Parohia Ortodoxă Română Sibiu-Gușterița organizează săptămâna viitoare un eveniment dedicat întrebărilor pe care și le pun tinerii despre credință: „Cum Dumnezeu este și unul (în ființă), și trei (în persoane), cum Hristos este o singură persoană în două naturi sau cum Maica Domnului rămâne fecioară și după naștere?!”. Organizatorii evenimentului, preoții din Gușterița, spun că aceste întrebări au existat dintotdeauna și consideră că trebuie oferite răspunsuri pentru fiecare generație.
Evenimentul se numește „Creștinism și paradox: un dialog cu filozofia antică”, fiind tema unei prelegeri pe care o va susține doctorul în filozofie Sebastian Mateiescu. Sebastian Mateiescu locuiește în Sibiu și a obținut doctoratul în filozofie la Universitatea din București (2012). El a dezvoltat mai multe proiecte de cercetare în țară și străinătate asupra relației dintre creștinism și filozofie. A publicat o serie de articole despre Sfântul Maxim Mărturisitorul și, în prezent, studiază despre receptarea logicii lui Aristotel în gândirea bizantină.
Prelegerea va avea loc pe data de 15 decembrie, la ora 17:00, în incinta Școlii Andreiene, instituție de învățământ redeschisă de Biserica din Gușterița în această toamnă.
Preotul Alexandru Ioniță, care este și cercetător la Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu, spune că evenimentul face parte din seria de prelegeri care încearcă să atragă un public mai cultivat și să cultive oamenilor din Gușterița mai multe cunoștințe despre credința noastră, dar și despre cultura europeană impregnată în creștinism.
Despre scopul acestei prelegeri, organizatorii spun că „în chiar miezul doctrinei sale, creștinismul conține o serie de idei al căror aspect paradoxal nu poate fi ușor de trecut prin logica obișnuită”. „Adeseori, tânărul sau neinițiatul se întreabă nedumerit: cum Dumnezeu este și unul (în ființă) și trei (în persoane), cum Hristos este o singură persoană în două naturi sau mirabile dictu, cum Maica Domnului rămâne fecioară și după naștere?! Să fie, oare, această mirare doar un reflex al minții moderne sau, în egală măsură, un neajuns al intelectului iscoditor și lipsit de antrenamentul credinței? În această conferință vom arăta că asemenea întrebări au fost și pe buzele primilor creștini și, poate spre surprinderea noastră, ele nu au fost tratate prin apel exclusiv la puterea credinței îndreptată împotriva argumentelor sau a discursului rațional. Fără să diminueze rolul primordial al celei dintâi, teologi creștini de frunte precum Capadocienii sau sfântul Maxim Mărturisitorul, au purtat un dialog viu cu filozofia antică prin care au acordat o egală importanță efortului de cunoaștere a structurii lumii și a raționalității divine din ea”, explică aceștia.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Maica Domnului Îndurerată , Cercetare Ecumenică Sibiu , Sebastian Mateiescu , Sfântul Maxim Mărturisitorul , Preotul Alexandru Ioniță , Școlii Andreiene , Parohia Ortodoxă Română Sibiu , Cum Dumnezeu
Vizualizari: 1720
Ultimele comentarii
Acum 1 minut
Sibiu
Acum 14 minute
@Turnu Sfatului
Acum 19 minute
Un sibian
Acum 22 minute
@Emil
Acum 24 minute
SYLC