Joi,
22.10.2020
Cer Senin
Acum
17°C

Deștepții

26 Ianuarie 2020 21:03

”Am găsit prieteni care sunt permanent puși pe a fi împotrivă. Greu am găsit oameni care să te lase să povestești ceva de la a la z fără să te întrerupă, fără să spună că știa el mai bine cum decurgea, de exemplu, o anchetă la care eu eram subiectul”. Asta îmi spunea, la finele anului trecut, Mircea Bozan. Sibianul care a făcut primele afișe prin care a chemat lumea la Revoluție, sibianul pe care acum orașul nu îl mai încape (Mircea Bozan locuiește de 30 de ani în Germania, o parte din povestea lui o găsiți aici).

De fapt, nu orașul îl mai încape, nu îl mai primește pe Mircea Bozan înapoi. Ci oamenii lui. Oameni care, chiar și vechi prieteni, după cum remarca el, ”știu ei mai bine”.

Este greu să nu constați în ziua de azi că sunt numeroase voci ascuțite ale unor oameni care ”știu mai bine”. Și, prin natura meseriei mele, întâlnesc destul de mulți. Întâlnesc și ascult oameni care știu administrație, știu economie, știu justiție (și nu oricum, ci la nivel de interpretare a Constituției), cunosc istorie și sociologie, iar mai nou știu și cum este cu mediul, cu schimbările climatice. Iar de fiecare dată – excepțiile sunt nesemnificative - cei mai vocali și mai determinați în demersul lor nu sunt, însă, oameni care au studiat ori profesat în administrație, economie, justiție ori mediu. De cele mai multe ori, sunt persoane care s-au afirmat (poate cvasi-afirmat ar fi mai potrivit de folosit) într-un domeniu și care – prin nu știu ce minune și tupeu – își extrapolează cvasi-expertiza din respectivul domeniu și în zone în care singurele lor cunoștințe sunt cele dobândite prin click-uri, subscribe-uri și share-uri, în cele mai bune cazuri. Căci dacă au mai citit și o carte, atunci își arogă direct veleități de teoreticieni.

Și este imposibil să nu observi cum orgoliul reactiv al acestor cvasi-afirmați nu se umflă la proporții greu de bănuit pe rețelele de socializare. Pe Facebook, cum ar veni, căci la noi acesta e ”la putere”. Cu două citate și un link, o fotografie sau un filmuleț folosite drept argument, lături de păreri emit fiecare în bula lor, în care – evident – primesc doar aprecieri. Lideri de opinie, prin urmare, scrie pe fruntea lor. Sau ”influenceri”, dacă vreți.

Zilele care urmează, cvasi-afirmații vor fi, din nou, pe culmile oratoriei. Anul acesta avem alegeri electorale, iar la politică ne pricepem aproape toți. La administrație, și mai mulți, că doar e vorba ”de banii noștri”, de impozitele și taxele din care ”huzuresc” ăia din primării și celelalte instituții publice.

Problema, din punctul meu de vedere, nu este la ei, la cvasi-afirmații care simt ei nevoia să își dea cu părerea. Întotdeauna vor fi existat oameni care vorbesc de ”bubuli”, deștepți ai orașului pe care majoritatea nu i-a descoperit încă pentru a-i alege drept lideri ca să le ghideze viața.

Problema este la impresiile pe care vocile deștepților le pot crea în rândul majorității tăcute. Una care, așa cum îi șade bine omului cu mintea la cap, nu urlă că într-o direcție sau alta sunt calea, adevărul și viața. Ci privește și ascultă, citește, eventual. O astfel de majoritate nu are cum să fie mulțumită, prin urmare, când vede la câtă popularitate poate să ajungă orice nerod, când vede câte voci prevestesc răul dacă se întâmplă ceva și nu altceva, când citește despre cum ne ducem naibii cu toții pentru că așa apreciază ”deștepții”.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

2cents

Acum 8 luni

Bine punctat. Acest fenomen de "social media" este intradevar capabil sa influenteze mase mari de oameni creduli. Si asta este motivul principal pentru care partidele politice si unele ong-uri platesc bani grei unor "răspândaci social media" care sa promoveze in aceste mase ceea ce le convine lor. Daca o sa cautati in cheltuielile partidelor o sa gasiti sume semnificative declarate oficial pentru asa ceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus