Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Mai plătești lichidul de parbriz. Mașinile care nu poluează, parchează gratis în Sibiu

Mai plătești lichidul de parbriz. Mașinile care nu poluează, parchează gratis în Sibiu

La început de an, administrația locală a Sibiului a lansat spre dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se propune ca parcările publice stradale să fie gratuite pentru o categorie de autoturisme. Proiectul va fi urmat de amplasarea mai multor stații de încărcare a mașinilor electrice în Sibiu.

Proiectul are în vedere modificarea legislației locale în ceea ce privește tarifele de parcare percepute în Sibiu, tarife care de la începutul acestui an au fost extinse asupra unor noi zone din preajma centrului istoric. ”Luând în considerare creșterea accentului pentru dezvoltarea tehnologiilor prietenoase cu mediul și încurajarea folosirii mijloacelor de transport acționate electric în detrimentul celor poluante, în vederea încurajării achiziționării și utilizării mijloacelor de transport ecologice în scopul reducerii emisiilor nocive în atmosferă, protejând astfel mediul înconjurător și sănătatea populației, supunem spre analiză și aprobare proiectul de hotărâre privind scutirea de la plata tarifului de parcare în toate parcările publice stradale din municipiul Sibiu pentru toate autovehiculele propulsate 100% electric”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre supus acum consultării publice. Inițierea acestui demers îi aparține lui Ioan Stroie, consilier local din partea PSD, considerentele enumerate de el fiind cele reluate mai apoi în raportul de specialitate mai sus citat. Sibienii care sugestii sau opinii referitoare la această inițiativă legislativă locală sunt invitați să le transmită, în scris, autorităților locale prin intermediul Centrului de informații pentru cetățeni din cadrul Primăriei.

Gratuitatea parcării în Sibiu (în parcările stradale, categorie în care nu intră cele cu tarif special, precum Cazarma 90 sau Piața Mică), urmează să se alăture faptului că pentru mașinile cu propulsie electrică nu trebuie plătit impozitul anual la bugetul local.

Urmează stații de încărcare

Demersul autorităților locale care urmează să fie supus votului consilierilor locali în ședințele din prima parte a lui 2020 vizează, deocamdată, un număr mic de proprietari de autovehicule. Statisticile oficiale de la începutul anului trecut indicau faptul că în întreg județul Sibiu există, de fapt, doar câțiva zeci de proprietari de mașini propulsate exclusiv cu energie electrică. Situația ar putea să se schimbe, însă, în perioada următoare, având în vedere faptul că mașinile electrice devin o ofertă tot mai serioasă și din partea marilor producători de autovehicule. Pentru care piața din România este una extrem de atractivă, având în vedere eco-bonusul de 10.000 de euro alocat de autorități la achiziționarea unei mașini electrice noi. Și de aceea, spre exemplu, cei de la VW au alocat pentru piața din România 450 de unități din noul model ID.3 (primul vehicul electric 100% lansat anul trecut de producătorul german), față de cele 200 alocate pieței din Austria (sursa: Auto Bild).

În acest context, reprezentanții Primăriei Sibiu lucrează la un proiect mai amplu, de amplasare a peste zece stații de încărcare a mașinilor electrice în diferite puncte din oraș. Proiectul ar urma să fie implementat în anii următori, având în vedere că intențiile administrației sunt de a finanța acest proiect din fonduri europene, sunt informațiile obținute de Turnul Sfatului.

Deocamdată, Primăria Sibiu a amplasat o singură astfel de stație de încărcare, în interiorul parcării de pe Cazarma 90. Inaugurată în 2016, stația este, însă, puțin utilizată, deoarece este una cu o putere relativ mică de încărcare și, în plus, utilizatorii trebuie să și plătească energia electrică folosită pentru încărcare, dar și timpul efectiv petrecut în parcare. Adică taman invers față de cum procedează anumiți jucători de pe piața privată (un astfel de exemplu este cel al stațiilor de încărcare din rețeaua Kaufland, printre cele mai puternice din România, unde încărcarea mașinilor este gratuită, la fel ca și parcarea pe durata acestei operațiuni).

Citește și Test-drive în Sibiu cu mașina care se conduce singură. Și e electrică

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Dracu

Acum 4 ani

Care-i legatura cu lichidul de parbriz?
Raspunde

jeu

Acum 4 ani

Daca nu mai platesti combustibilul, in cazul asta curentul, ramane sa mai dai bani doar pe lichidul de parbriz.
Raspunde

honterus

Acum 4 ani

la fix! mai pot sa-mi cumpar inca 50%...(https://www.startupcafe.ro/afaceri/livrare-masini-electrice-tesla.htm) daca tot va fi moca parcarea... prostii cu euro < 5 sa plateasca... pana la ∞ mai este... iar lichidul? curent gratis, parcare gratis... lichidul (inca) costa! (mai sunt asigurarea, anvelopele...)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus