Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Escrocherie pe Facebook, folosind numele părintelui Necula.  ”A făcut 27 de conturi false!”

Escrocherie pe Facebook, folosind numele părintelui Necula.  ”A făcut 27 de conturi false!”

Numele preotului Constantin Necula este folosit de un individ care cere bani pentru tot felul de cazuri medicale și sociale. În ultimul dintre ele solicită ajutor pentru cazul fetiței Iileana Micuțaru, în vârstă de nouă ani, care suferă de o boală genetică, având nevoie de un transplant de plămâni. Apelul real pentru ajutor a fost făcut de părinți la începutul anului, iar acum fetița se află alături de familie în Bergamo, Italia, unde urmează să i se facă transplantul de plămâni.

”Ma sunat azi Georgeta ma rugat sai trimitem 3000 euro”

Pe un cont de Facebook cu numele ”Constantin Necula” s-a făcut apel la ajutor financiar în ultima perioadă pentru mai multe cauze. Sunt zeci de postări în care pretinsul preot face apel la cunoscuți să doneze diferite sume de bani pentru acest caz, dar și pentru alte situații, dealtfel cât se poate de reale. Doar că banii îi reveneau lui, nu celor aflați în nevoie. Individul a deschis chiar un cont ”Revolut” cu numele Constantin Necula și l-a postat în mai multe mesaje. Mai mult decât atât, a trimis mesaje la diferite persoane prin care cerea direct ajutorul. ”Ați putea dona și dvs ma sunat că mâine trebuie să achite chirie și nu au bani”, a scris falsul Necula. Apoi a insistat: ”Ma sunat azi Georgeta ma rugat sai trimitem 3000 euro pentru maine sa intamplat schimbari mari prea repede dacă puteți dona o să donăm prin revolut intră instant”, a scris din nou. Textul plin de greșeli a născut suspiciuni.

80298280_2862118553879758_8302858969345425408_n

Părintele Necula: ”M-am retras de un an de pe Facebook!”

Contactat direct, preotul Constantin Necula a declarat că știe de caz și că va depune reclamație la poliție. ”Eu m-am retras de un an de pe Facebook! Am făcut plângeri, am sesizat organele, e un nenorocit! A făcut 27 de conturi false, șase doar pe numele Necula, dar a făcut și pe numele altor persoane publice. A fost arestat pentru tot felul de infracțiuni, inclusiv pentru înșelăciune prin ”metoda accidentul”. Îi rog pe oameni să verifice înainte de a da curs solicitărilor care apar pe Facebook”, a declarat părintele Constantin Necula pentru Turnul Sfatului.

Tatăl fetiței pentru care escrocul cerea bani, Vasile Micuțaru, a postat și el pe propria pagină de Facebook un text prin care le explică oamenilor că acel cont este fals. ”Sunt multe persoane care s-au folosit de identitatea fetiței mele pentru a câștiga bani. S-au făcut conturi false, s-au cerut bani în numele fetiței mele bolnave. Vor fi descoperiți. Și contul de mai jos e fals”, a anunțat tatăl fetiței, făcând referire la pagina falsului preot.

Metodă veche, infractor iertat

Un caz asemănător s-a petrecut la începutul anului, când un tânăr de 21 de ani a făcut o pagină de Facebook în numele părintelui Calistrat și a cerut bani pentru diferite cazuri sociale. Preotul a făcut sesizare la poliție, individul a fost prins și pus sub acuzare pentru înșelăciune în formă continuată, însă procesul s-a oprit după ce a fost iertat de către părintele Calistrat. “Instanţa încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată (cinci acte materiale), constată stinsă acţiunea civilă”, au precizat judecătorii ieşeni.

Închisoare de până la cinci ani

Art. 244. Din Codul Penal prevede pentru înșelăciune pedepse de la 6 luni, la cinci ani:

(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Înșelăciunea săvârșită prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

(3) Împăcarea înlătura răspunderea penală.

81859135_590566114852752_8215945302473965568_n 80340738_2512452792329865_4678261048057266176_n 81171787_1308809102613005_3814986687579160576_n

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Muc the little

Acum 4 ani

Multi naivi pe lumea asta! Smecheri la fel, numerosi.
Raspunde

Mira

Acum 4 ani

Acelasi individ a pus anunt pe Olx, ca vinde o casa cu 4552 mp teren si cel putin 4 camere, la pretul de 25000 euro pentru a-si salva nepoata. Apoi punea link-ul de pe facebook cu pr.Constantin Necula. Sa-mi fie iertat dar, in primul rand, preotul nu este agramat si in al doilea rand, nu s-ar preta la a strange bani in contul propriu.
Raspunde

io

Acum 4 ani

Dacă citești mesajele, îți dai seama din prima că individul ăla nici nu știe ca "mă-sa" are cratimă. La cat e de agramat și după activitatea desfășurată as crede ca e cu ciuma roșie. Nu-l cunosc pe preot dar ma gândesc ca ar avea alta exprimare dacă chiar ar trimite un mesaj. Și dacă tot și-a dat ăla contul de revolut, ar putea face cineva o reclamație la revolut, cu dovezi, sa i-l închidă.
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Sa inteleg ca daca era simpatizant de alt partid avea si cunostinte de gramatica si ne-ar fi pacalit cu stil? Hilara presupunere. Hotii sunt cu ciuma rosie sau galbena sau albastra pe motive de oportunitati de furt sau parvenire. Hai sa ne dam jos ochelarii de cal si sa vedem realitatea josniciei umane din toate unghiurile. Daca vad un hot ascuns dupa oricare culoare, o sa il denigrez fararemuscari. Nu sunt dispus sa inghit hotii de la nimeni.
Raspunde

Elena Polexa

Acum 4 ani

Eu cum mi&as putea recupera banii in numele preotului Constantin Necula ??? M-a înșelat cu 5500 lei .tel.0740092845
Raspunde

....

Acum 4 ani

Cum adică în numele preotului??? Tu îți poți recupera banii în numele tău, nu al preotului. Lasă că preotul dacă a donat și vrea sa și-i recupereze, se descurca el, nu ai teama.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus