Sâmbătă,
18.09.2021
Cer Senin
Acum
13°C

„Uniți pentru Sonia!” Povestea fetei care luptă cu leucemia

„Uniți pentru Sonia!” Povestea fetei care luptă cu leucemia

Povestea Soniei Dinică este una despre disperare, determinare, altruism și solidaritate. Fata are 13 ani și în mai 2018 a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică. Este o afecțiune hematologică severă, determinată de proliferarea necontrolată în măduva osoasă hematogenă a celulelor imature numite limfoblaști. Diagnosticul a venit ca un trăsnet asupra familiei modeste a Soniei. Părinții fetei, oameni simpli, s-au văzut puși în fața unei boli crunte care amenința să le ucidă unicul copil. Au avut însă, tăria de a lupta cu toate forțele și sprijiniți de oamenii din jurul lor, care s-au mobilizat impecabil, au reușit să ducă fata în Israel pentru un transplant de măduvă. Chiar dacă recuperarea a fost extrem de grea Sonia este acum bine, cu analize bune și mari speranțe de vindecare, dar mai este nevoie de ajutor. În primii ani trebuie să ajungă o dată la șase luni la clinica din Israel pentru o serie de analize care nu pot fi făcute în România. Costurile acestora pot ajunge la 15.000 de euro, iar prima plecare este la finalul lunii februarie.

Sonia leucemie (5) Viața Soniei a luat o turnură cu totul neașteptată în aprilie, 2018, când fata a început să aibă dureri de spate. Inițial au fost puse pe seama sportului, dar acestea s-au înrăutățit și a fost internată la spitalul din Sibiu. Părinții spun că medicii nu și-au dat seama de diagnostic și asta a dus la complicații. „Am avut două internări la Sibiu eșuate. Am ajuns la Cluj cu analizele de la Sibiu și în sânge se vedeau modificări, poate nu musai diagnosticul, dar modificări pentru a ne puetea trimite mai departe la investigații și nu ne-au trimis. Prima dată ne-au spus că are infecție urinară, după care, că este suspectă de artrită juvenilă și după a doua internare de zece zile ne-au dat-o acasă, iar după trei zile ne-a căzut de pe picioare în casă. Se vedea pe fața ei că nu mai era același copil. Atunci am decis să mergem în Cluj. Sonia era imobilizată și avea dureri groaznice de spate. Dacă la Sibiu s-ar fi descoperit din timp, situația ei ar fi fost cu totul alta”, povestește Mihaela Dinică, mama fetei. La Cluj părinții au aut parte de șocul unui diagnostic greu, leucemie. Inițial nu s-a impus un trasplant și Sonia a început să facă chimioterapie, dar fata a făcut o reacție alergică la unul dintre citostaticele importante în tratamentul ei. S-a încercat aducerea unui alt citostatic, dar la testarea lui, Sonia a intrat în șoc anafilactic. Atunci medicii nu i-au dat decât o singură șansă, transpalntul.

Oameni din toată România au susținut cazul Soniei

Sonia leucemie (3)La o clinică din Israel, după trei zile de la anunțarea cazului au fost găsiți patru posibili donatori. Sonia a ajuns acolo pentru transpalnt, dar părinții ei aveau să înfrunte o altă provocare. După operație fata a făcut câteva complicații care au dus la opt luni petrecute în clinica din Israel. Costurile au fost extrem de mari și părinții nu aveau cum să le facă față, dar această situație avea să le arate calități ale oamenilor pe care n-o să le uite niciodată - altruismul și solidaritatea. Zeci de evenimente s-au organizat în dierite orașe ale țării pentru a susține cazul Soniei, iar comunitatea din Tălmaciu s-a organizat impecabil, de la colegii ei de școală și până la personalitățile orașului. Unul dintre cei mai implicați oameni este Adrian Bârză, antrenor la FC Tălmaciu. Selecționerul spune că nu-i cunoștea familia atunci când s-a decis să lupte alături de ei, dar că și-a promis că va face tot ce-i stă în puteri să o ajute. Cinci dintre evenimentele caritabile pentru Sonia au fost organizate de el, ultimul fiind un spectacol care a avut loc de Crăciun și în timpul căruia chiar fata a mulțumit tuturor celor implicați. Totodată, Adrian Bârză povestește cu emoție de tineri ca și-au donat banii de la colindat pentru Sonia și de un băiețel de șapte ani are a venit cu un bon de masă, pentru că părinții lui nu aveau bani. „Uniți pentru Sonia” acesta a fost crezul care i-a dat o șansă la viață copilului de 13 ani.

Încă mai este nevoie de ajutor

Sonia se simte mult mai bine acum. Copilul frumos, cu ochi mari, verzi - albaștri, nu mai are durerile crunte de spate, analizele îi ies bine, iar părul a început să-i crească, dar mai are de luptat pentru ca boala să nu se întoarcă. „Mi-e mult mai bine cum. Înainte și de la un simplu râs cădeam din picioare de durere”, spune micuța. În primii ani trebuie să meargă o dată la șase luni la analize în Israel, analize ce nu pot fi făcute în România. Este programată în 29 februarie, iar costurile se ridică la 15.000 de euro. „Acum Sonia face analize săptămânal, al căror rezultat îl trimitem în Israel, dar în 29 februarie trebuie să ajungem la clinică pentru a face o serie de analize specifice să se poată vedea dacă este bun tratamentul sau dacă trebuie mers pe altceva. În primii ani va trebui să mergem acolo din șase în șase luni. Aceste analize sunt foarte scumpe și nu se pot face în România, pentru că țin și de donator”, spune Gheorghe Dinică, tatăl fetei.

Iubește să citească, să gătească și visează să ajungă la Disneyland

Sonia leucemie (4)Sonia este în clasa a VII-a. Își constinuă studiile acasă, acolo unde vin profesorii să-i predea. Este fascinată de chimie și enciclopedii și spune că-i este foarte dor de colegii ei. Îi place, de asemenea, să citească, iar „Jocurile foamei”, scrisă de Suzanne Collins este carte în ale cărei pagini evadează acum. Tatăl fetei vorbește cu mândrie și despre pasiunea ei pentru gătit, iar Sonia îl aprobă. „Îmi place mult să gătesc. Ziele trecute i-am făcut lui tati paste Carbonara și o omletă, de fapt, era un mic dejun perfect de dimineață, după cum se numea rețeta. Gătesc dintr-o carte a lui Chef Dumitrescu pe care mi-a adus-o Moș Crăciun. El este bucătarul meu preferat”, spune Sonia. Primul lucru pe care vrea să-l facă atunci când analizele îi vor confirma că e bine este să meargă în Franța, la Disneyland. Este marele vis al Soniei. Oricine dorește să ajute această mică luptătoare să învingă definitiv leucemia poate dona în conturile deschise la BCR pe numele tatălui Gheorghe Dinică: RO67 – RNCB 0227 0939 4525 0002 cont pentru euro RO13 – RNCB 0227 0939 4525 0004 cont pentru lei Sau poate lua legătura cu Adrian Bârză la numărul de telefon 0744.390.563

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus