Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
1°C

Propunere: Desființarea consiliilor județene, regionalizare, descentralizare, zone metropolitane

Propunere: Desființarea consiliilor județene, regionalizare, descentralizare, zone metropolitane

Primarii de municipii cer desființarea consiliilor județene, considerate inutile și insistă pentru regionalizare și descentralizare. Ilie Bolojan , primarul orașului Oradea și Președinte Executiv al Asociației Municipiilor din România, este de părere că principalele probleme ale actualului sistem sunt birocrația excesivă, aparatele administrative supradimensionate, dar și lipsa de coordonare și astfel blocarea marilor proiecte. Bolojan propune desființarea consiliilor județene. ”Consiliile Județene s-au dovedit niște structuri administrative ineficiente, care au avut un caracter pronunțat politic și care nu au făcut decât să-i țină în lesă pe primarii de comune prin alocările politice preferențiale. Aceste structuri au generat extrem de puține proiecte și exemple de bună practică”. La județe, o formulă de regionalizare, care să nu mențină consiliile județene, pe mai multe zone de dezvoltare, care să răspundă unor realități istorice sau chestiuni culturale locale ar fi de preferat”, a explicat Bolojan, citat de hotnews.ro.

Opinia liberalului este împărtășită și de Mihai Chirică, primarul Iașului. ”De ce mai este nevoie ca oamenii să fie reprezentați în interiorul aceleiași structuri administrative, respectiv județ, și Consiliul Local, și Consiliu Județean, când de fapt ideal ar fi să fie o reprezentare regională din toți aleșii locali la nivelul fiecărei autorități locale, comună, oraș, municipiu”, a explicat Chirică.

Comasare

Pentru a face realitățile din prezent, Bolojan propune unirea mai multor comune sărace sau alipirea lor la orașele mari din vecinătate. ”De exemplu, una din problemele pe care noi le avem este această pulverizare cu multe comune care nu au venituri proprii din impozitele și taxele locale, în așa fel încât să ofere servicii cetățenilor, iar ele sunt finanțate an de an cu sume destul de consistente de la Guvern, ceea ce înseamnă un consum important de resurse, ineficient. O coagulare a comunelor din zonele metropolitane în jurul orașelor, astfel încât aceste primării care au granițe cu localitățile mari, să devină primării de sector, este soluția. S-ar face planuri de dezvoltare integrată și aceste zone ar deveni funcționale. De exemplu, comunele din jurul Bucureștiului și al Brașovului să devină primării de sector. (...) Din punctul meu de vedere o metropolizare ar fi mult mai importantă pentru că țara se dezvoltă neuniform, orașele mari funcționează ca niște locomotive economice, iar localitățile mari funcționează și ele ca niște poli de dezvoltare mai mici”, a explicat Bolojan.

Descentralizare

Președintele executiv al AMR propune și o mai mare descentralizare. ”Formula asta de stat centralizat, în care vin după avize în permanență, nu există un mecanism care să regleze colaborarea dintre centru și local fluent, face ca adoptarea de decizii să fie destul de greoaie și asta a întârziat foarte mult procesele de dezvoltare. Acest sistem centralizat are limitele lui. Dacă este condus de niște oameni competenți, foarte buni administratori, pot genera o dezvoltare de tip piramidal”, a explicat Bolojan.

Regionalizare, pe modelul justiției

Vasile Dâncu, fost ministru al Administrației și Dezvoltării regionale în Guvernul Cioloș, este de părere că sunt multe modele administrative care funcționează, o soluție fiind împărțirea teritorială a justiției, pe modelul celor 15 curți de apel. ”Sunt mai multe împărțiri teritoriale care ”funcționează” în același timp, lucru destul de disfuncțional. Regiunile de dezvoltare, cele 8, respectă criteriile NUTS2, dar sunt capitale de județ la distanțe de peste 250 de km, aflate în aceeași regiune. Există și o împărțire teritorială a justiției pe 15 curți de apel care este cea mai rațională și ar putea fi un model și pentru o împărțire administrativă”, a declarat Dâncu.

Modelul împărțirii regionale a Curților de Apel prinde județul Sibiu alături de Hunedoara și Alba, centrul regional fiind la Alba.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

S

Acum 3 ani

Terminați cu prostiile, trebuie sa existe un nivel local, județean și regional. Iar descentralizare înseamnă să iei din atribuțiile centrului și sa le distribui la nivel local. Dacă noi ne trezim într-o regiune cu capitala la Brașov, care preia din atribuțiile Sibiului, aia e centralizare în toată regula. Nu se gândesc ca județe de acum vor fi doar niște colturi de regiune, care pot ajunge sa fie ignorate? Cu județele banii se distribuie mai aproape de cetățean. Într-un județ cu Brașov și alba, ne putem trezi ca se refac mai puține drumuri județene din Sibiul actual decât dacă suntem județ separat. În Germania landurile sunt impartite în kreis-uri și orașe mari, în italia și Spania regiunile sunt împărțite în provincii... Nicăieri nu sunt doar regiuni și apoi direct localități, fără un echivalent al județului. Excepție tarile foarte mici. La zonele metropolitane, ar trebui înființată o noua diviziune administrativa oficiala cu denumirea asta, ca dacă lași la latitudinea primarilor din fiecare zona, în unele o sa fie bună colaborarea, în altele rea. Dar dacă le creezi un cadru minim în care sa colaboreze...
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Cu respect, dar să faci o regiune care să cuprindă atât Sibiul, cât și Brașovul și doar una dintre ele să fie capitală de regiune, este o prostie alimentată de ambitiția unora, de a râde în nasul altora. De ce să strici unul dintre motoarele economice de nivel național, care poate trage după sine alte localități mai subdezvoltate și să rămâi cu unul singur ceva mai mare, când poți avea două regiuni separate, fiecare cu motorul ei. Brașovul și Sibiul sunt apropiate în cifre dacă ne raportăm la numărul de locuitori pe care i-a avut fiecare municipiu înainte de a adera la UE. Au potențial similar și ambele pot crește de n ori în următorii 30 de ani după regionalizare. Dar aduse împreună unul dintre ele, inevitabil va stagna, pentru că se va aservi complet celuilalt. Și nimeni care deține toată puterea nu are interesul să fie ajuns și eventual depășit de un municipiu rival istoric mai ales. Sibiu, Alba, Hunedoara. Și fără caterincă, eventual județul Vâlcea, care reprezintă principalul furnizor de fortă de muncă pentru municipiu. De ce să îi urăști, când îi poți aduce de partea ta, “la nivelul tău”?
Raspunde

Dreamon

Acum 3 ani

Regionalizare cu Sibiu si Brasov in aceeasi regiune ar fi o mare tampenie. Brasovul, de cand lumea a vrut sa conduca, adica sa-si insuseasca taxele si sa domine peste Sibiu. Istoric, a fost secundar, intotdeauna, dar umflat de comunisti, a ajuns sa fie numit Orasul Stalin la un nomenta dat, iar toate beizadelele vremii s-au mutat din Bucuresti, "la munte", in Brasov. Azi, in Brasov, inca domina mentalitatea de beizadele cu frustrari, care vor si ei sa fie o capitala mai mica, peste noi, daca se poate...asa, o ambitie de tarani sau de mici printi carora li s-o promis un regat, cand erau in scutece, dar a venit 1989 si le-a cam dat planurile peste cap. Au regionalizat, pe vremuri comunistii, CFR-ul, electricitatea si alte cateva chestii, la Brasov, care sa ne cuprinda si pe noi, sa simta puietul comunist de "la munte", ca sunt stapani, la vremea respectiva. Au ramas si acum, tot asa, noi apartinem de "regionala brasov", inca, CFR, curent sau drumuri, parca. Acum, ar vrea sa faca o manarie sa intram cu totul, asa tam nesam.... ce daca ne-am chinuit noi sa muncim in orasul asta, sa facem capitala europeana, sa ne dam interesul. Dupa mintea lor, suntem numai buni de cadou pentru noul puiet care va merge "la munte", sa ne conduca de-acolo din Brasov... iar noi, buni de platit taxe si de cotizat. Deci, nu va merge. Sibiul, mai bine lasat asa, ori intr-o regiune cu Alba, cu care nu exista astfel de animozitati. Sau daca tot e sa parem mai mari, toti, cu Alba, Hunedoara si eventual Valcea, mai bine decat Brasov. Pun pariu ca o asa regiune va depasi toate regiunile din tara, la multe capitole. Din pacate, Brasovul istoric, nu mai exista, mentlitatea acolo, mai ales in conducere a ramas la nivel de 1960 iar probabil oamenii din administratie sunt urmasii vechilor beizadele. Eventual sa isi faca regionalizare cu Mures sau cu Prahova, ca sunt cam pe-o minte... cu Prahova, cel putin.
Raspunde

S

Acum 3 ani

Cu Vâlcea, niciodată. Nu se fac nicăieri regiuni, nici măcar echivalent de județe, care încalcă regiunile istorice. Cu excepția unor cazuri de zone mici: Predealul era în Prahova (Muntenia) si a fost dat Brașovului, Orșova era în Severin (Banat) și a fost data Mehedintiului (Olteniei). Se vede și la regiunile de dezvoltare de acum, niciuna nu amesteca județe regatene cu județe din Ardeal-Banat. Ar fi animozități mult mai mari decât acum.
Raspunde

Improvizam si improvizam prost, de 30 de ani

Acum 3 ani

Tate d Bolojan. La noi sa zici asa ceva te crucifica.... Auzi, sa aduni doua comune:))). Sa lasi comuna de 700 oameni. Adica vreo 3 blocuri de la Ciresica de 10 etaje fara primar si vice ( de multe ori venetici), si secretar la care sa se milogeasca oamenii ptr titluri de pamant, adeverinte ptr pamantul lor si alte acte care se dau la program de lauze.
Raspunde

Se cam verifica. Fara primari la duzina.

Acum 3 ani

Sa facem un test sa verificam logica enuntului d Bolojan: in problema urbanismului, care a DISTRUS satele tarii ptr totdeauna prin inlocuirea arhitecturii specifice cu tencuieli de prost gust, inox si porti cu plexiglas CINE e de vina? Consiliile judetene ptr ca n-au avut o politica ferma si nu si-au indeplinit logica infiintarii sau primarii needucati care au permis si incurajat nebunia???? In Franta primarii sunt onirifici si NEplatiti. Se ocupa de coeziunea comunitatii si nu-si depasesc nivelul de competenta. Nu ca la noi unde se cred cum se cred.
Raspunde

hop

Acum 3 ani

rupeti-va de mitici,!!!!!!!! FACE-TI ARDEALUL INDEPENDENT !!!!!
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

si daca o sa fie Ardealul independent, promiti sa inveti si gramatica limbii romane?
Raspunde

sonia henie

Acum 3 ani

Gandiți-vă totuși prin Consiliile Județene sunt finanțate spitale, școli, muzee, instituții de asistență medico-socială....și nu numai. Desființezi ușor instituții, dar care sunt efectele???Avem un sistem performant care să susțină local comunitățile???Da ce numai Sibiul și Brașovul există în această țără???Sau Oradea???Și cum ,,viața bate filmul " cu toții suntem români și trebuie să vă gandiți bine înainte....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus