Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

Creștinism și paradox: eveniment la Gușterița unde se va răspunde la întrebări pe care și le pun tinerii despre credință

Creștinism și paradox: eveniment la Gușterița unde se va răspunde la întrebări pe care și le pun tinerii despre credință

Parohia Ortodoxă Română Sibiu-Gușterița organizează săptămâna viitoare un eveniment dedicat întrebărilor pe care și le pun tinerii despre credință: „Cum Dumnezeu este și unul (în ființă), și trei (în persoane), cum Hristos este o singură persoană în două naturi sau cum Maica Domnului rămâne fecioară și după naștere?!”. Organizatorii evenimentului, preoții din Gușterița, spun că aceste întrebări au existat dintotdeauna și consideră că trebuie oferite răspunsuri pentru fiecare generație.

Evenimentul se numește „Creștinism și paradox: un dialog cu filozofia antică”, fiind tema unei prelegeri pe care o va susține doctorul în filozofie Sebastian Mateiescu. Sebastian Mateiescu locuiește în Sibiu și a obținut doctoratul în filozofie la Universitatea din București (2012). El a dezvoltat mai multe proiecte de cercetare în țară și străinătate asupra relației dintre creștinism și filozofie. A publicat o serie de articole despre Sfântul Maxim Mărturisitorul și, în prezent, studiază despre receptarea logicii lui Aristotel în gândirea bizantină.

Prelegerea va avea loc pe data de 15 decembrie, la ora 17:00, în incinta Școlii Andreiene, instituție de învățământ redeschisă de Biserica din Gușterița în această toamnă.

afis gusterita

Preotul Alexandru Ioniță, care este și cercetător la Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu, spune că evenimentul face parte din seria de prelegeri care încearcă să atragă un public mai cultivat și să cultive oamenilor din Gușterița mai multe cunoștințe despre credința noastră, dar și despre cultura europeană impregnată în creștinism.

Despre scopul acestei prelegeri, organizatorii spun că „în chiar miezul doctrinei sale, creștinismul conține o serie de idei al căror aspect paradoxal nu poate fi ușor de trecut prin logica obișnuită”. „Adeseori, tânărul sau neinițiatul se întreabă nedumerit: cum Dumnezeu este și unul (în ființă) și trei (în persoane), cum Hristos este o singură persoană în două naturi sau mirabile dictu, cum Maica Domnului rămâne fecioară și după naștere?! Să fie, oare, această mirare doar un reflex al minții moderne sau, în egală măsură, un neajuns al intelectului iscoditor și lipsit de antrenamentul credinței? În această conferință vom arăta că asemenea întrebări au fost și pe buzele primilor creștini și, poate spre surprinderea noastră, ele nu au fost tratate prin apel exclusiv la puterea credinței îndreptată împotriva argumentelor sau a discursului rațional. Fără să diminueze rolul primordial al celei dintâi, teologi creștini de frunte precum Capadocienii sau sfântul Maxim Mărturisitorul, au purtat un dialog viu cu filozofia antică prin care au acordat o egală importanță efortului de cunoaștere a structurii lumii și a raționalității divine din ea”, explică aceștia.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

S

Acum 2 ani

S-o gatat problemele :))
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Problemele nu se vor "găta" niciodata. In fine, se vor găta cand si noi de vom "găta"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cris

Acum 2 ani

Cum poate cineva crede in astfel de nebunii... Femeie virgina naște copil, el merge pe apa si dintr- un peste face mii... Moare si revine la viața... Isus era un sectant in primul rând , un hippie care nu avea chef de lucru, un guru care ai plăceau fetițele , avea chef de umblat si filozofit in interesul lui , sa atragă câți mai multi de partea lui si sa ducă un trai bun si ușor. Chiar azi am citit de spre Kiril , marele episcop in Rusia care are un avion privat de 43 milioane euro, iahturi , mașini care nu le mai știe numărul ... Isus ar fi la fel dacă ar fi acum in zilele noastre pe aici...poate chiar cu Tatuaje si piercing pe sub haina aia care o poarta, care este oribila. Credeți in voi însuși , credeți sa fiți oameni buni sa faceți alegeri intelepte , sa fiți cinstiti si sa Rămâneți cu picioarele pe pământ indiferent unde va aduce viața si nu credeți in aberații de nimic.
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Chiar azi am citit despre niste criminali romani prinsi in Italia. Asta inseamna in mod cert ca si tu si eu suntem niste criminali
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cris

Acum 2 ani

Ma întreb oare in interesul cui este sa nu- mi publicați comentariile...? Se pare ca adevarul doare sau nu este bine venit printre unii dintre angajații turnul Sfatului, sau cititorilor, sau... La fel cum nu este publicat comentariul meu la bloggerul cu micii , sau comentariul pentru prea talentatii care aranjează camera copiilor ... Foarte intersant de știut de de si pe cine deranjează anumite comentate si pe ce baza le Selectați... Halal profesionalitate ....
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

stii ca exista filtre automate in sistemele de comentarii? Un anumit cuvant poate sa iti blocheze comentariul inainte de a ajunge la moderare umana.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus