Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
12°C

Viitorul stadion municipal, celelalte dotări: de la fântâni artistice, la televizoare și fax-uri

Viitorul stadion municipal, celelalte dotări: de la fântâni artistice, la televizoare și fax-uri

Dincolo de zidării, șape, tencuieli, betoane, armături, curenți, prize și o mulțime de alte elemente specifice oricărei construcții, viitorul stadion pe care Primăria îl promite sibienilor va avea și o listă lungă de dotări. Denumită ”a treia etapă de modernizare” a stadionului municipal, aceasta este și cea mai mare lucrare scoasă la licitație de Primăria Sibiu în istoria sa.

La 133,98 de milioane de lei, fără TVA, este valoarea aproximată a contractului final de modernizare a stadionului municipal Sibiu, demers început în urmă cu mai bine de doi ani. 19.814 mp de glet peste gipscarton, 15.525 de mp de tencuieli cu glet, 3.7995 de mp de placaj special cu faianță sau 19.780 de mp de suprafețe vopsite cu grund sunt câteva din listele de cantități calculate pentru lucrările necesare la viitoarea structură.

Turnul Sfatului a căutat prin aceste liste de cantități pentru a vedea și care sunt celelalte ”dotări” pe care autoritățile vor să le asigure viitorului stadion, în afară de anunțatele tribune noi și extinse, de nocturnă, sistem de sonorizare sau de supraveghere video.

Spre exemplu, viitorul stadion va avea patru cabine de bilete, fiecare cu o suprafață de 2,2 mp. Accesul în stadion se va face prin intermediul a nu mai puțin de 90 de turnicheți care să aibă, fiecare, o capacitate de trecere de 25 de persoane pe minut.

Două tabele electronice de marcaj, cu o dimensiune de 4,6 x 3,6 m, vor menține informați spectatorii. ”Tabela de fotbal poate afișa cu leduri de culoare roșie: numele echipelor, numele jucătorilor, antrenorilor, arbitrilor, timpul de joc, scorul, numele jucătorului care a marcat gol și minutul în care a înscris, logo-uri grafice, sigle, mesaje publicitare, ora exactă a zilei, temperatura aerului și orice fel de informații text sau animații”, se arată în documentația potrivit căreia cele mai mici caractere ce vor fi afișate trebuie să fie vizibile de la 90 – 100 de m.

Simulare a viitorului stadion municipal. Sursa simulărilor: Eurocerad International SRL Simulare a viitorului stadion municipal. Sursa simulărilor: Eurocerad International SRL

Fântâni artistice

Stadionul va fi marcat și cu șapte catarge pentru arborarea steagurilor, catarge cu o înălțime de 12 metri. Iar pentru aspectul estetic, ar trebui montate și opt ”fântâni artistice”. ”Fântânile artistice din inox sunt caracterizate prin simplicitatea și uniunea acestora care creează arta și tehnologia. Este vorba despre fântâni statice cu jocuri de apă prestabilite, înfrumusețate cu jocuri de lumini”, se arată în documentația de atribuire a contractului.

Pentru a urca de la un nivel la altul, viitorii vizitatori ai stadionului vor avea la dispoziție și două lifturi cu câte cinci opriri (subsol, parter și cele trei etaje). Fiecare lift va avea o capacitate de 17 persoane.

simulare stadion 2

În tribuna principală – care va deveni noua construcție dinspre strada Octavian Goga – vor fi montate și 300 de scaune de tip VIP, cu tapițerie din piele rezistentă și la interior, cât și la exterior, tetieră, șezut rabatabil, cotiere și suport pentru pahar. Alte 100 de scaune VIP, cu cadru din metal cromat, vor fi utilizate în lojele dedicate, în restul spațiilor stadionului urmând a se mai amplasa alte 48 de scaune VIP din structură de lemn și cu tapițerie de catifea. Tot ”persoanele importante” vor mai beneficia în interiorul stadionului de 36 de canapele extensibile, de trei locuri, cu tapițerie din piele ecologică, precum și 38 de televizoare destinate acestei categorii, televizoare cu diagonala de 168 de cm.

Pentru spectatorii din zonele ”non-VIP”, stadionul va avea achiziționate – pe lângă actualele scaune - 12.061 de scaune pentru gradene din polipropilenă. Pe stadion urmează a fi amplasate 95 de coșuri de gunoi, alte 217 coșuri de gunoi fiind solicitate pentru toalete.

Fax-uri și saună

Printre achizițiile cerute pentru stadion se mai numără 162 de birouri cu sertare, patru uscătoare de rufe, mașini de spălat rufe, 11 paturi cu dulap și noptieră, patru laptop-uri cu procesor Corei7 și ecran tactil, 16 faxuri, dar și 133 de alte calculatoare de tip desktop, 46 de imprimante și alte două televizoare cu diagonala de 100 de cm.

Pentru zona de alimentație sunt prevăzute și zece frigidere, șase vitrine frigorifice, dar și 24 de scaune, precum și sisteme de menținere a preparatelor calde

Sauna pe care o va avea stadionul va fi îmbrăcată în lemn de molid, va avea bănci de tei și va beneficia de trei încălzitoare, fiecare capabilă să suporte un volum de încălzire de 35 de mc. ”Funcțiile sobei pot fi reglate având un panou separat care poate fi amplasat în interiorul sau în afara saunei. Termostatul instalat în saună va măsura temperatura corectă, care de asemenea poate fi observată și pe panoul de comandă”, se arată în caietul de sarcini al viitorului stadion. Care va fi dotat și cu spații de masaj, pentru care sunt cerute opt paturi cu dulapurile aferente pentru depozitare. Alte șapte paturi medicale și dulapuri de depozitare ar trebui să completeze spațiile specifice. De altfel, stadionul va trebui dotat cu șapte tărgi pentru examinare, ”reglabile electric pe înălțime”.

simulare stadion 3

Marile lucrări

18 februarie 2020 este termenul stabilit de Primăria Sibiu pentru depunerea ofertelor de către companiile de construcții interesate de contractul de modernizare a stadionului sibian. Lucrare ale cărei principale mari obiective le reprezintă construirea unei noi tribune oficiale, reconstruirea peluzelor sud și nord, ridicarea unei învelitori în jurul tribunelor și peluzelor, precum și modernizarea sălii de atletism de sub tribuna existentă. Termenul de execuție al lucrărilor a fost stabilit la cel mult 18 luni.

Aproximativ 12.000 de locuri va avea stadionul, despre care puteți citi mai multe aici: Primăria Sibiu a lansat ultima etapă de lucrări la stadion. Prețul: 28 de milioane de euro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

o fi proiectat de vreun cioban din marginime?

Acum 3 ani

tribunele principale sunt simetrice, pe cand peluzele difera: una e mai mare = de 4000 de locuri si a doua e numai de jumatate = 2400 locuri.
Raspunde

me

Acum 3 ani

Nu, doar ca spatiul de la peluza dinspre parcul Sub Arini este mult mai inghesuit nepermitand o tribuna prea ofertanta. Daca se refacea stadionul fara pista de atletism altcumva stateau lucrurile.
Raspunde

Doc

Acum 3 ani

Fax-uri. De ce nu și cabine telefonice? Ce stadion modern va fi ăsta fără cabine telefonice?? Un stadion care costă mai mult decât Arena Cluj, deși are 12, nu 30 de mii de locuri. Iar pentru cei 12.000 de spectatori nu există transport comun cu stații în apropiere, care să le permită să vină sau să plece confortabil, că de parcări pentru mașina personală oricum nu poate (și nu trebuie) să fie vorba. Dar are faxuri. Și saună! Yay!!
Raspunde

x

Acum 3 ani

Acolo trebuia marit parcul. Nu mai are ce sa caute un stadion in plin centru!
Raspunde

Ana

Acum 3 ani

Faxurile sunt esentiale! Nicio afacere sau institutie moderna nu poate functiona fara faxuri! In sfarsit cineva intelege...
Raspunde

jonyjon

Acum 3 ani

Boss, ziaristii cum transmit stirile daca pica netul?
Raspunde

primarita visatoare

Acum 3 ani

stadion facem, dar locuri de parcare facem? sau toti vin la meci cu elicopterul?
Raspunde

Erlkonig

Acum 3 ani

s-a interzis mersul pe jos?
Raspunde

Cris

Acum 3 ani

162 birouri?? Faxuri în anul 20 20?? Cati "intelectuali" o sa se adune ??? Oricum, bătând câmpii nu vedem parcările
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

inca o IMENSA TAMPENIE marca "primaria Sibiu"!!!
Raspunde

El Dorado

Acum 3 ani

O saormerie la oficiala pentru gusatii de la condicera clubului nu se face?
Raspunde

Andra

Acum 3 ani

dintre toate aberatiile alea o sa intreb doar de doua lucruri. 16 faxuri si 46 de imprimante? wtf?!?!?!?! ce o sa se faca cu toate alea?
Raspunde

Mister

Acum 3 ani

O covrigarie nu faceti... Sa nu mai mearga omul pana pe centru...
Raspunde

FuieModor

Acum 3 ani

au sunat anii 2000 (pe fix) ca sa-si ceara faxurile inapoi :))
Raspunde

Ion

Acum 3 ani

Ce idiotenie! Stadionul trebuia mutat la periferie, iar aici mărit parcul. Ce sa i ducă capul. Afacerea cu fotbalul pe cata lume interesează? Mai benefice erau terenuri de tenis, volei, baschet pt copii și tineri. Primăria, ce faceți cu sala de sport de la școală 6????
Raspunde

Adigo

Acum 3 ani

Ar trebui mutat spre periferie, tot stadionul, nu in centru. Acolo, puteau face o sala polivalenta cum se cade, nu prostia aia din cartoane pe care scrie Sala Transilvania. Un nou stadion, puteau sa faca spre V aurie sau pe Calea Poplacii, asa ca exemplu de spatiu. Si-asa pe Poplacii era un teren al armatei. Un stadion acolo, ar fi putut schimba total zona, etc etc. Dar no...unde nu-i minte si lenea e maaaaaare mare mare, n-ai cum. Stationul asa nu-si mai are rostul unde se afla acum, arunca banii aiurea. As sugera sa uite de fax, sa faca niste custi pentru porumberii postasi si o imprejumuire de vreo 4m, pentru focurile de semnalizare la care ocazional sa se incinga si cate un gratar traditional.
Raspunde

shade

Acum 3 ani

Daaaa! Faxuri! Intruchiparea perfecta a incapacitatii si ineficientei Primariei! Sper ca la prima rectificare a listei de achizitii sa fie incluse si cateva casetofoane, unitati video pe sistem VHS si 2-3 emitatoare morse!
Raspunde

Gruia

Acum 3 ani

Va avea si spital?
Raspunde

Năpârc

Acum 3 ani

Din tot ce scrie aici o să se facă probabil 70 %.Explicația v-a fi ,buget insuficient. De când sunt născut nu am văzut in România un proiect la cheie aşa cum se promise.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus