Duminică,
16.01.2022
Cer Senin
Acum
-6°C

Ministrul Sănătății despre liberalizarea programelor de sănătate: Pacientul își va alege spitalul și medicul

Ministrul Sănătății despre liberalizarea programelor de sănătate: Pacientul își va alege spitalul și medicul

Ministrul Sănătății a explicat, marți seară, la Digi24, că odată cu intrarea în vigoare a ordonanței privind liberalizarea programelor de sănătate, care este acum în dezbatere publică, fenomenul listelor de așteptare va înceta și că pacientul va fi în centrul sistemului. Victor Costache a precizat că pacienții vor va avea posibilitatea de a-și alege medicul și spitalul în care au încredere.

„În primul rând trebuie să facem diferența dintre programele care se derulează prin Ministerul Sănătății și prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La M.S. sunt programele de prevenție și sunt programele din acțiunile prioritare, astfel sunt tratați pacienții critici cu infarct miocardic, cu accident vascular cerebral. Prin această modificare legislativă, având în vedere că avem cel mai mic număr de centre de infarct sau tratament al AVC la nivel european, se dă posibilitatea centrelor private care au această expertiză. Evident că pacienții nu plătesc nimic, deci este exclusă orice coplată”, a spus Victor Costache, marți seară, la Digi24.

„Apoi sunt așa-numitele programe curative, care se desfășoară prin CNAS și din moment ce va fi implementat noul contract cadru din aprilie, se introduc în premieră aceste programe pe baza unui serviciu complet. Pacienții nu vor avea de plătit coplată”, adăugat ministrul.

„Această includere a spitalelor private în programele de sănătate a debutat în 2014. Deci de atunci spitalele private desfășoară programe de sănătate. Un exemplu foarte bun este programul de radioterapie, care este unul din puținele programe decontate la costuri reale. Este aproape echivalent cu felul în care sunt concepute programele la nivel european. Pacienții nu plătesc nici la spitalul de stat, nici la cel privat, în cazul programului de radioterapie. Acest model îl vom implementa și la restul programelor”, a subliniat el.

Victor Costache a precizat că spitalele private aveau acces numai la programele naționale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate: „Sunt o parte din programe care erau cu coplată, iar o parte nu”.

„Noutatea acestei ordonanțe este posibilitatea de a se trata acești pacienți critici, vă dădeam exemplul infarctului miocardic, AVC, de către centrele private fără nicio coplată”, a menționat ministrul.

„Este vorba de a înlătura orice discriminare, de a pune pacientul în centrul sistemului și de a-l lăsa pe pacient să își aleagă medicul și spitalul în care are încredere. În România, atât spitalele publice, cât și cele private sunt debordate de numărul de pacienți. Avem o populație care îmbătrânește, avem din ce în ce mai mulți pacienți. (...) Sunt multe liste de așteptare, știți că există supraaglomerarea în spitale. Vedeți un ciorchine de pacienți care așteaptă în fața ușilor cabinetelor, a saloanelor, a sălilor de operație și acest fenomen trebuie să înceteze”, a mai spus Victor Costache.

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.

Comentarii

4 comentarii

Genocid !!!!

Acum 1 an

Este un genocid impotriva celor cu venituri medii si mici !!! Acesta masura este menita sa-i imobogatesca pe stapanii sistemului privat de sanatate si sa distruga sistemul public. Vai de noi muritorii de rand...
Raspunde

Marcu

Acum 1 an

Asta a fost scopul vostru sa aduceti un medic din privat ca ministru? Sa isi indese in buzunarele cat sacii inca si mai mult?
Raspunde

sibianca

Acum 1 an

Nu vrem acest program. Este o mare minciuna. Acesti bani vor fi dirijati mai mult spre privat, pentru ca cei din clasa de sus, parlamentari, juristi, politisti, diplomati sa beneficieze ei mai mult de aceste servicii pe bani mai putini, iar noi plebeia cand vom ajunge la usile cabinetelor private ne v-a spune ca s-au terminat fondurile. Iar la stat daca te duci iti spune tot acelas lucru ca s-au terminat fondurile acestea fiind mai mici ca pana acum.
Raspunde

Hotie marca PNL

Acum 1 an

V-ati plans de PSD, rezistenti dragi, oameni frumosi si liberi ce sunteti! Luati de la PNL-ul vostru iubit! Distrugerea a tot ce tine de sanatate publica de stat si directionarea tuturor fondurilor publice spre companii private, prin excelenta straine. Chestiune care se intampla deja in piata medicamentelor, multumita lui Vlad Voiculescu! Statul roman va falimenta, dar voi veti fi multumiti cu un pahar de zaibar de la ambasadele europene si SUA!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus