Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Cel mai mare proiect al Sibiului, un nou început: contestația pentru proiectarea noului spital a fost respinsă

Cel mai mare proiect al Sibiului, un nou început: contestația pentru proiectarea noului spital a fost respinsă

După obținerea terenului necesar, al doilea pas important în proiectul construirii unui nou spitalul județean al Sibiului – contractarea actualizării studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic – a trecut de judecata Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Care a respins contestația depusă împotriva semnării contractului de actualizare a SF și realizare a proiectului tehnic.

Asocierea Popaescu &co SRL (București) – Egis România SA (Ilfov) – Geo Arc SRL (Ilfov) – Studio Sqm SRL (Sibiu) – Api Arhitekti d.o. (Slovacia) este cea pe care Consiliul Județean Sibiu a declarat-o câștigătoare a contractului mai sus amintit, evaluat la peste opt milioane de lei.

Decizia de atribuire a contractului celor de la Popaescu&co a fost contestată, însă, la începutul lunii decembrie, de ceilalți ofertanți în cadrul acestei licitații, respectiv asocierea formată din S&M Expert Project SRL (Iași), V.A.M.S. Ingegneria (Italia) și RPA (Italia). Aceștia au considerat că cei cărora le-a fost atribuit contractului au fost favorizați, prin faptul că reprezentanții Consiliului Județean Sibiu le-ar fi acceptat dovedirea experienței pe baza unor documente considerate ”neclare”. Judecătorii CNSC au judecat rapid contestația depusă de asocierea condusă de firma din Iași și nu au considerat că aceasta ar avea temei. ”Respinge, ca nefondată, contestația formulată de S&M Expert Project SRL în contradictoriu cu Consiliul Județean Sibiu, în calitate de autoritate contractantă. Pe cale de consecință, admite cererea de intervenție voluntară formulată de Popaescu & Co SRL. Prezenta decizie este obligatorie pentru părți”, se arată în minuta deciziei CNSC adoptată pe 23 decembrie 2019.

Decizia nu este, însă, definitivă și ar putea fi atacată de către cei de la S&M Expert Project la Curtea de Apel Alba Iulia. Termenul în care se poate formula plângere împotriva deciziei CNSC este de zece zile de la comunicarea motivării hotărârii.

De ce este importantă experiența?

Licitația organizată de CJ Sibiu pentru documentațiile viitorului spital județean este singura de acest fel din această parte a țării, în care nu prețul este cel mai important criteriu de atribuire.

Prețul contează doar în proporție de 40%, restul procentelor fiind împărțite între alte opt criterii: de la metodologia propusă pentru implementarea contractului (10%), la planificarea resurselor umane propuse pentru realizarea contractului (10%), la încadrarea în timp sau succesiunea și durata activităților propuse în contract (tot 10%). Se acordă punctaje diferențiate (între 2% și 6%) și în funcție de experții propuși (expert tehnic arhitect, manager de proiect, ingineri etc.). Cu cât aceștia dovedesc faptul că au fost implicați în cât mai multe proiecte, cu atât mai multe puncte primesc.

Cel mai mare proiect al Sibiului

Estimat inițial la 130 de milioane de euro (pe baza unor aproximări, însă, extrem de nesigure, din moment ce nu există un studiu de fezabilitate actualizat), proiectul construirii unui nou spital județean la Sibiu este cel mai mare proiect al autorităților locale din ultimii 30 de ani. Pus în discuție de aproape 15 ani, proiectul a fost reluat din 2016, după ce Consiliul Județean Sibiu a obținut aproximativ 20 de ha de teren, de la Agenția Domeniilor Statului, la ieșirea din Sibiu, pe Calea Șurii Mici. Ulterior, de la conducerea tehnocrată a Ministerului Sănătății, autoritățile județene au obținut un studiu de fezabilitate elaborat pentru o formă de nou spital pe care, în jurul lui 2007, Guvernul intenționa să îl construiască și la Sibiu.

Amplasamentul propus pentru noul spital este situat pe Calea Șurii Mici, chiar la ieșirea din Sibiu. Sursa foto: CJ Sibiu Amplasamentul propus pentru noul spital este situat pe Calea Șurii Mici, chiar la ieșirea din Sibiu. Sursa foto: CJ Sibiu

Viitorul spital va fi ales din două scenarii

Actualizarea studiului de fezabilitate presupune generarea a două scenarii. Primul este cel aferent capacității maxime a noii unități medicale (cele 1.239 de paturi de spitalizare continuă și cel 70 pentru spitalizarea de zi). Cel de-al doilea scenariu solicitat este cel al unei “structuri medicale inițiale, propusă ca urmare a expertizelor privind evaluarea activității spitalelor aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu și a Municipiului Sibiu cu privire la paturile aferente secțiilor pentru adulți și copii“. În acest al doilea scenariu structura medicală inițială “va fi restructurată în conformitate cu viziunea studiului de fezabilitate realizat în 2007 de către Health Care Company Krankenhausbetriebs, Proiect București SA, Mosar Archetekten, Krankenhaus Spittal/Drau“, se mai arată în caietul de sarcini în discuție.

SF-ul respectiv, cel din 2007, este cel elaborat la comanda Ministerului Sănătății, când în discuție încă mai era amplasamentul de pe Calea Poplăcii (care acum nu mai poate fi folosit, deoarece schimbul de terenuri între Sibiu și MApN nu s-a mai produs“. Studiul de fezabilitate de acum 13 ani, (din care provine și imaginea care ilustrează acest articol) prevedea ridicarea unei clădiri cu trei etaje peste parter și subsol, însă structura propusă atunci prevedea un total de doar 462 de paturi.

Pentru noua unitate medicală, în funcție de conceptul spațial-volumetric și funcțional stabilit se pot asigura servicii parțial sau integral comune adulților, cât și celor din pediatrie, mai prevede documentația de licitație. Care subliniază faptul că pe lângă funcțiunile de bază aferente unui spital se vor avea în vedere și proiectarea unui corp de clădire cu destinația “spații de cazare pentru circa 50 de persoane“, dar și a unui heliport pentru urgențele medicale. Totodată, noul spital va trebui să aibă și un adăpost de apărare civilă.

Termene

Viitorul imediat al contractului de actualizare a documentațiilor și elaborare a proiectului tehnic depinde de modul în care vor motiva decizia din decembrie 2019 judecătorii CNSC.

Contractul prevede elaborarea mai multor documentații, inclusiv asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Pentru actualizarea studiului de fezabilitate au fost alocate două luni de la semnarea contractului. Ulterior recepției acestei documentații va trebui elaborat și un plan urbanistic de detaliu în termen de șase luni. Pentru întocmirea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire au fost alocate trei luni, iar pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – două luni.

Toate aceste componente ale contractului au fost împărțite, de asemenea, pe un grafic de execuție cu mai multe etape. Iar pentru fiecare etapă, reprezentanții CJ Sibiu și-au asumat un termen maxim de acceptare sau respingere de zece zile lucrătoare. În cazul în care, la diferite etape, sunt înregistrate întârzieri reprezentanții CJ au inclus printre măsurile la dispoziția lor inclusiv cea a rezilierii contractului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

dancp2

Acum 4 ani

sper ca spitalul/f necesar/sa nu fie executat ca si tribunalul de pe victoriei care nu e gata de 10/ZECE/ani si unde au sifonat bani vreo3 -4 firme super falimentatre contractelel de tribunal nu le-o facut bunica.
Raspunde

eugen

Acum 4 ani

Nu inteleg de ce se doreste (cu tot dinadinsul) constructia spitalului in afara orasului, in loc sa se faca in mijlocul orasului, unde toata lumea poate ajunge (in timp relativ scurt). Ganditi-va la terenul dintre Milea - Moldoveanu - Negoi - Stefan cel Mare. Aici se poate ajunge de ori unde din oras. Ca pana la urma beneficiarii vom fi noi, sibienii... Da, ati inteles bine, este vorba de spatiul de peste 20ha ocupat de unitatile militare care nu au ce sa caute in mijlocul unui oras. Acestea au fost amplasate (pe vremea imperiului) in afara orasului, dar acum au ajuns in mijloc... Sa se mute pe Calea Poplacii, ca au teren destul in afara orasului! Hai sa lasam politica de o parte, sa gandim si sa actionam in favorea noastra a sibienilor!
Raspunde

Tiberiu

Acum 4 ani

Tu iti imaginezi ce buget trebuie pentru a reconstrui toate cladirile militare de acolo, pe calea poplacii? Tot din banii nostri s-ar construi, care oricum nu sunt. Nu te contrazic, ar fi fost superb un spital acolo, dar nu merita banii pierduti pentru asta. Nu inca.
Raspunde

Doina Macovei

Acum 4 ani

Eugene tu te auzi ce vorbesti? Pai vtem un spital ultradotat care sa aibe si heliport si tu vrei sa il pui in centrul orasului? Pai asta nu e mall.. E bine cum au gandit mai ales ca partea aceea a orasului se va mai extinde mult si bine.
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

sa faci un spital in afara orasului, fara o infrastructura rutiera care sa permita o circulatie rapida pana acolo, mi se pare o prostie demna de filmele cu prosti. Imaginativa-ti de cat timp are nevoie o masina de salvare sa ajunga la spital de la Ciresica sau din alte zone. De ce nu au facut schimb de terenuri cu armata pentru terenul din centrul orasului. Sa mute scoala de ofiteri din oras si sa ridice spitalul pe Milea. Cazarmi militare in centrul orasului si spital in afara lui, nu mai exista nicaieri in lume. Se fac lucruri fara cap in Sibiu, lucruri care nu mai pot fi schimbate pe viitor si generatiile viitoare vor avea de tras dupa incompetenta celor care ne conduc in prezent.
Raspunde

Vasile von Vasile

Acum 4 ani

nene, ești un bou.
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

Noi am ales pe incompetenții aflați în fruntea unor incompetenți la fel de mari. Vin alegerile-tot pe ăștia să-i votați.
Raspunde

George

Acum 4 ani

E normal sa se faca mai departe de centru,care este supra aglomerat.Un spital nou necesita utilitati mult mai mari decit cele existente in centru.In noua locatie se pot face aceste retele,cit si caile de acces necesare,e aproape si de autostrada.In centru se ajunge la spital doar pe str.Balea si bd.Coposu....Oricum spitalul existent va ramine in continuare
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

La viitorul spital se va ajunge doar de pe Calea Surii Mici, iar sa ajungi pe strada respectiva trebuie sa treci prin zeci de ambuteiaje. Cu ce se duce omul de rand pana acolo? Unde ai mai vazut in lumea asta un spital de urgenta la marginea orasului? Normal ca nu se poate face spital in Piata Mare, dar la o distanta rezonabila de centru, da. Acolo nici macar nu e in oras, sunt cel putin 100m de la ultima casa. Iar centura nu ajuta cu nimic in cazul asta. Ce sa-i faci, e greu sa gandesti limpede
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

da, sa vedeti ce frumos va fi peste podul facut in turnisor care are doar 2 benzi si daca va fi accident adio posibilitatea de a merge rapid salvarea in oras... doar pe ocolite pe autostrada sau prin zona industriala vest si pe alba iulia. Foarte prost gandita amplasarea acestui spital... trebuia cautata o solutie mai centrala si cu acces facil altfel se va muri pe capete pana ajungi la spital.
Raspunde

#EU

Acum 4 ani

De unde știi ca va rămâne?Tu ai văzut ce tapene îs clădirile alea....asa ca niște vile numai bune de retrocedat "cui trebuie".
Raspunde

Cioricliul Albastru

Acum 4 ani

Alooo, lăsați comentariile contra, dacă se face ceva de ce se face acolo și nu se face dincolo, uni chiar vor sa se facă lângă ușa lor , dacă nu se face de ce nu se face. Lăsați sa se facă gata prima data și după sa comentam pro sau contra. Eu cred ca peste 10,.... 20... Ani o sa fie gata nu au fost în stare sa termine un drum în 10 ani care era pe loc drept apai un spital. Fiți serioși ca e deocamdată doar un plan pana la finalizare mai curge apă multă pe Cibin.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus