Joi,
27.01.2022
Ceata
Acum
-1°C

De azi începe sesiunea extraordinară în Parlament. Eliminarea pensiilor speciale, moțiune și primari în două tururi

De azi începe sesiunea extraordinară în Parlament. Eliminarea pensiilor speciale, moțiune și primari în două tururi

Guvernul Orban își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD vrea eliminarea pensiilor speciale, iar alături de UDMR intenționează să depună moțiune de cenzură. Parlamentul se reunește, în perioada 27 – 29 ianuarie, în sesiune extraordinară. Până astăzi pot fi depuse amendamente la legea pe care Guvernul îşi angajează răspunderea, respectiv alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar marţi Guvernul va dezbate aceste amendamente în ședință.

Marţi, pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor este eliminarea pensiilor speciale. Două proiecte cu acest subiect sunt trecute pe ordinea de zi.  Primul este Pl-x 292/ 2019 ”Propunere legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”, anunță News.ro.

Proiectul a fost depus de PNL, în februarie 2019, şi a fost respins de Senat, în iunie 2019. În 24 iunie 2019, proiectul a ajuns pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, dar abia în decembrie a ajuns pentru aviz în Comisia de muncă.

Al doilea proiect de lege aflat pe ordinea de zi şi care vizează pensiile speciale este Pl-x 166/2018 ”Propunere legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale”, poiect iniţiat de USR. Proiectul a fost respins de Senat în martie 2018 şi a ajuns în 28 martie 2018 pentru dezbatere la Camera Deputaţilor.

Şi în 18 decembrie 2019, proiectul de eliminare a pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor, s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, dar votul a fost amânat pe fondul nemulţumirilor exprimate de magistraţi şi al protestelor grefierilor.

Şi acum în Justiţie sunt nemulţumiri, magistraţii adoptând diferite forme de protest faţă de eliminarea pensiilor speciale. În timp ce unii au întrerupt lucrul, alţii amână toate procesele care nu sunt urgente.

Miercuri, plenul Parlamentului se reuneşte pentru ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Legea iniţiată de PNL nu rezolvă, însă, chestiunea alegerii preşedinţilor de consilii judeţene din rândul consilierilor judeţeni, aşa cum au solicitat partidele care susţin Guvernul, dar chiar şi preşedintele Klaus Iohannis.

PSD a anunţat că, împreună cu UDMR, va depune moţiunea de cenzură, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două formaţiuni nu au numărul de voturi necesare. USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea de cenzură pe care PSD anunţă că o va depune.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

sibianul realist

Acum 2 ani

Tango degeaba!
Raspunde

Frectie La Tara Moarta

Acum 2 ani

30% din romani au plecat definitiv, multi fiind la varsta productiva. Restul spera ca vor avea autostrazi, dar ce sa vezi.... spera asta de 30 de ani si au inceput sa imbatraneasca. Se gandesc si ei care cum sa plece. Iar incompetentii stau la parlament si fac tot felul de lucruri visatoare. Tara e moarta , Romania a esuat... nu mai are aproape nici o sansa sa supravietuiasca, matematic vorbind. Si nici n-au dat 40% la pensii, probabil aia va fi lovitura decisiva care va distruge farama asta de economie pana la situatia in care romanii... se vor gandi bine daca se merita sa mai isi dea mana cu mana si sa fie toti un neam. Suntem pierduti, cred, un mean in cimitire si prin alte tari, asta e poporul romanesc azi. Un esec total, singura tara distrusa in pace, dupa capul si inteligenta proprie.... epic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus