Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Proiectul noului spital județean a ajuns la judecată

Proiectul noului spital județean a ajuns la judecată

Construirea unui nou spital județean al Sibiului, cel mai mare proiect promis de autoritățile locale în ultimii 30 de ani, a ajuns la mâna judecătorilor CNSC: una din cele două asocieri de firme care au depus oferte pentru actualizarea documentațiilor prealabile execuției lucrărilor se consideră nedreptățită de către Consiliul Județean Sibiu. Peste opt milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului în discuție, de actualizarea a studiului de fezabilitate și, totodată, de elaborare a proiectului tehnic pentru un viitor nou spital al județului Sibiu.

Pentru finalizarea celor mai importante documentații ale viitorului nou Spital județean Sibiu, în vara acestui an s-au înscris la licitația demarată în acest sens de către Consiliul Județean Sibiu două asocieri, care reunesc firme atât din România, cât și din străinătate. Este vorba de asocierea Popaescu &co SRL (București) – Egis România SA (Ilfov) – Geo Arc SRL (Ilfov) – Studio Sqm SRL (Sibiu) – Api Arhitekti d.o. (Slovacia) și de asocierea formată din S&M Expert Project SRL (Iași), V.A.M.S. Ingegneria (Italia) și RPA (Italia).

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, prima dintre aceste asocieri (condusă de Popaescu&co SRL) a fost declarată câștigătoare a licitației, având și cel mai bun preț. Ceilalți participanți (conduși de S&M Expert Project SRL) consideră însă că atribuirea acestui contract a fost făcută lipsit de transparență și cer judecătorilor Consiliului național de soluționare a contestațiilor (CNSC) să oblige Consiliul Județean Sibiu să reia analiza celor două oferte. Sub motiv că cei care le sunt contracandidați au fost favorizați.

Motivele

Ofertele celor două asocieri interesate să elaboreze SF-ul și PT-ul viitorului spital județean Sibiu au fost deschide de autoritățile județene în ziua de 28 august 2019. Până pe 14 octombrie 2019, reprezentanții CJ Sibiu consideră că ambele oferte sunt conforme și admisibile. Cum prețul celor de la Popaescu & co SRL era cel mai bun, acestora li se cer dovezile pentru demonstrarea informațiilor prezentate în DUAE (documentul unic de achiziție european): capacitate, experiență etc. ”Asocierea Popaescu nu a prezentat documente și dovezi suficiente care să demonstreze informațiile prezentate în DUAE. Cu toate acestea, Autoritatea Contractantă (CJ Sibiu – n.r.) nu respinge această ofertă (...), comisia de evaluare, cu încălcarea principiului tratamentului egal, solicită Asocierii Popaescu să completeze documentele suport din DUAE. Chiar și în contextul favorului primit de la Autoritatea Contractantă, Asocierea Popaescu nu a fost în măsură să demonstreze îndeplinirea condiției experienței similare realizate în ultimii trei ani, depunând la dosarul achiziției un certificat de bună prestare emis în anul 2018, pentru un contract de proiectare din 11 iunie 2009 de două pagini, pretins încheiat cu Ministerul Sănătății din Republica Slovenia (...)”, susțin cei de la S&M Expert Project în contestația depusă la CNSC. Contractul cu Ministerul Sănătății din Slovenia are o valoare de peste 4,5 milioane de euro, cu tot cu TVA.

Potrivit acestora, în cele din urmă, oferta celor de la Popaescu & co SRL a fost declarată inacceptabilă, printr-un proces verbal datat 14 noiembrie 2019. Context în care, în aceeași zi, cei de la CJ Sibiu le solicită celorlalți ofertanți, conduși de S&M Expert Project SRL, să prezinte documentele justificative aferente celor declarate în DUAE. Cu alte cuvinte, pentru a verifica dacă singurii rămași în procedura de atribuire a contractului au toate documentele de calificare în regulă, astfel încât să fie declarați câștigători ai contractului. Acest lucru nu se mai întâmplă, însă, deoarece pe 26 noiembrie, reprezentanții celor de la Popaescu & co SRL aduc celor de la CJ Sibiu o copie a unei hotărâri a CNSC din 2017, dintr-o altă speță, care să îi ajute în a convinge autoritățile sibiene că au experiența solicitată în astfel de proiecte. Cei de la CJ Sibiu analizează decizia CNSC adusă drept sprijin și constată că ”valoarea experienței similare se calculează la valoarea totală a contractului indiferent de perioada de prestare, dacă acesta a fost finalizat în ultimii trei ani raportat la data limită de depunere a ofertelor”.

În imediat ziua următoare, prin prisma noii adrese a celor de la Popaescu & co SRL, cei de la CJ Sibiu decid că aceștia ”au reintrat în cursă” și că sunt câștigători ai contractului.

Situație care îi nemulțumește pe ceilalți interesați de contractul de la Sibiu. ”Această completare este nelegală prin încălcarea termenului limită, iar luarea sa în considerare de către Autoritatea contractantă, încalcă principiul tratamentului egal. Apreciem că prin primirea unor documente după data limită, depuse direct la Autoritatea contractantă, și nu prin încărcarea pe SICAP (sistemul electronic al achizițiilor publice – n.r.), Asocierea Popaescu s-a bucurat de tratament preferențial”, apreciază reprezentanții firmei din Iași.

Cei de la S&M Expert Project consideră că experiența pe care susțin contracandidații lor că o au este ”neclară” (este vorba de contractul de proiectare a unui nou spital în Ljubljana, Slovenia) și a fost insuficient verificată de către CJ Sibiu.

Prin prisma tuturor acestor motive, ieșenii solicită reluarea procedurii de la momentul verificării informațiilor referitoare la experiența în exercitarea unor astfel de contracte.

Contestația depusă la CNSC nu este ultima cale de atac. Hotărârea care urmează a fi pronunțată de judecătorii Consiliului poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia, care va pronunța soluția definitivă.

De ce este importantă experiența?

Licitația organizată de CJ Sibiu pentru documentațiile viitorului spital județean este singura de acest fel din această parte a țării, în care nu prețul este cel mai important criteriu de atribuire.

Prețul contează doar în proporție de 40%, restul procentelor fiind împărțite între alte opt criterii: de la metodologia propusă pentru implementarea contractului (10%), la planificarea resurselor umane propuse pentru realizarea contractului (10%), la încadrarea în timp sau succesiunea și durata activităților propuse în contract (tot 10%). Se acordă punctaje diferențiate (între 2% și 6%) și în funcție de experții propuși (expert tehnic arhitect, manager de proiect, ingineri etc.). Cu cât aceștia dovedesc faptul că au fost implicați în cât mai multe proiecte, cu atât mai multe puncte primesc.

Amplasamentul propus pentru noul spital. Sursa foto: CJ Sibiu Amplasamentul propus pentru noul spital este în zona Căii Șurii Mici, la ieșirea din Sibiu. Sursa foto: CJ Sibiu

Un contract cu mai multe termene

Contractul pentru care se luptă cele două asocieri de firme include elaborarea mai multor documentații, inclusiv asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Pentru actualizarea studiului de fezabilitate au fost alocate două luni de la semnarea contractului. Ulterior recepției acestei documentații va trebui elaborat și un plan urbanistic de detaliu în termen de șase luni. Pentru întocmirea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire au fost alocate trei luni, iar pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – două luni.

Toate aceste componente ale contractului au fost împărțite, de asemenea, pe un grafic de execuție cu mai multe etape. Iar pentru fiecare etapă, reprezentanții CJ Sibiu și-au asumat un termen maxim de acceptare sau respingere de zece zile lucrătoare. În cazul în care, la diferite etape, sunt înregistrate întârzieri reprezentanții CJ au inclus printre măsurile la dispoziția lor inclusiv cea a rezilierii contractului.

Două scenarii și obligatoriu un hotel

Actualizarea studiului de fezabilitate presupune generarea a două scenarii. Primul este cel aferent capacității maxime a noii unități medicale (cele 1.239 de paturi de spitalizare continuă și cel 70 pentru spitalizarea de zi). Cel de-al doilea scenariu solicitat este cel al unei “structuri medicale inițiale, propusă ca urmare a expertizelor privind evaluarea activității spitalelor aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu și a Municipiului Sibiu cu privire la paturile aferente secțiilor pentru adulți și copii“. În acest al doilea scenariu structura medicală inițială “va fi restructurată în conformitate cu viziunea studiului de fezabilitate realizat în 2007 de către Health Care Company Krankenhausbetriebs, Proiect București SA, Mosar Archetekten, Krankenhaus Spittal/Drau“, se mai arată în caietul de sarcini în discuție. SF-ul respectiv, cel din 2007, este cel elaborat la comanda Ministerului Sănătății, când în discuție încă mai era amplasamentul de pe Calea Poplăcii (care acum nu mai poate fi folosit, deoarece schimbul de terenuri între Sibiu și MApN nu s-a mai produs“.

SF-ul din 2007 (din care provine și imaginea care ilustrează acest articol) prevedea ridicarea unei clădiri cu trei etaje peste parter și subsol, însă structura propusă atunci prevedea un total de doar 462 de paturi.

Pentru noua unitate medicală, în funcție de conceptul spațial-volumetric și funcțional stabilit se pot asigura servicii parțial sau integral comune adulților, cât și celor din pediatrie, mai prevede documentația de licitație. Care subliniază faptul că pe lângă funcțiunile de bază aferente unui spital se vor avea în vedere și proiectarea unui corp de clădire cu destinația “spații de cazare pentru circa 50 de persoane“, dar și a unui heliport pentru urgențele medicale. Totodată, noul spital va trebui să aibă și un adăpost de apărare civilă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus