Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
25°C

”Slugărnicia” locală Sibiu

Poliția locală Sibiu este, în acest moment, o instituție care își pune angajații în slujba Primăriei municipiului Sibiu și nu în cea a cetățenilor acestui oraș. Altfel spus, șeful poliției sibiene, Adrian Aldea, alături de cei doi directori generali adjuncți, Cosmin Ienciu și Ioan Lupaș, îi strunesc pe subordonații care lucrează pe teren după cum bănuiesc ei că și-ar mulțumi șeful direct, adică primarul Sibiului, Astrid Fodor. Și nu pentru a proteja și oferi un confort social și comunitar sibienilor și musafirilor acestora.

Acest lucru a fost dovedit, din nou, la recenta intervenție jenantă a pălmașilor din teren, care au aplicat ”ca la lege” o amendă de 1.000 de lei elevilor sibieni care, alături de profesorii lor, au organizat în Piața Mare o acțiune de conștientizare asupra efectelor schimbărilor climatice (pentru acuratețe, amenda a fost aplicată mamei care și-a pus semnătura pe cererea de avizare a organizării evenimentului, mai multe detalii găsiți în articolul Cristinei).

Ceea ce nu realizează domnii din fruntea Poliției locale Sibiu (pentru conformitate, domnii Aldea, Ienciu și Lupaș) este că prin amenda dată de pălmașii cărora le dau ordine au pătat nu ”reputația” instituției pe care o conduc, ci numele orașului. Acțiunea elevilor sibieni care a fost amendată a fost organizată în toată lumea, în cadrul inițiative ”Fridays for Future”. 17 astfel de acțiuni au avut loc și în alte orașe din țara noastră. În niciun loc nu a fost aplicată o astfel de amendă. Decât la Sibiu.

Deși pot aduce în sprijinul lor câte litere din lege doresc, amenda dată de subalternii domnilor Aldea, Ienciu și Lupaș este departe de a putea fi justificată de orice minte care înțelege, nu doar slugărnicește. Pentru că niște tineri care în entuziasmul lor admirabil încearcă să scoată la vedere că sunt probleme mult mai mari în lumea asta decât indemnizația pentru hrană și pentru îmbrăcăminte, nu ar fi trebuit nicidecum amendați ”că nu au respectat avizul de la Primăriei” (amenda a fost motivată de faptul că o parte din elevi nu au stat grupați în jurul catargului din Piața Mare și au plecat, spontan, printre casele din Târgul de Crăciun pentru a-și expune mesajele scrise).

Acei tineri care au văzut că în țara asta societatea civilă începe să fie oarecum auzită merită felicitați și încurajați, domnilor Aldea, Ienciu și Lupaș. Nu amendați pentru că așa credeați dumneavoastră că v-ați încadra în liniile trasate de Astrid Fodor, primarul care își dorește ca Târgul de Crăciun de la Sibiu să fie ”cel mai cel” din România. Dacă doamna primar își dorește ca totul să meargă strună cu târgul care e atracția orașului în această perioadă, pălmașii din subordinea domnilor Aldea, Ienciu și Lupaș puteau oferi îndrumare tinerilor care, vezi, Doamne!, nu au respectat ”locația avizată prin aviz”. Dacă chiar simțeau nevoia să își justifice activitatea, puteau aplica un avertisment. Cel mult. Și spun ”cel mult” deoarece în exact aceeași zonă istorică, sute de zile la rând cei din poliția locală s-au uitat în altă parte atunci când, timp de 15 minute, alți sibieni protestau. Tot cu pancarte și tot în locuri în care nu aveau aviz.

Nu se face gaură în cer cu o amendă de 1.000 de lei dată prostește, e adevărat. Doar că amenda se alătură unui șir tot mai consistent de derapaje ale instituției condusă de domnii Aldea, Ienciu și Lupaș (ridicarea mașinilor din parcări pentru a face loc mașinilor consilierilor locali face parte doar din șirul cunoscut publicului). Un astfel de șir tot mai consistent de acțiuni (sau non-acțiuni) produse doar ”pentru a face pe plac șefilor” nu are cum să creeze o bună reputație a instituției Poliției locale Sibiu, care rămâne să mai fie apreciată doar pentru paza obiectivelor. Pentru astfel de derapaje ale subordonaților lor, domnii Aldea, Ienciu și Lupaș ar trebui să își asume în vreun fel responsabilitatea. Sau să plece.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Proadevăr

Acum 4 ani

Felicitări pentru articol Traiane! Poliția locală, am spus și o repet, este un instrument de forță în mâna autorității locale (în speță, primarul) și nicidecum în sprijinul cetățenilor. Nu își vor depășii niciodată statul de gardieni iar în ceea ce privește conducerea Poliției locale, așteptăm o inițiativă din partea actualei guvernări referitor la cumulul pensiei cu salariu, în special la cei care ”mulg” de două ori din bugetul public. Dacă sunt atât de competenți, să meargă în privat să disemineze experiența acumulată în domeniul public. Este valabil și pentru personalul din alte instutuții publice, dreptul la muncă oferă această oportunitate.
Raspunde

Valentina P

Acum 4 ani

Chapeau, Traian ! Felicitari copiilor ! Boactării sunt cei mai mari lingăi, slugi docile ale celor care le dau lefurile nesimtit de mari. Ce opinie are doamna primar ? Cat despre Aldea nu are rost sa-l intrebati, e o unealtă fără instructiuni de folosire !
Raspunde

numenume

Acum 4 ani

Cine o mai votează pe bunica fodor? Cred că trebuie sa-ti lipsească o doaga că sa mai votezi fodorita
Raspunde

xyz

Acum 4 ani

Daca ne uitam la cine lucreaza la politia locala, si aici ma refer la cei din strada, te lamuresti repede ce fel de politie este. Locala si atat. Sunt cativa care nu cred ca pot sa actioneze mai mult decat local, plus cativa pasi, pentru ca nu le permite gabaritul. Din fericire nu sunt toti asa, si printre ei sunt si baieti care isi fac dataoria, asa cum trebuie sa si-o faca. Ce pot sa faca acesti politisti locali? Sa ia orasul la picior si sa aplice amenzi celor parcati aiurea, iar week-end, sa dirijeze pe cei veniti de prin alte parti spre parcarile mari din apropierea centrului (Piata Cibin, gara, Bulevard si teatru), astfel incat sa nu se mai faca balamuc pe toate stradutele din zona centrala.
Raspunde

Mulea Petru

Acum 4 ani

Poliția locală ar trebui desființată așa cum s-a întâmplat prin alte locuri! Niste trântori care umbla după ciubuce și relații, slugi ale Primarilor.
Raspunde

zod

Acum 4 ani

Felicitări. Jos cu organul asta represiv.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Platon

Acum 4 ani

"... îi strunesc pe subordonații care lucrează pe teren după cum bănuiesc ei că și-ar mulțumi șeful direct, adică primarul Sibiului, Astrid Fodor." Asta nu e jurnalism, e doar un sofism prin analogie falsa, "argumentum ad hominem". Pacat de restul articolului care este corect.
Raspunde

Asaniciodata

Acum 4 ani

Corecte si pertinente susțineri domnule jurnalist. Asteptam mai multe despre acești domni care sunt platiti din banii nostri ca sa ne întoarcă spatele si sa nu vadă ca sa umplut Sibiul cu cerșetori, de vagabonzi de abuzuri. Posibil sa fim.obligati sa mai asteptam câțiva ani pana cand se poate face curățenie si la Poliția locală Sibiu unde " zace" de prea multa vreme neștiința si indiferenta pentru misiunea lor.
Raspunde

Cristian

Acum 4 ani

Unde dam de acești copii și părinți, vreau sa donez niște bani ptr. amenda. Rușine autorităților, activiștii de partid cu va vedem, au protestat atâta timp lângă liceul Brukenthal, așteptăm opinia primariței. Dl. ziariști va rog sa aduceți în atenția publicului, firmele organizatoare de evenimente, alea care vând crenvurști precum și sumele și circuitul banilor din Tg. de Crăciun Privat (chiria, curentul, cu, cât se alege primăria Sibiu).
Raspunde

io

Acum 4 ani

Chiar sunt curios ce sume de bani circula prin târgul de Crăciun, care e PRIVAT. Și ce legături au părinții organizatorului (târg de Paști, târg de Crăciun, bătrânu sas care tot timpul "prinde" loc la intrarea în târg) cu primăria, de a reușit sa organizeze atâtea evenimente împreună cu primăria?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi contra

Acum 4 ani

daca n-ar fi fost din secta Gretei Thunberg, i-as fi considerat simpatici. "Schimbarile climatice" sunt minciuna si manipularea sec. XXI, asa cum comunismul a fost minciuna si manipularea sec. XX. Drumul spre Iad este pavat cu bune intentii, se stie. Si nu degeaba se spune ca ecologia e ca un pepene: verde pe dinafara, rosu (comunista) pe dinauntru. In rest, amendarea lor i-a inversunat si mai mult, transformandu-i in victime. "Protestul" acestor sectanti prevestitori de Apocalipsa nu trebuia autorizat, dar asta ar fi insemnat sa stie si cei de la Primarie cu ce fel de periculosi (periculosi pentru ca prosti manipulabili) au de-a face. Iar cum la Primarie nu-s niste lumini, au comis-o ca la carte. Sa vezi acum vaiete si plansete pe ecologisti...
Raspunde

zod

Acum 4 ani

@gigi contra Daca e minciuna, om trai și om vedea. Ar fi bine dacă s-ar dovedi minciuna. Dar dacă tu crezi ca toată poluarea asta de 200 de ani încoace se disipeaza cumva și dispare în neant, fără nici un efect, trăiești în lumea basmelor. acolo trăiți voi negationistii, când respingeti ce spune imensa majoritate a oamenilor de știință. Care, apropo, e o opinie bazata pe consens, e un fel de minim cu care se pot pune de acord majoritatea lor. Sunt și studii conform cărora va fi mult mai rău și mult mai repede.
Raspunde

Greuceanu

Acum 4 ani

Bine ca pe prostituatele de la obor sau de la troiță nu le văd. Că acolo le este frică să se bage. Ce îti pot face niște copii?! “Să se-nvețe minte.... să respecte avizu’. Nu să umble asaaaaa brambura.... “ prin Orăselul Copiilor! De cand naiba s-a transformat in “târg, obor, iarmaroc de Craciun.
Raspunde

VVDhEhE

Acum 4 ani

Cand vad iubareti mai stau si la panda...vreo 40 minute. Iarna! Fac si pe iepurii, intai trec cu masina, constata ca nimic in neregula, apoi o lasa parcata la ceva distanta, si pandesc din tufis. Mai multe detalii, cand, cine, unde, nu dau. Intrebare (nimeni nu a pus problema pana acum): zona de protest sub catargul ala urat oricum, are vreo raza, ceva delimitare? Sau reprezinta toata piata sau tot centrul istoric? Apropo, astfel de piete sunt for public, deci poti sa te plimbi si imbracat in maimutoi cat vrei! Bine ca de boschetari, gen Guta-gura-mare si altii, nu se ia nici dracu. Ala cand e beat si drogat agreseaza la propriu lumea pe strada.
Raspunde

dorel

Acum 4 ani

Apropo nu se spune "Fridays For Future" ci "Fridays For Free". La naiba ca acum 35 de ani nu am inventat noi "miscarea" asta ... bine, ne bagau securistii la bulau rapid (ce amenda si prostii din astea) ... dar zau ca vroiam si noi vinerea libera ... basca ca noi mai mergeam si sambata la scoala. Acum noi suntem poluatorii planetei ... tot securitatea ceausista e de vina. Multe rele am mostenit din perioada aia :)
Raspunde

gfdsujgfdje

Acum 4 ani

pentru ce sunt si pentru ce fac ,acesti indivizi ar trebui sa primeasca si spor de rusine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus