Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
8°C

Sibiul începe 2020 mai ”sărac” cu 33 de milioane de lei. Și cu pierderi estimate la 58 de milioane

Sibiul începe 2020 mai ”sărac” cu 33 de milioane de lei. Și cu pierderi estimate la 58 de milioane

Nu doar că bugetul județean estimat pentru anul în curs este mai mic cu 33 de milioane de lei decât cel proiectat la început de 2019, dar și cheltuielile sunt mult mai mari decât veniturile estimate. Mai mari cu peste 58 de milioane de lei. Cu toate acestea, CJ Sibiu își propune ca în acest an să facă investiții mai mari decât 2019. An în care, de fapt, investițiile realizate au fost de opt ori mai mici decât cele propuse.

461,98 de milioane de lei sunt veniturile pe care Consiliul Județean Sibiu le estimează a fi înregistrate în cursul acestui an, potrivit proiectului de buget elaborat pentru anul în curs. Veniturile sunt în scădere față de 2019, la începutul cărui an proiecția bugetară avea în vedere încasări totale de peste 495 de milioane de lei. Însă din cele aproximativ 462 de milioane de lei estimate a fi încasate în acest an, CJ Sibiu își propune să cheltuiască 520,8 milioane de lei, ceea ce va genera un deficit bugetar de peste 58,8 milioane de lei.

În construcția veniturilor bugetare, autoritățile județene au estimat că vor încasa mai puțin față de proiectul de buget pe 2019 din sumele defalcate (din impozitul pe venit și, respectiv TVA) pentru echilibrarea bugetelor locale, adică acei bani pe care CJ Sibiu îi împărțea mai apoi către comune. Doar 40 de milioane de lei mai estimează CJ Sibiu că va mai primi anul acesta, față de cele peste 120 de milioane de lei pe care și le bugeta la capitolul încasări anul trecut. În schimb, CJ Sibiu mizează pe mai mulți bani care să intre în buget din Programul național de dezvoltare locală, unde sunt în derulare proiecte precum modernizarea celor 35 de km de drum județean dintre Păuca și Slimnic sau reabilitarea clădirii în care funcționează secția de Neurologie din cadrul Spitalului județean Sibiu. Mai precis, 136,7 milioane de lei estimează să primească din această sursă CJ Sibiu în acest an, față de cele 88,6 milioane de lei la început de 2019.

Pe de altă parte, CJ Sibiu estimează că în acest an fondurile europene nerambursabile absorbite vor fi mai mici decât cele de anul trecut: 105 milioane de lei în 2020, față de cele 132 de milioane de lei de anul trecut.

De unde ”se taie”?

Dacă veniturile vor scădea cu 33 de milioane de lei față de cele estimate anul trecut, cheltuielile din proiectul de buget au fost scăzute cu 37 de milioane față de cele estimate la început de 2019. Prin urmare, și deficitul estimat pentru anul în curs este mai mic față de cel estimat anul trecut: 58 de milioane de lei, față de cele 62,5 milioane de lei de anul trecut.

În aceste condiții, pentru anul în curs cele mai mari ”tăieri” au fost efectuate la cheltuielile de funcționare, pe care CJ Sibiu speră să le țină anul acesta la mai puțin de 188 de milioane de lei, față de 242 de milioane de lei în 2019. Cele mai mari scăderi de alocări bugetare pe bugetul de funcționare al județului sunt cele la capitolul Asigurări și asistență socială: 38 de milioane de lei mai puțin (de la 97,1 la 60,9 milioane de lei) scăderea fiind generată de modificările legislative din domeniul asistenței sociale).

Tăieri de buget pe partea de funcționare se înregistrează la Cultură, religie și recreere, unde bugetul propus pentru acest an este cu mai bine de opt milioane de lei mai mic, ajungând la 54,8 milioane de lei. Scăderea se va face resimțită și în bugetele instituțiilor de cultură din subordinea CJ Sibiu (Muzeul Astra, Filarmonica), transferurile către acestea fiind scăzute de la 47 la 41 de milioane de lei. La fel, CJ Sibiu va diminua transferurile din bugetul de funcționare către societatea de Drumuri și poduri și către Aeroport cu aproape două milioane de lei (ajungându-se anul acesta la un total de două milioane de lei).

Buget mai mic, investiții promise mai mari

Cu toate că mizează pe încasări generale mai mici cu 33 de milioane de lei, Consiliul Județean Sibiu își propune în acest an să realizeze investiții cu aproape 18 milioane de lei mai mari decât anul trecut. Altfel spus, bugetul de dezvoltare propus pentru acest an este de 332,7 milioane de lei, față de cele 315 milioane de lei propuse la început de 2019.

Cea mai mare creștere este la capitolul Sănătate, unde bugetul de investiții a crescut de la 64,8 la 105,5 milioane de lei. Creșterea se bazează mai ales pe creșterea absorbției de fonduri europene pentru investiții în cele trei spitale din subordine (Județean, de Pneumoftiziologie și cel de Psihiatrie), unde estimarea pe anul în curs este de 56 de milioane de lei, față de 27 de milioane de lei estimate în 2019.

În rest, majoritatea bugetelor alocate pentru investiții sunt în scădere anul acesta față de anul trecut: pentru drumuri (mai precis, pentru tot capitolul bugetar Transporturi) sunt alocate cu 11 milioane de lei mai puțin (209 față de 220 milioane de lei), iar pentru Asistența socială bugetul investițiilor a fost diminuat cu peste cinci milioane de lei (4,2 față de 9,8 milioane de lei). Procentual, cele mai mari tăieri în bugetul de investiții au fost aplicate la Cultură, recreere și religie: 10,5 milioane de lei era bugetul anul trecut, față de 2,7 milioane de lei, anul acesta.

Deficitul care, de fapt, este excedent

Nu este prima dată când Consiliul Județean pornește la început de an cu planuri mari în ceea ce privește investițiile, asumându-și deficite bugetare de multe zeci de milioane de lei. Spre exemplu, 2019: a fost primul an din ultimii zece în care autoritățile județene declarau faptul că se tem chiar și de capacitatea de a plăti salariile, ca urmare a modificărilor legislative. Cu toate acestea, anul 2019 a fost pornit (pornit e un mod de a spune, deoarece bugetul a fost adoptat abia în martie) cu un deficit bugetar estimat la peste 62 de milioane de lei. Cu toate acestea, la final de an, autoritățile județene au anunțat un excedent bugetar de peste 26 de milioane de lei.

La acest excedent bugetar s-a ajuns în special din cauza unui grad scăzut de realizare a investițiilor, care au fost de opt ori mai mici decât cele promise la început de an. ”Cheltuielile aprobate pentru trimestru IV 2019 au fost de 326,8 milioane de lei, iar cele efectuate de 40,8 milioane de lei, reprezentând 12,51%”, se arată în raportul de specialitate al Direcției economice din cadrul CJ Sibiu, raport întocmit în luna decembrie a anului trecut.

Explicațiile pe care autoritățile județene le dau acestui procent scăzut de realizare a investițiilor țin de birocrația procedurilor de atribuire publică, după cum invocau în anii trecuți și reprezentanții Primăriei Sibiu. ”Gradul de realizare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare a fost influențat de faptul că obiectivele de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile și guvernamentale sunt aflate în procedură de achiziție publică (studii de fezabilitate, proiecte tehnice, lucrări etc) sau contracte de lucrări în derulare, având în vedere că ordinele de începere a lucrărilor la obiectivele de investiții au fost date în trimestrul III al acestui an”, se mai arată în raportul citat.

Dacă gradul de realizare al investițiilor a fost scăzut, cel de realizare a cheltuielilor de funcționare a fost de aproape 84%: 256 de milioane de lei erau trecute în bugetul de funcționare la început de 2019, an la finele căruia din acești bani au fost cheltuiți aproape 215 milioane de lei.

Descarcă de aici: Proiectul bugetului local al județului Sibiu - secțiunea Dezvoltare

Proiectul bugetului local al județului Sibiu - secțiunea Funcționare

Proiectul de buget al judetului Sibiu pe anul 2020

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

rotariu ilie

Acum 1 an

v. Municipiul Sibiu, Oradea. Fara comentarii1
Raspunde

Tudor

Acum 1 an

Ar fi o idee sa se taie din salariile mărite cat s-a dorit de conducere (inclusiv de la 1 ianuarie, odată cu creșterea salariului minim, însă fiecare cu un anumit coeficient*salariu minim). S-ar putea că șmecheria cu excedentele de la finalurile de an, sa fie de fapt o posibilitate de a le introduce la începutul anului următor, pentru cheltuieli salariale. Uite așa se ajunge că acestea sa depășească investițiile. Cum e posibil că investițiile să scadă de 8 ori, iar salariile sa crească de 2-3-4 ori?
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Se pare ca la Sibiu este o problema cu actualii conducatori - nu au viziune si astfel banii pentru investitii nu sunt cheltuiti an de an.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 1 an

Adică domana Câmpean se vaieta la fel ca pesedista Firea. Dar la Oradea sau la Cluj aia cum reusesc sa atraga fonduri europene? Chiar si in Ilfov sau Bucuresti? Poate fiindca aia muncesc ca sa atraga fonduri si nu stau doar pe.la festivaluri si populisme ieftine? Vezi linkul: https://www.zf.ro/eveniment/topul-zonelor-care-au-atras-cele-mai-multe-fonduri-europene-in-perioada-2014-2020-ilfov-bucuresti-si-constanta-au-atras-cele-mai-multe-fonduri-gratis-de-la-ue-18222783
Raspunde

Mister

Acum 1 an

Cum avem buget mai mic? Orasul are mai multi locuitori , investitii private sunt in toi. Ceva nu se leaga...cum sa ai bani si sa nu ii folosesti...in 2-3 ani o sa concuram cu orase ca Teleorman Prahova....oradea este prea mult pt noi....Acolo exista viziune nu .....
Raspunde

Desfiintati Potera Locala

Acum 1 an

Ar trebui sa mai dea afara din acesti militieni care se fac ca lucreaza, consumand benzina la logan sa spuna si ei ca fac ceva. Sunt buni pentru a ridica masini din centru, cand sunt parcate aiurea, cu prietenii de la ridicari.... iar in cartiere, domneste haosul si mizeria. Masini parcate aiurea pe zone verzi, gunoaie vandalizate, cersetori copii pe langa magazine, dar politia locala trece nepasatoare cu loganul si nu face nimic.... ala e jobul lor, aparent sa se umfle de bani de la fraierii printre care umbla in fiecare zi si nu fac nimic... alta "autoritate" total inutila, indivizi care isi iau banii degeaba si nu inteleg de ce se afla acolo.
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

cred ca aveti DECIT economisti care sint repetnti! sau au facut facultate pe bani la..........roger,titu miti,mitru cantemir,sau la ...................alte producatoare de diplome precum SNSPA Bucuresti(aia so belesti) da asta e politica economica
Raspunde

Adria

Acum 1 an

Ar putea sa mai dea afara din acei consilieri care... observam cam ce au consiliat. Nimic nou sau extraordinar in oras, cladiri facute aiurea, lipsa zonei metropolitane pentru a controla dezvoltarea haotica in imprejurimi. De ce sunt platiti oamenii aia ?!
Raspunde

Elefantul Din Bucatarie

Acum 1 an

Taiati finantarea pentru echipa de fotbal, de exemplu ! Se arunca banii in importul de jucatori e toate culorile, in timp ce spitalele arata ca niste cocine. Mergeti de exemplu in spitalul judetean sau mai rau la spitalul neuro, sa vedeti acolo depresie instanta. Dar noi importam fotbalisti !!! PE BANII NOSTRII ! A votat cineva asa ceva ?!?!?!?! Sa avem o echipa numita Hermanstand, dar plina de jucatori de culoare, in timp ce ai nostrii si noi vom muri in niste spitale infecte ? De ce nu se investeste in tineri, tinerii orasului, ca despre asta ar trebui sa fie o chipa de fotbal locala, nu despre cumpararea de jucatori din emisfera sudica, pe banii nostrii ! Inteleg ca doamna Astrid Fodor se trateaza la Viena, iar toti consilierii si restul hotilor din bani publici la fel, dar ati uitat unde traiti, domnilor ? Va invit sa faceti o vizita "de lucru" prin spitalele sibiene, doamna primar.... nu sa faceti vizite la Brukenthal, la liceu, ca aia sunt copii tineri, fara probleme, nu se lovesc de mizeriile pe care le ascundeti sau mai rau, incercati sa va prefaceti ca nu exista.
Raspunde

cititor

Acum 1 an

@mister Este vorba despre bugetul judetului Sibiului, nu al municipiului, care stiu ca sta foarte bine la acest capitol...
Raspunde

Elefantul

Acum 1 an

Pai si cu ce infirma asta faptul ca se platesc fotbalisti de import cu banii cu care ar putea fi reparate spitalele ? Degeaba citesti, daca nu poti intelege sau nu-ti convine sau amandoua.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus