Deputații au adoptat astăzi proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Rămân fără pensii de lux foştii parlamentari, magistraţi şi funcţionarii publici cu statut special. Au fost 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. ”Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor”, a anunțat deputatul liberal Constantin Șovăială.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că PNL nu vrea eliminarea indemnizațiilor sportivilor și ale oamenilor de cultură, propunere făcută de social-democratul Adrian Solomon și aprobată în comisia de muncă. „Avem și noi motive, din cauza faptului că domnul Solomon a introdus și eliminarea unor categorii de venituri asimilate în mod forțat pensiilor speciale pe care noi am vrea să le păstram, cum sunt de exemplu pensiile sportivilor cu rezultate bune la competiții sau indemnizațiile de merit de care beneficiază oamenii de cultură. Noi nu am avut intenția de a sista acordarea acestor drepturi”, a spus Orban.
Parlamentarii Pro România s-au abținut de la vot, ei spunând că ar fi preferabilă impozitarea pensiilor speciale. Deși și social-democrații au susținut acest punct de vere, ei au votat proiectul liberalilor. Sunt vizați de această măsură peste 9000 de foști magistrați, grefieri, diplomați, piloți, parlamentari și angajați ai Curții de Conturi încasează, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, pensii speciale. Asta pe lângă cei peste 150.000 de foști militari, angajați ai Ministerului de Interne sau ai serviciilor secrete care beneficiază de astfel de pensii de serviciu, dar care nu sunt vizați de proiectul aflat pe masa Parlamentului.
Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Suma totală care ar fi economisită din bugetul de pensii, într-un an, ar fi de peste 8,72 milioane de lei, cee ace reprezintă 0,17% din bugetul total de peste 84,8 miliarde de lei.
Ce se taie:
pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori;
pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor;
pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari;
pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României;
pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil;
pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: PSD , Constantin Șovăială , Consilii Judeţene , Casa Națională , PNL , Adrian Solomon , Curtii Constituționale , Parlamentarii Pro România , Pensii Publice , Pensii Sibiu , pensii speciale , Premierul Ludovic Orban
Vizualizari: 5192
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Gastronomul
Acum 12 ore
Sibian
Acum 12 ore
Muresan
Acum 13 ore
Till Eulenspiegel
Acum 13 ore
Micu Klein