Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
3°C

Instabilitatea politică și bătălia pentru putere

Lumea politică este încrâncenată pe ideea alegerilor anticipate. În partea cui înclină adevărul și dreptatea? Problemă nu ușor de descâlcit. Avem STABILTATE amenințată de ANTICIPATE? Categoric nu.

Forțele cu tendință de dreapta au făcut un efort aproape supraomenensc pentru reușita moțiunii de cenzură, la limita a câteva mandate și cu condiționalități care iată, acum, sunt de natură să repună în discuție guvernarea. Condițiile erau pro domo, fiecare partener cerând, în prim plan, de la noua guvernare, satisfacerea propriului interes.

Astfel, din start, noua anvergură a guvernării se situea pe un teren de gravă instabilitate. PSD dimpreună cu PRO ROMÂNIA, pe mână stângă, eventual secondate de UDMR pe mâna interesului ei specific, pot bloca legislativ orice ințiativă guvernamentală sau pot încărca legislativ guvernarea cu sarcini aproape imposibil de rezolvat. Cum se vede deja, pentru adoptarea unor măsuri importante, guvernul este obligat să recurgă la asumarea răspunderii sau la ordonanțe, situație în sine de provizorat, influențând în același timp și demersul democratic.

În aceste condiții, anticipatele, departe de a fi jocuri electorale, apar ca o necesitate stringentă. Greu să mergi așa încă aproape un an de zile. Ar fi trebuit puse în discuție a doua zi după moțiune.

Necazul este că, în condițiile date, ele apar imposibile sau, în orice caz, extrem de greu de realizat. Se izbesc de opoziția fermă a PSD, ALDE, PMP, nu au sprijinul decât condiționat din partea UDMR și o atitudine de non combat din partea PRO ROMÂNIA, situație în care guvernul nu va fi demis pe cale parlamentară spre a deschide calea anticipatelor. Interesele puse în joc sunt prea mari, de ordin parlamentar și numai în al doilea rând de ordin guvernamental. Date fiind aceste interese majore, nu e deloc sigur că o demisie a actualului guvern – din câte pot înțelege, neagreată de actuala echipă - ar duce la anticipate. Oponenții se pot mobiliza, pot vota un alt guvern, oricare ar fi el, și astfel, se barează procedura constituțională.

Colac peste pupăză, problemei i se suprapune și cea mai controversată dintre condiționalități, alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Din motive lesne de înțeles, acestei soluții i se opun vehement PSD și UDMR. În joc este marele interes al localelor. Socot însă că inteligent și cooperant, această problemă ar putea fi depășită în plan politico-electoral, fără bătăi de cap în plan legislativ. În fond va fi o bătălie între o stângă solidară, bazată pe experiența celor trei decenii postdecembriste și o dreaptă fărămițată, mai tânără, lipsită de experiență și, din păcate, marcată puternic de morbul puterii pe mână proprie, deși nu văd diferențe marcante și de netrecut între ei pe registrul doctrinar de dreapta sau centru-dreapta. Mă refer la PNL, USR, PLUS, PMP, chiar și ALDE. Împreună ar fi majoritari aproape peste tot. Ca atare și-ar putea da mâna în alianță conjuncturală pe locale, ceea ce ar echivala cu o alegere în tur 2. În acest fel, i-ar menține alături de ei și pe cei de la UDMR.

E posibil? Numai dacă se depășește interesul sectar și îngust de partid, în beneficiul interesului național. În fond și până în cele din urmă, platforma electorală de dreapta sau centru-dreapta este aceeași. Totuși, ea se împarte pe felii de partide, divizându-și în mod nejustificat electoratul. În lumina interesului național, este mai puțin important cui aparține primarul, important ar fi să fie al dreptei. Chestiunea este de o atare importanță încât cere maturitate, responsabilitate și solidaritate, dincolo de interese partizane.

Odată lăsată problema localelor în actuala reglementare, s-ar deschide, în opinia mea, o posibilă variantă a anticipatelor. Anume, socot că degrevate de locale, formațiunile care au asigurat succesul moțiunii de cenzură ar putea deschide calea anticipatelor. Această cale ar fi următoarea: demisia sau demiterea actualului guvern și respingerea în două runde, înlăuntrul celor 60 de zile, a celor două guverne succesive propuse de Președinte. Evident, PSD n-ar vota demiterea lor, oricare ar fi ele. Întrebarea este ce ar face ALDE care până acum s-a pronunțat împotriva anticipatelor, PRO ROMÂNIA și PMP care par șovăielnice. Dacă, în pofida menținerii actualei reglementări privind localele într-un singur tur, aceste formațiuni își mențin opoziția la anticipate, atunci anticipatele nu pot avea loc. Orice variantă spre anticipate trece prin filtru parlamentar. Este necesară o majoritate care să le dea cale liberă.

Am înțeles că actualul guvern merge pe ORDONANȚĂ pentru locale. Nu o văd fezabilă decât dacă, de asemenea, se coagulează o majoritate care să o aprobe în cadrul procedurii de urgență. Deci, aceeași problemă a majorității parlamentare.

Până acum am avut instabilitate la guvernare datorată frământărilor interne din PSD. Acum avem o evidentă instabilitate datorată incongruenței atitudinale între parlament și guvern. De vină sunt unii decidenți din partide care pun interesul partizan de-asupra interesului național. Probabil vom merge tot așa, cu posibile grave urmări, până la finele anului când, este de sperat, electoratul va asigura o stabilitate parlamentară în consonanță cu sarcinile unei guvernări eficiente.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1603

Comentarii

1 comentarii

Necunoscut

Acum 2 ani

Nu credeam ca dezbinatorrul PNT-CD din1990 mai exista inca. Scarbit am parasit tara in decembrie desi eram in conducerea filalei concurentului d-voastra de atunci, ales printre cei 18 deputati PNT-CD in parlament. Dupa 30 de ani va dispretuiesc: RUSINE !!! RUSINE !!! Ca fost securist si ministru de interne, pazit bine pe strada Cosbuc, imi este teama sa imi dezvalui identitatea. Eram profesor de istorie... Am ramas pana astazi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus