Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Romano-catolicii vor avea nou episcop. Aproximativ 5000 de sibieni aparțin de această confesiune

Romano-catolicii vor avea nou episcop. Aproximativ 5000 de sibieni aparțin de această confesiune

Gergely Kovács, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, va fi sfinţit episcop şi înscăunat la 22 februarie, anunță portalul de ştiri al diecezelor romano-catolice transilvănene, romkat.ro.  Ceremonia de înscăunare va avea loc în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, în ziua sărbătorii Catedrei Sfântului Petru, cu începere de la ora 11.00.

sursafoto: romkat.ro sursafoto: romkat.ro

Gergely Kovács s-a născut în 21 iulie 1968 la Târgu Secuiesc (Covasna). După liceul frecventat în oraşul natal, a urmat Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Alumn al Colegiului pontifical germano-ungar din Roma, a frecventat Universitatea pontificală Gregoriana, unde a obţinut bacalaureatul în teologie în 1992. Şi-a continuat studiile de specializare în drept canonic la Universitatea pontificală din Lateran, unde a obţinut licenţa şi doctoratul. A fost sfinţit preot în 1993 şi a îndeplinit mai multe misiuni pastorale la Târgu Mureş. În 2000 a fost numit capelan al Sanctităţii Sale. Din 2007 a îndeplinit funcţia de şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, având în acelaşi timp colaborări cu Congregaţia pentru cler şi cu Tribunalul Rota Romana. La 24 decembrie, Papa Francisc a acceptat renunţarea la oficiu a arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi şi a lui József Tamás, episcop auxiliar, cei doi depunând-şi demisiile, potrivit Codului de drept canonic al Bisericii pe motiv de limită de vârstă. În aceeaşi zi, Papa Francisc a numit şi un succesor al arhiepiscopului de Alba Iulia, în persoana lui Gergely Kovács.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia grupează cel mai mare număr de credincioşi romano-catolici din România, respectiv circa 440.000 de credincioşi, faţă de aproxiamtiv 91.500 de credincioşi în Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti. Arhiepiscopia cuprinde judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Harghita, Covasna, Hunedoara, Mureş, Sălaj şi Sibiu.

În județul Sibiu sunt aproximativ 5000 de români care sunt de confesiune romano-catolică, 1,3% din totalul populației, conform recensământului din 2011. Președintele Klaus Iohannis, alături de soția sa, participă la cele ai importante sărbători la slujbele Bisericii Romano-Catolice "Sf. Treime" din Piața Mare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

VVDhEhE

Acum 3 ani

Si eu vreau la catolici, acolo nu se sta in genunchi. Doar la ortodocsi si musulmani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 3 ani

deci germano ungar! kovacs asta o sa ii predice lui dl prededinte in ungureste? intortochiate sint caile domnului chiar dake vorbeste nu rumunreste
Raspunde

wut

Acum 3 ani

"sint" :))))))))) "prededinte"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus