Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Obiecte inedite adunate într-un nou muzeu din județul Sibiu - inaugurat de un preot

Obiecte inedite adunate într-un nou muzeu din județul Sibiu - inaugurat de un preot

În localitatea Hamba a fost inaugurat duminică, 22 decembrie 2019, după săvârșirea Sfintei Liturghii, Muzeul „Sf. Ierarh Nicolae”. Muzeul se află în incinta casei parohiale, lângă Biserica Ortodoxa „Sf. Nicolae”, și a luat ființă la inițiativa părintelui paroh Ioan-Remus Răsvan.

Deși a fost deschis publicului de câteva zile, muzeul se bucură de o expoziție de icoane pictate pe pânză care datează din perioada 1837-1840 și sunt de o rară frumusețe, ne-a spus preotul care a decis să inaugureze noua locație pentru locuitorii satului. „Icoane precum Mântuitorul Hristos, prezentat ca Arhiereu, înconjurat de Sfinții Apostoli; Icoana Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe, înconjurată de Sfinții Profeți ai Vechiului Testament; icoana Sfântului Nicolae; icoana Sfinților Arhangheli, a Sfantului Mc. Gheorghe, ș.a. Totodată, muzeul deține o expoziție de carte veche: Chiriacodromionul în două ediții, Noul Testament, cărți de cult: evanghelii, mineie, datând din anii 1824, 1855, 1857, de asemenea pot fi găsite în muzeu”, ne-a explicat preotul Ioan-Remus Răsvan.

muzeu hamba 1

Noua atracție a localității scoate în evidență nu numai icoane și cărți vechi, ci și obiecte de vestimentație. Părintele din Hamba adaugă că din muzeu „nu lipsesc nici costumele populare de sărbătoare din zona Mărginimii Sibiului. Este expus și un costum săsesc din zona Brașovului, un costum bărbătesc din regiunea Munților Apuseni. De asemenea, muzeul se laudă și cu obiecte de ceramică din zona Tilișca Sibiului, Hamba și Făgăraș. Muzeul are un spațiu special amenajat pentru lada de zestre (fețe de masă țesute manual și cearșafuri, milieuri brodate, ștergare, etc.)”.

muzeu hamba 2

muzeu hamba 3

La evenimentul de inaugurare a muzeului din satul Hamba au mai participat Pr. Dr. Constantin Necula și Pr. Dr. Mihai Iosu de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, precum și Alexiu Tatu, directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Sibiu, muzeografi, istorici și alte personalități din Sibiu și țară.

muzeu hamba

În cadrul evenimentului Alexiu Tatu a subliniat nevoia cunoașterii de către tineri a propriei istorii și culturi, condiție a păstrării verticalității unui popor și în același timp a deschiderii față de ceilalți. Şeful Serviciului Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale a dăruit Muzeului Parohial facsimile cu cei care au luptat și au căzut în Primul Război Mondial. El a explicat că sunt 98 de oameni atestați în documente. Dintre ei, 94 au fost plugari, doi au fost pantofari și unul singur era rotar. Ei au fost decorați și numele lor sunt păstrate în documente, însă memoria lor neștearsă este menținută în special în Sfânta Liturghie, în ectenia de cerere „Pe ostașii români căzuți pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea patriei, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăția Sa”. Tatu și-a exprimat speranța că acest muzeu va crește într-un muzeu al comunei.

„Hamba nu e de ieri și nu e doar pentru mâine”

În cuvântul său, părintele Constantin Necula a subliniat misiunea preotului în raport cu obștea pe care o păstorește. El a afirmat că dincolo de toate lucrurile gospodărești, preotul trebuie își facă timp să le aducă aminte oamenilor că sunt nemuritori. „Nemuritori și din spate, prin voia lui Dumnezeu, prin geneza aceasta a neamului lui Hristos și înainte prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos” a spus părintele Necula, făcând referire la Evanghelia Duminicii. El și-a exprimat convingerea că viitoare cercetări pot aduce noi informații legate de istoria localității, remarcând cu modestie că: „N-am făcut decât să scriem o filă la tot ceea ce ar putea să scrie generațiile viitoare”. Părintele Necula a evidențiat și scopul educativ al muzeului, o „întrupare” a monografiei și un „colț” în care copiii pot învăța „că Hamba nu e de ieri și nu e doar pentru mâine”.

muzeu hamba 5

muzeu hamba 4

Satul Hamba face parte din comuna Șura Mare. Conform recensământului din anul 2011, în Hamba locuiau 795 de persoane.

.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Radu

Acum 2 ani

Ia uite ca preotii mai fac si lucruri bune. Chiar si in Turnu Sfatului. Sa fie intr-un ces bun.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus