 1,6 milioane de lei.

Victor Costache, chirurgul din Iași, care a profesat în Franța, după care s-a mutat la Sibiu, a trecut în prima declarație de avere completată de el două terenuri intravilane de aproximativ 760 de mp amplasate în Cisnădioara, acolo unde s-a mutat după revenirea în România. A mai notat și terenuri agricole de suprafețe mici (1.000 – 2.000 de mp) în Periș (sat aparținător de comuna Brătulești, jud Ilfov) , Rediu (jud. Iași) deținute integral sau în comun cu alte persoane. În ceea ce privește imobilele, Costache are o casă de 222 de mp în Cisnădioara, una de 145 de mp situată în Iași (donație de la mama sa), o casă din Cătănești (jud. Vâlcea) și un apartament din Râmnicu Vâlcea, acestea din urmă fiind trecute pe numele soției sale.

Noul ministru al Sănătății mai deține și două BMW X5 (din 2013 și 2016), precum și o motocicletă Yamaha. La numirea în funcția de ministru, Victor Costache a mai declarat ceasuri și bijuterii estimate la 30.000 de euro, precum și două arme de vânătoare a căror valoare a fost aproximată la 3.000 de euro fiecare.

Conturile celui care a fost medic timp de 14 ani în Franța însumează echivalentul a aproximativ 250.000 de lei (40.000 de euro, 9.000 de dolari și 22.000 de lei, plus alți 9.000 de lei plasați în fonduri de investiții la Banca Transilvania). Singurul credit accesat de chirurg în 2016 are scadența anul viitor și o valoare de 50.000 de lei.

În profesia sa, Victor Costache este un medic care a încasat de la Spitalul Polisano un salariu venit anual de aproape 600.000 de lei, în calitate de conferențiar universitar al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu având un venit anual de 196.000 de lei (cumulat rezultă un venit lunar de circa 65.000 de lei, rapoartat la cei aproximativ 22.000 de lei pe care în primește lunar acum, din funcția de ministru). Soția sa este medic tot la Spitalul Polisano, în ultimul an având venituri de 40.000 de lei, la care s-au adăugat mai apoi și banii cuveniți pentru creșterea copilului născut anul trecut.

În declarația de interese, Victor Costache a notat faptul că este membru al AJVPS Călărași.

Raluca Turcan: și un cont cu doi lei și 17 bani

Raluca Turcan, deputatul de Sibiu care acum este viceprim-ministru al României, deține un teren agricol de 3.000 de mp în Limanu (jud. Constanța). În declarația de avere completată de Raluca Turcan pe 3 decembrie 2019, mai apare și un teren extravilan de 1.000 de mp, din care jumătate este deținută de Valeriu Turcan, soțul său, cealaltă jumătate fiind a lui Bogdan Chirițoiu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu.

Singurul imobil din declarația de avere a Ralucăi Turcan este o casă de 102 mp, deținută împreună cu soțul său și aflată în Sibiu.

După înstrăinarea unui VW Passat în cursul anului trecut (pentru suma de 2.000 de euro), Raluca Turcan mai are o mașină în declarația depusă la secretariatului Guvernului: o Toyota fabricată în 2008.

”În timp”, după cum notează Raluca Turcan, aceasta a strâns bijuterii cu o valoare estimată la 12.000 de euro. În conturi, viceprim-ministrul României și soțul său mai au ca lichidități echivalentul a aproximativ 1,4 milioane de lei (aprox. 200.000 de euro și, respectiv 350.000 de lei), plus alți 125.000 de lei în asigurări de viață și de pensie sau alte fonduri de investiții. Ca un detaliu, Raluca Turcan și-a declarat și un cont deschis la Banca Transilvania, al cărui sold era – la momentul completării declarației - de 2,17 lei. Pe numele soțului, Valeriu Turcan, mai sunt trecute și acțiuni sau părți sociale cu o valoare estimată la aproximativ 5.000 de lei.

Singurele datorii declarate de Raluca Turcan sunt estimate la 113.000 de lei (un card de credit).

Veniturile încasate anul trecut de viceprim-ministrul României sunt de aproximativ 133.000 de lei – indemnizația de parlamentar. Soțul său a mai câștigat 45.000 de lei de la Universitatea București, 60.000 de lei de la una din societățile la care este asociat (Arthur and Regents SRL), la care se adaugă dividende de 633.000 de lei, primite de la cele două societăți la care este asociat (Arthur and... și, respectiv, Newgate Veritas SRL). În declarația de interese, Raluca Turcan și-a consemnat funcțiile politice: cea de președintă a organizației județene a PNL Sibiu și cea de vicepreședinte al organizației naționale a PNL.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

dancp2

Acum 4 ani

cit e adevar cit nu? DECIT atita avere?
Raspunde

io

Acum 4 ani

chiar ma gandeam cand apare pacientul dancp2 cu comentarii despre turcan. vad ca azi ti-ai luat medicamentele si nu ai inceput cu studiile ei la moscova :)
Raspunde

Cristian

Acum 4 ani

Când mai au timp politicienii aceștia sa și mai faca companii de succes, oare nu întra firma privata în conflict de interes.. aaa, ii spune lobby.. așteptăm de la jurnaliști un articol în care sa aflăm legătura între Raluca Turcan și compania Soma dar și Bacău.
Raspunde

S

Acum 4 ani

@cristian Eu am văzut firme doar la soțul lui Turcan. Sau, ca să nu mai aibă treaba cu privatul, vrei sa îl angajeze la stat pt ca e ruda de parlamentar? :)) nicicum nu e bine cu voi. Dacă ar fi săraci ați zice-o pe aia cu ciolanul, dacă sunt bogați, de unde sunt bogați? dacă sunt la privat, e lobby, dacă sunt la stat, sunt paraziți...
Raspunde

De straja patriei

Acum 4 ani

Costache opereaza pe cord, Turcan pe buzunar...
Raspunde

un cetatean

Acum 4 ani

dezamagire profunda cu alde Costache...arme de vanatoare!!! te astepti de la un om educat sa fi depasit faza de primitivism vanatoresc!!!
Raspunde

S

Acum 4 ani

Eh, un mistreț, o căprioară... Tot au viata mai buna pana mor decât puii și porcii pe care ii mâncăm majoritatea.
Raspunde

pacientul englez

Acum 4 ani

Dansul e obisnuit cu moartea.Stiti cum se spune: operatia a reusit, pacientul a murit!
Raspunde

dorel

Acum 4 ani

Interesanta fotografia ... este realizata in fata cladirii fostei scoli generale Nr.15 din Sibiu. Ma intreb, doar de curios, cum de amandoi au avut ceva de facut in fata intrarii cladirii scolii respective? De altfel, Dl. Costache e un meserias foarte bun ... insa D-na ma impiedica "inca" sa votez PNL. PNL-ul nu are deloc de castigat cu imaginea dansei ... pacat, dar e tristul adevar. Poate pentru "aparatul" de partid e valoroasa ... dar ar fi mai bine sa fie plasata discret in esalonul II sau III.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus