Miercuri,
30.04.2025
Innorat
Acum
8°C

Merișor Ceranu a scăpat și de arestul la domiciliu. Colonelul de poliție e judecat sub control judiciar

Merișor Ceranu a scăpat și de arestul la domiciliu. Colonelul de poliție e judecat sub control judiciar

Fostul șef de cabinet din cadrul IPJ Sibiu, Merișor Ceranu, va fi judecat în procesul în care este acuzat de trafic de influență în libertate. La sfârșitul anului trecut, judecătorii Tribunalului Sibiu au considerat că este suficient ca fostul polițist să fie judecat sub control judiciar.

În această perioadă, Ceranu trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu suavegherea sa de către Tribunalul Sibiu conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În plus, acesta trebuie să nu depăşească limita teritorială a judeţului Sibiu decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei, cu excepţia deplasărilor la termenele de judecată fixate la Curtea de Apel Alba Iulia să nu se apropie, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale cu martorii : să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele pentru care este judecat.

În situația în care Ceranu va încălca una sau mai multe din aceste reguli, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Merișor Ceranu era în momentul arestării angajat Consilier I Superior la Structura pentru Probleme Speciale a Judeţului Sibiu, din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, din subordinea MAI și avea gradul de colonel în rezervă.

Judecat pentru trafic de influență

Conform datelor prezentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu Merișor Ceranu a fost denunțat în 2018 pentru o mită care fi fost luată de către acesta în 2016, pentru a obține admiterea unei persoane la Academia Forțelor Terestre. Ulterior, la această faptă s-au adăugat alte trei, comise după data denunțului: o angajare la Aeroportul Sibiu, contra unui loc de veci la cimitir, o angajare la Jandarmerie, contra unui împrumut, dar și o intervenție la polițistul examinator pentru obținerea unui permis de conducere, contra unui alt împrumut. Procurorii vorbesc despre începerea urmării penale față de „suspecți”, asta însemnând că este posibil să fie implicate și unele din persoanele asupra cărora s-a exercitat influența.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din iunie 2019

„În cursul anului 2016, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul Academiei Forţelor Terestre Sibiu implicaţi în organizarea examenului de admitere la academie, precum şi asupra cadrelor medicale din cadrul Spitalului Militar Sibiu, o persoană de sex masculin, funcţionar public în cadrul MAI, în vârstă de 57 ani, născut în judeţul Mehedinţi, domiciliat în jud. Sibiu a pretins şi a primit de la denunţător o dată suma de 3000 de euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi din cadrul academiei pentru a-l declara admis la examen pe fiul denunţătorului şi o dată suma de 1500 euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii implicaţi în evaluarea medicală a candidaţilor la academie şi a-i determina să-l declare pe fiul denunţătorului „apt” din punct de vedere medical, pentru ca acesta să poată participa la examen.

În cursul lunii martie 2019, aceiaşi persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul din cadrul regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Sibiu” implicaţi în organizarea la data de 26.03.2019 a concursului pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituţii, a pretins foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 48 de ani,  născut şi domiciliat în judeţul Sibiu, (constând în amenajarea de către acesta a unui loc de veci în Cimitirul municipal Sibiu cu un preţ redus al lucrării – un discount de aproximativ 1500 de lei), în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi şi a-i determina să-l declare admis la concurs pe fiul acestuia.

În perioada februarie – martie 2019, bucurându-se de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Mihail Rasty” Sibiu, aceiaşi persoană a pretins şi a primit foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 59 ani, născut şi domiciliat în judeţul Sibiu, (avantaje patrimoniale constând în acordarea unui împrumut) în scopul de a interveni pe lângă persoanele cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei menţionate anterior pentru a-i determina să efectueze demersuri şi să întocmească formalităţile/actele care revin în sarcina acestora pentru a-l transfera pe nepotul său în cadrul IJJ Sibiu.

În perioada martie – aprilie 2019, aceiaşi persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Sibiu, a pretins şi a primit foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 46 ani, născut în judeţul Cluj şi domiciliat în judeţul Sibiu (avantaje patrimoniale constând în acordarea unui împrumut) pentru a interveni pe lângă un poliţist examinator din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Sibiu în vederea determinării funcţionarului public la a-l favoriza pe fiul cumpărătorului de influenţă, cu ocazia susţinerii la data de 04.04.2019 a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, din data de 07.05.2019, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspecţi pentru comiterea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, prev. şi ped. de art.291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, din care una cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. fiind comisă în formă continuată (două acte materiale), toate faptele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracţiuni şi trei infracţiuni cumpărare de influenţă, prev. şi ped. de art. 292 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000.

Prin ordonanţa din data de 11.06.2019, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea suspectului, pe o durată de 24 ore, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, prev. şi ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, din care una cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. fiind comisă în formă continuată (două acte materiale), toate faptele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracţiuni, urmând a se emite ordonanţa de punere în mişcare a urmăririi penale şi a se solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 30 zile.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul Acţiuni Speciale şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu.”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

hai,hui pe mai departe....

Acum 5 ani

ESCROC DE MESERIE. Tipul de parvenit clar.Fost secretar UTC la UM 1080.Jucator infocat de poker in timpul cat a fost ofiter de Armata. Toata ziua isi ducea neamul pe la Sala de sport din 01512 la poker ,pe bani bineanteles. Apoi a trecut drumul de la 01512 la Politie.Cum l-o fi primit cei de colo? si sotioara lui a fost Sefa acolo. Sa vezi cu ce pensioare BABANE au trecut in rezerva? si nici asa nu le mai ajunge???? Doamne pedepseste-l tu ca Instanta o sa vedeti ......
Raspunde

andreea visinescu

Acum 5 ani

Merisor, perisor, pomisor,......... ce mai conteaza??? Important este ca ia si pensie mare. Astfel de indivizi sunt platiti in tara asta, nu cei care muncesc......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus