Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Bach Unseen. Concert pe întuneric la Sala Thalia: „Muzica se aude, nu se vede”

Bach Unseen. Concert pe întuneric la Sala Thalia: „Muzica se aude, nu se vede”

„Muzica se aude, nu se vede” este ideea de la care pornește „Bach Unseen”, singurul concert de muzică clasică în întuneric, din România. Pe 20 decembrie, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, artistul vizual Cristina Bobe și violonistul Valentin Șerban îți propun un mod diferit de a asculta muzica într-o sală de concerte, alături de alți oameni, pe care nu îi vezi.

Concertul de la Filarmonica de Stat Sibiu deschide seria de concerte „Bach Unseen” în România, pe parcursul căreia violonistul Valentin Șerban parcurge integrala sonatelor și partitelor pentru vioară solo, compuse de Johann Sebastian Bach. Este pentru prima dată când aceste lucrări sunt interpretate și ascultate în întuneric, potrivit conceptului propus de Cristina Bobe, artist vizual.

Primele recitaluri în întuneric au început la sfârșitul anului 2018, în galeria Artera din București, sub denumirea de „Concert cu ochii larg închiși”, și au continuat până în vara acestui an, în spații alternative din zone unde publicul are acces limitat la evenimente culturale. În satul hațegan Peșteana, a fost primul eveniment cultural care a deschis Biserica Reformată și a stârnit dorința comunității locale de a continua cu noi inițiative.

Noua serie de concerte „Bach Unseen” propune în continuare întunericul ca alternativă de ascultare a muzicii clasice, de data aceasta în săli destinate concertelor și spectacolelor, pentru un public mai larg și mai familiarizat cu concertele simfonice.

De ce un concert în întuneric?

Publicul ascultă muzică clasică mai mult cu urechile și mai puțin cu ochii, în acest caz văzul distrage atenția de la sunet. Atmosfera în acest caz poate deveni meditativă și terapeutică, iar în acest timp publicul poate pune pauză la orice tip de ecran. Publicul se poate relaxa și se poate concentra doar la muzică. De asemenea, oamenii vor putea evada din postura de ascultător pasiv și se vor putea confrunta cu emoțiile pe care le trezește muzica. Concertul va bucura și va construi o experiență personală cu muzica și o versiune proprie pentru toți membrii publicului despre ceea ce au experimentat.

Program

  •   Sonata nr. 1 în sol minor (BWV 1001) de Johann Sebastian Bach
  •   Partita nr. 1 în si minor (BWV 1002) de Johann Sebastian Bach
  •   Partita nr. 2 în re minor (BWV 1004) de Johann Sebastian Bach

Concept și vioară

Cristina Bobe, artist vizual și manager cultural, dezvoltă proiecte interdisciplinare care integrează fotografia, arhivele de imagini, poezia și sunetul. Formarea în filosofie și arte vizuale, completată cu experiența de jurnalist (HotNews, TVR, Rador, Politici de Sănătate etc.), dar și curiozitatea în legătură cu medicina au stat la baza unor inițiative precum lansarea în 2013, în cadrul TEDMED Live Iași, a unui site dedicat promovării fotografiei medicale în România. A documentat și reinterpretat actul chirurgical prin proiectul fotografic „Gentle Violence”, prezentat la Muzeul Național Brukenthal în cadrul a două expoziții personale: „The Heart” și „Faces of Change”. În 2016 a deschis în București spațiul cultural „Artera / art + medicine”, dedicat artelor și medicinei. Din 2018, testează formate noi și spații neconvenționale pentru concerte de muzică clasică.

Valentin Şerban este concertmaestru al „Orchestrei Române de Tineret” și, din 2018, membru al orchestrei „Les Dissonances” din Paris, cunoscută în lume drept singura orchestră de mari dimensiuni care funcționează fără dirijor. În România, este singurul violonist care susține concerte în întuneric complet, cu un repertoriu ce include lucrări pentru vioară solo compuse de Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe. Pe lângă concertele la care este invitat la noi în țară, în săli precum Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Valentin este unul dintre puținii muzicieni care fac auzită muzica clasică inclusiv în spații neconvenționale (Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, Mina Petrila, satele izolate din Transilvania etc.), pentru un public mai larg și de multe ori privat de accesul la evenimente culturale. Pe plan internațional, a concertat în săli precum Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth (Anvers), Opéra de Dijon, Le Volcan (Le Havre). Valentin este laureat al mai multor competiții naționale și internaționale, printre care „Andrea Postacchini” (Italia), „Mihail Jora”, „Ștefan Ruha” și „Remember Enescu” (România).

Biletele online sunt epuizate, însă în ziua concertului vor mai putea fi cumpărate bilete pentru o serie nouă de locuri suplimentate pe scenă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus