Marţi,
03.10.2023
Cer Senin
Acum
22°C

Alegerile din ULBS: Au început în universitate și se termină la tribunal

Alegerile din ULBS: Au început în universitate și se termină la tribunal

Prof. univ. dr. Livia Ilie, unul din cei cinci candidați care urmăresc funcția de rector al Universității Lucian Blaga, a anunțat că a făcut sesizare la poliție în urma acuzațiilor care au apărut pe platforma ”România curată”. Pe de altă parte, un sibian susține că a reclamat la poliție felul discreționar prin care s-ar fi desfășurat un proiect coordonat de Livia Ilie. Este evident faptul că aceste informații au apărut în spațiul public doar pentru că se apropiau alegerile din cadrul ULBS. De aici însă, până la a le îngropa totul sub cuvintele ”nu sunt asumate, trebuie ignorate” este o cale lungă. Drum pe care Turnul Sfatului a dorit să-l străbată.

”Nu aș vrea să port un dialog cu un acuzator ce urmează a fi dezvăluit de Parchet”

Solicitată de Turnul Sfatului să răspundă la câteva întrebări legate de textele apărute pe un site care a clonat www.romaniacurata.ro, profesorul sibian a declarat că nu va da curs solicitării, așteptând ca instituțiile statului să-și facă datoria. Țin să precizez mai întâi că întrebările preluate de dvs, la care doriți un răspuns, au fost „lansate” pe un site care a folosit fraudă informatică, clonare de conținut și furt de indentitate de persoană. La linkul de mai jos, aveți și explicația proprietarilor inițiali ai site-ului și ai conținutului care a fost folosit pentru a da credibilitate informațiilor vehiculate: http://www.romaniacurata.ro/culmea-plagiatului-site-ul-universitaticurate-ro-a-fost-plagiat-ca-sa-fie-deturnat-in-scopuri-private/?fbclid=IwAR1-URENJ12o7lmW9s_VAj3rNJXSX58Zz4dDHETOYjwdGmx6PsHWS4RRCsc.

Ulterior, autorii, care continuă să rămână în anonimat, se pretind onorabili doar pentru că au ieșit din clona site-ului, limbajul și interesele lor alunecă însă invariabil către mistificare și suburban. Amestecă circumstanțe, astfel încât rezultanta să fie cea dorită. Având în vedere acest lucru și faptul că nu este afectată doar imagina a 4 candidați, ci a întregii universități, doresc să vă aduc la cunoștință dvs și cititorilor dvs că am sesizat toate instituțiile statului cu competență în domeniu, pentru a putea identifica interlocutorii care, din anonimat, aduc în dezbaterea publică, în mod repetat defăimător, aspecte de ilegalitate și imoralitate. Sunt demarate toate procedurile, prin intermediul avocaților, pentru a duce în fața instanței atacurile repetate de defăimare. În acord cu standardele și valorile academice, principii care mă definesc și mi-au ghidat întreaga carieră profesională, nu aș vrea să port un dialog cu un acuzator ce urmează a fi dezvăluit de Parchet”, a anunțat Livia Ilie.

În plus, profesorul ULBS susține că nicio acuzație nu stă în picioare, atâta vreme cât întreaga sa activitate e trecută prin filtrele de legalitate ale statului. ”Pot însă să vă spun că activitatea ULBS și a angajaților săi se desfășoară conform legii și în acord cu principiile și valorile universității. Toate contractele, proiectele, activitățile, etc. sunt trecute prin mai multe filtre de control al legalității și sunt auditate de organisme specializate ale statului. Am încredere în profesionalismul dvs. și vă promit că vă țin la curent cu situația demersurilor pe care le-am întreprins cu instituțiile statului și procedurile legale, în măsura în care vă interesează”, a mai precizat Livia Ilie.

Întrebările solicitate de Turnul Sfatului se refereau la felul în care s-a derulat proiectul ”Start-UP Hub: Laboratorul antreprenorilor”, coordonat de Livia Ilie, despre angajarea soțului dânsei într-unul din proiectele universitare și despre condițiile întrunite pentru încadrarea ca profesor.

Întrebările transmise de Turnul Sfatului profesoarei Livia Ilie

Ați solicitat dumneavoastră sau aveți cunoștință că alte persoane au solicitat bani pentru ca anumite proiecte să fie declarate câștigătoare în cadrul proiectului ”Start-UP Hub: Laboratorul antreprenorilor”?

Aveți cunoștință de schimbarea metodologiei concursului planului de afaceri din cadrul aceluiași proiect, ”Start-UP Hub: Laboratorul antreprenorilor”, în timpul derulării programului?

Este adevărat că soțul dvs. a fost angajat pe postul de expert, în cadrul proiectului „Clusters meet culture”?

Este adevărat că nu îndepliniți standardele minimale aferente unui un post de profesor, referitor la publicarea a minim 4 articole ISI cu factor de impact mai mare ca zero?

Proiectul Start-UP Hub, acuzat de Lucian Zară

Lucian Zară este președintele Asociației Pro Consumatori Sibiu, apicultor și administrator de agenție imobiliară, fost absolvent al Universității Lucian Blaga. El susține că a aplicat la proiectul ”Start-UP Hub: Laboratorul antreprenorilor”, coordonat de prof. univ. dr. Livia Ilie, însă a fost descalificat din start. A făcut o plângere la poliție, acuzând Universitatea Lucian Blaga de discriminare. ”A fost vorba de o discriminare pe bază de sex. Au pus 50 de puncte în plus la aplicație pentru proiectele depuse de persoane de gen feminin. Nu mi se pare corect. Dar acolo au fost mai multe probleme și le-am semnalat”, a declarat Zară pentru Turnul Sfatului. În textele apărute în on-line, în preajma campaniei pentru alegerea noului rector, se scria că la poliție a fost semnalat faptul că s-au cerut bani, 3.000 de euro, mai precis, pentru ca proiectele să fie acceptate pentru finanțare. Informația este însă negată de sibian. ”Nu am cunoștință de așa ceva. Nu mi-a cerut nimeni bani și nici nu știu ca cuiva să i se fi cerut. Problemele sunt altele, după părerea mea. Vă rog să verificați cine sunt persoanele care au primit în final finanțare de pe urma proiectului. Urmăriți numele de familie și veți vedea că sunt copiii unor peroane importante din Sibiu. Nu intră oricine în aceste proiecte. Verificați și vă veți convinge”, a mai spus Zară.

Pe site-ul Universității apar date legate de proiect, însă datele la care face referire Zară sunt protejate. Nu apar numele celor care au accesat programul, ci doar numărul dosarului primit atunci când au aplicat.

A fi sau a nu fi moral?

Livia Ilie este acuzată că din funcția de proaspăt prorector, și-a angajat soțul într-un proiect inițiat de ULBS. Este vorba de „Clusters meet culture”, proiect inițiat în anul 2012 din fonduri europene. Proiectul și-a propus ”să stimuleze producţia clusterelor locale şi capacitatea acestora de a atrage fluxuri de turişti prin acţiuni specifice adresate să îmbunăţească conştientizarea şi capacitatea de a combina turismul, producţia şi cultura. În particular, proiectul dorește atragerea de noi fluxuri de turişti spre zone turistice mai puţin cunoscute”, după cum se arată în prezentare. Proiectul cuprindea parteneri din Italia, Ungaria, România, Slovenia și Slovacia, iar în țara noastră asociați în program au fost Universitatea Lucian Blaga și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Sibiu (CCIA). Foarte interesant este faptul că manager de proiect a fost ales Alexandru Iordănescu, fiul directorului CCIA Sibiu, Eugen Iordănescu.

Livia Ilie nu a dorit să răspundă la întrebarea care ar fi putut lămuri situația, însă în declarația de avere depusă de profesorul sibian în 2014, aferentă anului 2013, apare că soțul dânsei, Adrian Ilie, a primit de la ULBS 49.483 de lei pentru ”activități didactice”. Cu un an înainte, în 2012, soțul prorectorului înregistra venituri de la ASE București – 23.816 lei și de la ULBS – 10.774. Acesta a obținut venituri de la universitatea sibiană până în anul 2015, când, conform declarației de avere din 2016, suma primită pentru ”activități didactice” a fost de 1.084 de lei. În următorii ani, singurul venit înregistrat de acesta este, conform declarațiilor de avere semnate de Livia Puia Ilie doar din închirieri, fără un loc de muncă. Perioada de desfășurare a proiectului a fost septembrie 2012 – ianuarie 2015. Exact perioada în care Adrian Ilie a primit venituri din partea ULBS, conform declarațiilor fiscale ale Liviei Ilie.

Posibil caz de conflict de interese

Codul de Etică al ULBS, prins în Carta Universității, prevede la secțiunea I-a ”Incompatibilitatea”, art. 14, litera g: ca stare de incompatibilitate ”ocuparea concomitentă de către soți, afini și rude până la gradul al III-lea inclusiv a funcțiilor prin care unul sau una se află față de celălalt sau cealaltă într-o poziție de conducere, control, autoritate sau evaluare instituțională directă la orice nivel în aceeași universitate”. Totodată, la art. 15, aliniatul 2 scrie că ”este interzis conflictul de interese care poate genera practici nocive, precum favoritismul și nepotismul și care de termină aplicarea unor standarde duble în apreciere sau evaluare, ori la acte de persecuție sau răzbunare, manifestări pe care universitatea le respinge”.  Pe de altă parte este vorba de un program finanțat cu bani europeni, situație care ar putea atrage un control în plus în privința modului cum s-au cheltuit banii.

Cu cât au plecat în buzunar și la cât au ajuns acum. Venituri comparabile cu UBB Cluj

Dacă tot suntem la capitolul declarații de avere, am realizat o comparație între veniturile celor cinci candidați de la ultima declarație de avere depusă pe site-ul universității și cea din urmă cu patru ani. În plus, pentru a afla dacă acest salariu este justificat în ”lumea academică”, am căutat un termen de comparație. Am ales Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, pentru că este unul din modelele spre care tinde ULBS.

Ioan Marian Țiplic, rector al ULBS, are în ultima declarație de avere venituri de 197.851 de lei de la această instituție. A declarat că acești bani au venit în urma activității de profesor, conducător de doctorat, prorector și din activități de cercetare. În urmă cu patru ani, Țiplic raporta în declarația de avere venituri totale de la universitatea sibiană de 204.357 lei.

Livia Ilie a declarat venituri de la ULBS în declarația aferentă anului trecut de 202.526 lei. În 2017, declara venituri pe anul 2016, anul de debut în al doilea mandat de prorector al universității de 122.612 lei. Veniturile sale aproape s-au dublat în acest mandat, cel mai probabil în urma proiectelor în care a fost implicată. Legat de această declarație, s-a semnalat în articolele din campanie că este aproape imposibil ca o persoană fizică să poată lua un credit de 680 de mii de euro, așa cum apare în declarația prorectorului Ilie. Împrumutul este luat de la Banca Comercială Română în anul 2008, cel mai probabil pentru achiziția unui imobil în București, un apartament de 300 de mp, achiziționat în același an.

În comparație, prorector al UBB Cluj Napoca, Ioan Bolovan, a consemnat venituri în ultima declarație de avere de 233.280 de lei. Cu 30 de mii de lei mai mult decât prorectorii din Sibiu.

Sorin Radu, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, a notat în ultima declarație de avere venituri de 179.155 de lei. Sursa: salariul de titular ca profesor în cadrul ULBS, prezența în comisii de doctorat, de gradul I și de CNADTCU, dar și granturi. Conform declarației valabile pe anul 2016, Sorin Radu înregistra venituri de la ULBS de 127.898 lei.

Decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității Babeș Bolyai, Paul Teodor Hărăguş, nota în ultima declarație de avere venituri de 112.464 lei, cu aproximativ 5000 de lei mai puțin decât sibianul Sorin Radu.

Daniela Preda are funcția de șef-serviciu în cadrul ULBS și conform ultimei declarații de avere a înregistrat venituri de 94.244 lei. În 2016, ea ocupa aceeași funcție de director al Departamentului Relații Internaționale al Universității Lucian Blaga și raporta venituri de 93.321 lei.

La Universitatea Babeș Bolyai, director al Centrului de Cooperare Internațională este Prof. Habil. Sergiu Mișcoiu. Conform fișei sale financiare, în anul trecut a cumulat venituri de la universitate de 133.690 de lei.

Al cincilea candidat la funcția de rector al ULBS, Lucian Mihăescu nu are făcută publică declarația de avere. Ea nu apare pe site-ul ULBS, pe niciun an și nici pe site-ul declaratii.integritate.eu al Agenției Naționale de Integritate.

Dezbatere cu ușile închise

La solicitarea studenților reprezentanți în Senatul ULBS, cei cinci candidați la funcția de rector vor participa joi, de la ora 18, la o dezbatere în care vor răspunde la întrebări și își vor prezenta programul managerial. Candidații au cerut ca pe transmisia live a întâlnirii, oferită pe site-ul universității să lipsească microfoanele de fond, singurele microfoanele din sală fiind cele unidirecționale de la tribună sau cele mobile care vor prelua întrebări din sală. În plus, accesul în sală este permis doar angajaților universității și presei, iar eventualele întrebări trebuie să treacă printr-un soft, al cărui acces se face doar prin intermediul unei adrese valide de mail a ULBS. Chiar și așa, întrebărilor din afara ”dezbaterilor academice”, nu li se va oferi un răspuns

Dezbaterea va fi moderată de către Sergiu Lazăr, student reprezentant în Consiliul de Administrație al ULBS, Senatul Universitar și Consiliul Facultății de Inginerie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Harvard

Acum 3 ani

Universitatea din Sibiu fata de cea din Cluj este cam ca Alamorul fata de Singapore!
Raspunde

Tulai Doamne

Acum 3 ani

Mai lasa-ne cu Clujul tau, pe bune, ca oameni mai distrusi ca acolo n-am intalnit nici la Bucuresti. Atatea fite dintr-un oras destul de neinsemnat si probabil asta le e frustrarea, un oras construit in jurul unei facultati si al unui festival :D Atentie, nu pretind ca Sibiul e Singapore, cum pretinzi tu ca e Clujul :D.... trebuie sa fi tare limitat sa emiti asemenea nazbatii. Tot ce se intampla la Cluj e o mare fustrare, un Boc care se chinuie sa fie "primul in toate" pe plan national... de parca daca pune aparate de taxat in autobuze primul din Romania, e vreun mare geniu si creste prestigiul orasului :D.... zau, ma astept la Caracal sa se comporte asa, dar nu la un oras care se pretinde miezul din gogoasa, spuma laptelui si vorba aia, Singapore. Si ca sa iti dau asa o masura a lucrurilor, am intalnit multa lume care a facut facultate la Cluj, Sibiu, Brasov sau hai sa dam si un nume de-afara, Berlin. Pot spune ca aia din Cluj atat au, doar lauda ca au stat la Cluj :D si fitele de rigoare.... aia din Brasov sau Sibiu sunt in general oameni mai realizati, probabil si pentru faptul ca daca ai minte, poti sa inveti si daca nu mergi la Cluj :D .... de necrezut, este ? Ca se cearta astia pe ciolan... asta e, stai linistit ca si la Cluj se cearta. Romania are tot mai putin oameni, mai putin studenti, e ciolanul mai mic si pretentiile mai mari la toti.... asta e, sistemul politic a distrus tara asta, astea sunt efectele. Sau la Singapore totul e roz ?
Raspunde

Klaus

Acum 3 ani

Mai degraba Alamor versus Poplaca!
Raspunde

Maria

Acum 3 ani

Ceea ce nu înțeleg e de o tot țineți cunorostia asta ca e dezbatere cu ușile închise...presa are acces, e transmisă live pe internet. Deci, unde e închiderea? Ce ar fi trebuit, sa poată veni toți aparținătorii care se plictisesc in Urgentă sau la Polisano...?
Raspunde

De unde atatea atacuri

Acum 3 ani

Candidatul cu cele mai mari sanse si probabil cel mai capabil este cel mai acuzat. Tipic pentru politica, tipic (din nefericire) si pentru universitate.
Raspunde

Rafael A

Acum 3 ani

Niciodata nu iese fum fara foc! Banii sunt ochii dracului. I - ai dat romanului banii pe mana, el isi trage partea leului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus