Marţi,
19.01.2021
Innorat
Acum
-11°C

Ultimele cifre ale Aeroportului: în 2019 s-a ajuns la numărul de călători estimat pentru 2024

Ultimele cifre ale Aeroportului: în 2019 s-a ajuns la numărul de călători estimat pentru 2024

Ușor peste zece procente este creșterea înregistrată de Aeroportul internațional Sibiu, în 2019 față de 2018, în ceea ce privește numărul de călători. Asta în ciuda reducerii numărului de rute regulate operate de la Sibiu, reducere care se anunță deocamdată și pentru anul în curs.

După un an în care aeroportul sibian a fost gazda șefilor de state și guverne care au participat la summit-ul european din luna mai or locul de desfășurare a ceremoniei la plecarea Papei Francisc, conducerea AIS anunță ”rezultate frumoase”. ”Trendul pozitiv al Aeroportului Internațional Sibiu din ultimii ani este confirmat de rezultatele înregistrate pe parcursului anului 2019, în care aeroportul a înregistrat o creștere de 10,04% a traficului comercial de pasageri, raport la anul 2018. În cifre, în 2019 traficul pe rutele de transport aerian comercial a depășit pragul de 725.000 de pasageri”, se arată într-un comunicat al Aeroportului internațional Sibiu, remis redacției Turnul Sfatului.

”Cifre record”

Reprezentanții AIS spun că anul 2019 a fost unul în care numărul de călători înregistrat la diferite intervale de timp a depășit datele din statisticile tuturor anilor anteriori. ”Creșterea înregistrată în primele șase luni ale anului 2019 fiind de 25,11%, față de aceeași perioadă a anului 2018, respectiv în semestrul I 2019 a fost înregistrat un număr total de 341.941 pasageri în trafic, față de 273.319 pasageri înregistrați în semestrul I 2018. În anul 2019 s-a depășit pentru prima dată pragul de 300.000 de pasageri care au tranzitat aeroportul din Sibiu în primul semestru al unui an calendaristic. Raportat la cifrele de trafic din istoricul aeroportului sibian, numărul pasagerilor înregistrați în perioada ianuarie – iunie 2019 a depășit nivelul total de trafic realizat în anul 2015, respectiv 307.053 pasageri. Mai mult, statistica la nivelul lunii septembrie arăta faptul că peste 570.000 pasageri au tranzitat Aeroportul Internațional Sibiu depășindu-se nivelul de trafic total înregistrat în întreg anul 2017”, mai arată reprezentanții AIS.

statistica aeroport

Creștere peste Cluj și sub Iași. În procente

Față de alte aeroporturi regionale din țara noastră, precum cel din Cluj-Napoca ori cel din Iași, traficul de călători este mai redus: 2,9 milioane de pasageri au fost contabilizați în 2019 pe aeroportul clujean și, respectiv, 1,4 milioane de pasageri pe cel din Iași.

În procente, însă, evoluția traficului de călători este mai mică la Cluj-Napoca (estimată la 4%), în timp ce la Iași aceasta este mai mare decât la Sibiu (11,1% în capitala istorică a Moldovei, față de cele 10,04% în plus de la Sibiu).

Marius Gîrdea, directorul general al AIS Marius Gîrdea, directorul general al AIS

 

„La nivel global, finalul anului 2019 a adus rezultate pozitive în ceea ce privește traficul de pasageri la Aeroportul Internațional Sibiu. Sperăm ca în cursul acestui nou an operatorii aerieni parteneri să dezvolte noi operațiuni care să vină în întâmpinarea așteptărilor și nevoilor de mobilitate pe calea aerului ale întregii comunități deservite”, Marius Ioan Gîrdea, directorul Aeroportului internațional Sibiu

Mai mult decât se estima ”realist”

”Traficul pe Aeroportul Internațional Sibiu a evoluat într-un ritm accelerat în ultimii ani – de la puțin peste 200.000 de pasageri la sfârșitul lui 2013, la peste 700.000 începând cu 2018”, mai arată reprezentanții AIS. Cei peste 700.000 de pasageri ”la începutul lui 2018” la care fac referire reprezentanții AIS reprezintă numărul total al pasagerilor aflați în trafic, număr diferit față de cel al pasagerilor îmbarcați-debarcați. Acest lucru se datorează faptului că la Sibiu aterizează și aeronave care își continuă drumul spre noi destinații, fără ca aceștia să mai coboare din avioane.

Oricum, datele oficiale înregistrate pe AIS sunt peste estimările realizate în 2009, când autoritățile județene au angajat o companie germană, Symbios AG, pentru a elabora un studiu de trafic, imediat după modernizarea infrastructurii aeroportului sibian. Studiul respectiv estima pentru 2009 un număr de 190.000 de pasageri în varianta realistă și, respectiv, 240.000 de pasageri, în varianta optimistă. În realitate, au fost 221.000 de pasageri în trafic pe aeroportul Sibiu. Aceeași analiză estima că abia în 2024 pe aeroportul din Sibiu se va înregistra – în scenariul realist – un număr de peste 720.000 de pasageri.

Un studiu similar este în curs de realizare și acum, la Sibiu. Mai multe despre acest studiu de trafic comandat de AIS puteți citi aici

2020. Un an cu o nouă rută suspendată și cu noi rute de vacanță

Creșterile înregistrate pe AIS în 2019 sunt raportate chiar dacă pe parcursul anului au fost suspendate două rute de către operatorii de la Wizz Air. Aceștia au oprit, la începutul lui 2019, cursele care legau Sibiul de Paris, iar din luna aprilie a anului trecut au anulat și zborurile dintre Sibiu și Copenhaga.

Și pentru anul în curs este deja anunțată suspendarea – deocamdată fără termen – a cel puțin unei rute. Este vorba de singura care lega Sibiul de un alt continent, cea înspre Tel Aviv. Inaugurate în iulie 2018, zborurile înspre și dinspre Tel Aviv vor fi întrerupte din luna mai 2020.

Singurele noutăți anunțate pentru acest an, deocamdată, sunt destinații de vacanță Monastiz (Tunisia) din vara acestui an și Hurghada (Egipt) și Antalya (Turcia), operate de anul trecut.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

K.Samuel

Acum 1 an

Ceva motive pentru suspendarile de curse?
Raspunde

vocea turnisorului

Acum 1 an

Totul este despre cifre si recorduri, nimic despre ce se intoarce comunitatii. Proportional cu cresterea traficului a crescut si POLUAREA FONICA. Nimic despre vreo masura, nici macar in perspectiva, in drectia asta.
Raspunde

Calator frecvent

Acum 1 an

In toata sala de asteptare exista o singura priza 220V. Se fac efectiv cozi la aceasta pentru incarcarea dispozitivelor. Poate cineva de la mareata conducere ia in calcul suplimentarea numarului acestora intrucat suntem totusi in secolul 21 si majoritatea celor din sala sunt calatori de business care mai lucreaza pe notebook si vorbesc la telefon. Doar zic...
Raspunde

Mare Atentie

Acum 1 an

Aeroportul trebuie modernizat, dar nu cu investitii arabesti si concesionat arabilor. Ar trebui sa ne trezim si sa ne uitam ce se intampla in vest, dupa infuzia de capital arabeasca...au urmat scolile arabe, moscheile si 10% din populatie arabizata, in Franta. La fel si in Germania si toate tarile unde s-a acceptat inceputul sfarsitului civilizatiei europene.
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

CORUPTIA din parcarea aeroportului no vedeti ,vorbesc de taximetristt abonati la aeroport,pe care nu ii deranjati ca va dau spaga,masuri nu luati ca deranjati unii alesi locali
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus