După obținerea terenului necesar, al doilea pas important în proiectul construirii unui nou spitalul județean al Sibiului – contractarea actualizării studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic – a trecut de judecata Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Care a respins contestația depusă împotriva semnării contractului de actualizare a SF și realizare a proiectului tehnic.
Asocierea Popaescu &co SRL (București) – Egis România SA (Ilfov) – Geo Arc SRL (Ilfov) – Studio Sqm SRL (Sibiu) – Api Arhitekti d.o. (Slovacia) este cea pe care Consiliul Județean Sibiu a declarat-o câștigătoare a contractului mai sus amintit, evaluat la peste opt milioane de lei.
Decizia de atribuire a contractului celor de la Popaescu&co a fost contestată, însă, la începutul lunii decembrie, de ceilalți ofertanți în cadrul acestei licitații, respectiv asocierea formată din S&M Expert Project SRL (Iași), V.A.M.S. Ingegneria (Italia) și RPA (Italia). Aceștia au considerat că cei cărora le-a fost atribuit contractului au fost favorizați, prin faptul că reprezentanții Consiliului Județean Sibiu le-ar fi acceptat dovedirea experienței pe baza unor documente considerate ”neclare”. Judecătorii CNSC au judecat rapid contestația depusă de asocierea condusă de firma din Iași și nu au considerat că aceasta ar avea temei. ”Respinge, ca nefondată, contestația formulată de S&M Expert Project SRL în contradictoriu cu Consiliul Județean Sibiu, în calitate de autoritate contractantă. Pe cale de consecință, admite cererea de intervenție voluntară formulată de Popaescu & Co SRL. Prezenta decizie este obligatorie pentru părți”, se arată în minuta deciziei CNSC adoptată pe 23 decembrie 2019.
Decizia nu este, însă, definitivă și ar putea fi atacată de către cei de la S&M Expert Project la Curtea de Apel Alba Iulia. Termenul în care se poate formula plângere împotriva deciziei CNSC este de zece zile de la comunicarea motivării hotărârii.
De ce este importantă experiența?
Licitația organizată de CJ Sibiu pentru documentațiile viitorului spital județean este singura de acest fel din această parte a țării, în care nu prețul este cel mai important criteriu de atribuire.Prețul contează doar în proporție de 40%, restul procentelor fiind împărțite între alte opt criterii: de la metodologia propusă pentru implementarea contractului (10%), la planificarea resurselor umane propuse pentru realizarea contractului (10%), la încadrarea în timp sau succesiunea și durata activităților propuse în contract (tot 10%). Se acordă punctaje diferențiate (între 2% și 6%) și în funcție de experții propuși (expert tehnic arhitect, manager de proiect, ingineri etc.). Cu cât aceștia dovedesc faptul că au fost implicați în cât mai multe proiecte, cu atât mai multe puncte primesc.
Cel mai mare proiect al Sibiului
Estimat inițial la 130 de milioane de euro (pe baza unor aproximări, însă, extrem de nesigure, din moment ce nu există un studiu de fezabilitate actualizat), proiectul construirii unui nou spital județean la Sibiu este cel mai mare proiect al autorităților locale din ultimii 30 de ani. Pus în discuție de aproape 15 ani, proiectul a fost reluat din 2016, după ce Consiliul Județean Sibiu a obținut aproximativ 20 de ha de teren, de la Agenția Domeniilor Statului, la ieșirea din Sibiu, pe Calea Șurii Mici. Ulterior, de la conducerea tehnocrată a Ministerului Sănătății, autoritățile județene au obținut un studiu de fezabilitate elaborat pentru o formă de nou spital pe care, în jurul lui 2007, Guvernul intenționa să îl construiască și la Sibiu.Amplasamentul propus pentru noul spital este situat pe Calea Șurii Mici, chiar la ieșirea din Sibiu. Sursa foto: CJ Sibiu
Viitorul spital va fi ales din două scenarii
Actualizarea studiului de fezabilitate presupune generarea a două scenarii. Primul este cel aferent capacității maxime a noii unități medicale (cele 1.239 de paturi de spitalizare continuă și cel 70 pentru spitalizarea de zi). Cel de-al doilea scenariu solicitat este cel al unei “structuri medicale inițiale, propusă ca urmare a expertizelor privind evaluarea activității spitalelor aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu și a Municipiului Sibiu cu privire la paturile aferente secțiilor pentru adulți și copii“. În acest al doilea scenariu structura medicală inițială “va fi restructurată în conformitate cu viziunea studiului de fezabilitate realizat în 2007 de către Health Care Company Krankenhausbetriebs, Proiect București SA, Mosar Archetekten, Krankenhaus Spittal/Drau“, se mai arată în caietul de sarcini în discuție.SF-ul respectiv, cel din 2007, este cel elaborat la comanda Ministerului Sănătății, când în discuție încă mai era amplasamentul de pe Calea Poplăcii (care acum nu mai poate fi folosit, deoarece schimbul de terenuri între Sibiu și MApN nu s-a mai produs“. Studiul de fezabilitate de acum 13 ani, (din care provine și imaginea care ilustrează acest articol) prevedea ridicarea unei clădiri cu trei etaje peste parter și subsol, însă structura propusă atunci prevedea un total de doar 462 de paturi.
Pentru noua unitate medicală, în funcție de conceptul spațial-volumetric și funcțional stabilit se pot asigura servicii parțial sau integral comune adulților, cât și celor din pediatrie, mai prevede documentația de licitație. Care subliniază faptul că pe lângă funcțiunile de bază aferente unui spital se vor avea în vedere și proiectarea unui corp de clădire cu destinația “spații de cazare pentru circa 50 de persoane“, dar și a unui heliport pentru urgențele medicale. Totodată, noul spital va trebui să aibă și un adăpost de apărare civilă.
Termene
Viitorul imediat al contractului de actualizare a documentațiilor și elaborare a proiectului tehnic depinde de modul în care vor motiva decizia din decembrie 2019 judecătorii CNSC.Contractul prevede elaborarea mai multor documentații, inclusiv asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Pentru actualizarea studiului de fezabilitate au fost alocate două luni de la semnarea contractului. Ulterior recepției acestei documentații va trebui elaborat și un plan urbanistic de detaliu în termen de șase luni. Pentru întocmirea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire au fost alocate trei luni, iar pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – două luni.
Toate aceste componente ale contractului au fost împărțite, de asemenea, pe un grafic de execuție cu mai multe etape. Iar pentru fiecare etapă, reprezentanții CJ Sibiu și-au asumat un termen maxim de acceptare sau respingere de zece zile lucrătoare. În cazul în care, la diferite etape, sunt înregistrate întârzieri reprezentanții CJ au inclus printre măsurile la dispoziția lor inclusiv cea a rezilierii contractului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Calea Şurii Mici , Consiliului Național , Ministerului Sănătății , Consiliul Judetean Sibiu , Consiliului Județean , judecată , Consiliului Județean Sibiu , Apel Alba Iulia , Agenția Domeniilor Statului , Municipiului Sibiu , Calea Poplăcii , Pentru Sibiu , contestație , Proiect Bucureşti , Egis România , Bulevardul Spitalelor , Expert Project , CNSC , Krankenhaus Spittal , Mosar Archetekten , Api Arhitekti , Geo Arc , Studio Sqm , Asocierea Popaescu , respinsa
Vizualizari: 15484
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Q
Acum 1 oră
Persida Caineni
Acum 1 oră
Revolutia tacuta
Acum 1 oră
Uncas
Acum 1 oră
Sdfsd