Vineri,
05.06.2020
Innorat
Acum
20°C

Transport gratuit pentru elevii care fac naveta

21 Ianuarie 2020 12:25

Transport gratuit pentru elevii care fac naveta

Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii care trebuie să facă naveta dintr-o localitate în alta pentru a merge la școală vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, anunță reprezentanții Ministerului Educației. În acest sens, ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ. La ora actuală, la nivelul județului Sibiu, sunt peste 2.300 de elevi navetiști care au cerut decontarea navetei.

Ministerului Educației a făcut publică ieri, 20 ianuarie, intenția ministrului Monica Anisie, de a asigura gratuitatea transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. La sediul ministerului au avut loc mai multe întâlniri care au vizat deblocarea, pe termen scurt, a situației decontării transportului elevilor. Pentru ca aceasta să se întâmple este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. „Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Educației. Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale. Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire de lucru cu elevii ce va avea ca temă discutarea hotărârii de Guvern menite să abroge HG 863/2016. Propunerea ministrului educației Monica Anisie vine în contextul în care o analiză a Băncii Mondiale arată că, la nivel național, un număr de peste 429 de mii de elevi navetiști în cele 6.713 școli analizate, școli aflate în circa 2.600 de localități din cele 3.186 câte sunt în România. La nivelul județului Sibiu sunt 2.311 elevi navetiști care au cerut decontarea navetei. potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Cultură, Social
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

mihai

Acum 4 luni

Asa e cand toti copiii TREBUIE sa mearga la cea mai buna scoala din galaxie, scoala nr.6 :)
Raspunde

dancp2

Acum 4 luni

pina se maresc alocatiile elevii se duc gratis e ok da unde se contabilizeaza totte cheltuielile?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus