Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Parcă era vorba de Justiție, ipocriților!

Au trecut doar vreo doi ani de când o masă mare de oameni ai acestui oraș își dezgolea (metaforic) piepturile în apărarea Justiției, în ton cu mișcări similare din restul țării. O continuare a imenselor proteste de la început de 2017, moment din care a început să se construiască mesajul că fără Justiție ne ducem naibii ca neam și ca țară.

Deși oamenii simțeau că și printre procurori și judecători există o grămadă de lepre, că procesele durează cu anii și că nu poți să fii sigur că adevărul și dreptatea vor ieși întotdeauna învingătoare, cu toate acestea mesajul de susținere a Justiției ca factor de reglaj al societății nu putea fi pus la îndoială. ”Corupția ucide!”, iar pentru a elimina corupția e nevoie de o Justiție puternică, au cerut oamenii.

Intelectualii și alte minți luminate din fruntea respectivelor mișcări de oameni au început, mai apoi, să sape la rădăcina modificărilor legilor Justiției, să explice din punct de vedere constituțional de ce ne vom duce naibii și de ce trebuie apărați magistrații și desființată Secția specială care să îi investigheze. Interpretări pe care, de obicei, le pot face doar profesioniștii în domeniu având în vedere complexitatea domeniului juridic, au fost deprinse rapid de liderii informali ai celor care mișcau masele de oameni. În fiecare zi, vizavi de sediul PSD Sibiu, de la ora 12:00, întâlneai între zeci și sute de oameni care, cu privirea încărcată de greutatea celor spuse, îți povesteau despre Inspecția Judiciară, despre GRECO, despre corelări și re-interpretări din cele mai elaborate. Justiția trebuia apărată până la capăt.

Aplauze. Aplauze s-au auzit câteva zile la rând în fața Tribunalului, Judecătoriei și parchetelor din Sibiu, atunci când o parte din magistrații acestora au protestat împotriva modificărilor legilor Justiției.

Doi ani mai târziu, avem PSD în loc de PNL. Și ”eliminarea pensiilor speciale” în loc de ”modificarea legilor Justiției”.

Doar că, acum, nimeni din liderii luminați din fruntea maselor de acum doi ani nu mai este expert în Justiție. Nimeni nu mai caută similarități sau diferențe cu sisteme juridice din alte țări ”cu o democrație consolidată”. Nimeni nu mai stă să ”sape” în spatele declarațiilor politicienilor, nimeni nu mai râde de bufeurile liberalilor, nimeni nu își mai dezgolește niciun piept. Aplauzele de acum doi ani din fața Tribunalului s-au transformat în postări vituperatoare pe Facebook. În stradă nimeni nu mai apară Justiția.

”Îmbuibații de judecători, vor pensii speciale! Păi, legea e una pentru toți! Să ia pensii la fel ca noi, pe principiul contributivității! Oricum au salarii imense, vor avea și pensii mari! Știau în ce intră de la bun început, să meargă la privat, dacă nu!”, sunt doar o parte din mesajele propagate inclusiv de ”experții” GRECO de acum doi ani. Fără să mai pună în niciun moment sub semnul rațiunii proprii mesajele politicienilor, intelectualii care apărau până la autoflagelare Justiția acum doi ani au pus acum umărul la răspândirea unor analize economice care nu au cum să depășească nivelul celor care pot fi generate de vânzătoarele de curechi din piața Cibin.

Parcă era vorba că ne dorim o Justiție care să ne scape țara de marii corupți și de această plagă socială care stă în calea prosperității generalizate? Păi, este clar că poți face acest lucru doar cu oameni bine pregătiți. Iar oamenii bine pregătiți trebuie plătiți bine. Asta pentru a-i determina să rămână în sistemul Justiției (oamenii buni își pot găsi lejer de lucru în domeniul privat pe venituri absolut generoase), dar și pentru a-i feri pe cât posibil de tentația șpăgilor. O tentație permanentă: chiar în acest moment, pe rolul instanțelor sibiene sunt mai multe procese pe o avere estimată la vreo 20 de milioane de euro. Decizia ”la cine ajunge” această avere stă inclusiv la mâna unor magistrați din cadrul Judecătoriei Sibiu, adică nu a unor judectori de Înaltă Curte. Câte șpăgi pot fi împărțite din 20 de milioane de euro?

12.000 de lei pe lună salariu? 15.000 de lei? 20.000 de lei? Cum să nu! A fi judecător înseamnă nu doar să ai cam 553 de cauze pe an (aceasta este media din statisticile pe 2019 ale Tribunalului Sibiu), ci să și studiezi continuu. La fel cum un chirurg trebuie să citească în continuu despre schimbările tehnologice și să participe la congrese unde se discută despre noi metode din domeniu, la fel și un judecător se formează continuu. Legile se modifică în permanență, circumstanțele primesc în permanență tot felul de interpretări, pentru a fi un magistrat bun nu trebuie doar să lucrezi mult, ci să și înveți mult.

Prin gradul lor de pregătire (în cazul în care nu a fost evident, vorbesc de acea masă care își face treaba, nu de leprele din Justiție), magistrații sunt niște oameni care fac parte dintr-o clasă socială peste medie. Judecătorii buni, prin urmare, sunt cei care fac parte dintr-o clasă prosperă, de oameni dacă nu bogați, apoi atunci cel puțin înstăriți. Oameni pentru care o excursie într-o țară exotică în fiecare an sau o Tesla de 60.000 de euro sau o casă lângă parc fac parte normalul vieții.

Ei, pentru astfel de oameni, cărora le ceri performanță prin oferirea unor salarii generoase, să îi trimiți într-o pensie în care să primească lunar vreo 3.500 de lei nu e o variantă decentă. Cred că pentru foarte mulți oameni care abia reușesc să își plătească ratele la bănci este greu de înțeles, pricep că mai există nefericiți cu nici 800 de lei pensie, dar în același timp eu văd că trăim în România niște vremuri în care o pensie de 4.000 de lei nu este un venit decent pentru o persoană cu o anumită pregătire și o anumită anvergură profesională. Este un adevăr greu de digerat într-o țară în care ne doare la modul real prosperitatea cunoscuților noștri, dar este o realitate: în jurul nostru sunt oameni bogați, iar judecătorii buni merită să fie oameni înstăriți.

La fel cum și medicii buni o merită, la fel ca și profesorii emeriți. Doar că, spre diferență de medici și de profesori, judecătorii nu pot face nimic în plus pentru a-și asigura o bătrânețe pe măsura statutului lor (adică o pensie mai mare de 4.000 de lei pe lună). Nu pot face nimic în plus față de profesia lor. Medicilor cărora tocmai li s-au mărit salariile de la 3.000 de euro în sus li se permite să aibă cabinete private, să lucreze și la stat și la privat, să primească tot felul de atenții de la producătorii de medicamente, să aibă propriile societăți comerciale. Și societatea ”cu pieptul dezgolit” mai și închide ochii la faptul că o parte din acești medici încă mai iau șpagă. Și acești medici își pot asigura, prin urmare, o bătrânețe liniștită, din care să împartă bunăstare materială inclusiv asupra nepoților. Bătrânețile profesorilor universitari? Citiți-le declarațiile de avere, cu sumele strânse din proiectele de cercetare la care participă. Parlamentarii cu toate firmele în care pot fi asociați? Primarii ale căror soți au voie să dețină și conducă tot felul de companii? Toți se pot înstări frumos până la pensie.

Ei bine, toate acestea judecătorii nu le pot face. Ei nu își pot asigura o pensie prosperă, pe măsura pregătirii lor, deoarece nu au voie să facă nimic altceva.

Doar că un astfel de discurs, într-o țară de ahtiați după mesaje populiste, nu își are locul. Cei care, acum doi ani, citau din modul în care se desfășoară actul de Justiție în materie penală în alte țări, cei care invocau la infinit GRECO fără să aibă măcar habar despre înțelesul acronimului, cei care citau din Timmermans și lăcrimau la luările de poziție ale unuia care întâmplător era ambasador, toți aceștia au acum spiritul critic leșinat (ce să mai vorbim de arhiva deciziilor Curții Constituționale pe tema pensiilor de serviciu pentru judecători). ”Jos pensiile speciale” sunt ochelarii de cal pe care îi poartă galopând pe câmpurile mioritice ale discursului ieftin, lipsit de profunzimea înțelegerii realității complexe.

Vrem o țară ca afară, dar nu și când vine vorba de pensiile judecătorilor.

Da, sunt anomalii cât China în ceea ce privește ansamblul pensionărilor din Justiție: cum să fie permis să te pensionezi la 50 de ani, cel mult? Cum naiba să ți se ia în calcul la vechimea de judecător și vechimea de consilier juridic la primăria din Roșia, de exemplu, post anterior ocupat? Cum să devii judecător pe baza unui simplu interviu? Cum să ai o pensie mai mare decât salariul? Da, corectează aceste anomalii, pe care până și judecătorii le recunosc și le cer eliminate (dacă nu ați apucat, citiți ceea ce spune judecătorul sibian Alexandru Zereș aici).

Doar că e noaptea minții să elimini pensiile speciale pentru judecători și să menții cu bună știință toate celelalte absurdități. Și să te mai și lauzi, ca politician, cu asta! Și să mai și aplauzi, ca ”reprezentant al societății civile”, tot acest circ!

Mai niciunul dintre cei care acum doi ani erau cu piepturile dezgolite în apărarea Justiției nu mai are vreme de astfel de analize, împotriva curentului. Cu atât mai puțin să iasă în stradă pentru susținerea judecătorilor. Culmea, însă, cei care apără acum magistrații sunt tocmai cei care în urmă cu doi ani erau acuzați că au semnat pactul cu diabolica alianță PSD-ALDE, susținută de UDMR. Citiți, dacă aveți vreme, ce spun acum despre aceste lucruri Adrian Toni Neacșu (unul din avocații angajărilor fictive din dosarul lui Liviu Dragnea, opinia lui aici) sau Dana Gîrbovan (la un moment dat propunere a PSD pentru ministru Justiției, opinia ei aici).

La final, căci am scris de mi-a căpiat, o întrebare către toți vajnicii luptători de acum doi ani: putem duce până la capăt o idee? Susținem Justiția până la capăt? Cerem crearea condițiilor necesare pentru ca Justiția să fie înfăptuită? Dacă facem acest lucru, putem în același timp să ne preocupăm și de Sănătate. Și de Educație. Doar să ducem lucrurile la capăt. Măcar o dată, măcar într-un domeniu.

Justiția este o putere a statului. Justiția este singura care poate contrabalansa jaful pe care îl produce un Executiv corupt și poate elimina tâmpeniile unui Parlament strâmb. Să îmi fie scuzată expresia, dar mie mi se pare că zilele acestea, noi, ca popor, tocmai ne-am cam pișat un pic pe ea de Justiție.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Cineva care a iesit in strada acum 2 ani pt statul de drept

Acum 2 ani

“Parcă era vorba că ne dorim o Justiție care să ne scape țara de marii corupți” Pe principiul asta justitia o sa fie mai oarba si mai prompta daca le bagam mai multe fise in buzunar? Sau e doar perceptia mea ca in ultimii 30 de ani degeaba au luat pensii speciale vizavi de combaterea coruptiei? Au sa judece si au sa pronunte sentinte mai repede inainte ca faptele sa se prescrie ? Nu au sa mai achite beizadele locale pentru fapte pt care un om de rand ar fi condamnat ? Pensia de 77.000 de lei incasata de un magistrat este de ajuns pt un trai fara griji sau merita mai mult?? FYI pensia media in Romania la final de 2019 a fost de 1.300 de lei. 77.000/1300=59 Este corect ca un pensionar ce a muncit 40 de ani sa faca subzistenta luna de luna pt ca semizeii magistrati sa incaseze lunar de 60 de ori mai mult?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Popescu

Acum 2 ani

Pensionarul acela primește acea pensie nu pentru că magistrații iau pensiile pe care le iau ci pentru că așa-zișii politicieni care conduc tara de 30 de ani nu au făcut nimic sa le asigure o pensie mai mare. Asta e scopul pentru care trebuie sa militari.
Raspunde

Maria

Acum 2 ani

Puteți sa ziceți ce vreți dar pensii de peste 10000 de lei nu au ce cauta in România! Judecătorii si procurorii se pensionează la 45-50 de ani! Pai pina la 65 de ani își pot suplimenta veniturile ca sa își asigure bătrânețile! La fel ca toți ceilalți pământeni!
Raspunde

Cetatean platitor de taxe

Acum 2 ani

cu ce este mai brav un magistrat sau grefier decat un medic ce salveaza vieti, si a salvat vieti si pe salarii modeste nu marite ca astazi ?? Teoretic si unora si altora li se pretinde o etica si moralitate INDIFERENT de salariu. Cand apele sunt tulburi, Constitutia primeaza, nu CCR-ul care s-a compromis de atatea ori chiar recent. Constitutia nu-i face pe magistrati semizei in nici un articol, dimpotriva zice chiar in primele pagini: “Art. 16 – Egalitatea în drepturi (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.” Nu cere nimeni limitarea pensiilor dupa criterii comuniste, dar corect ar fi transparenta totala si pensii strict dupa contributivitate (inclusiv la politisti si militari). Doar magistratii stiu ce si cate beneficii au in timpul activitatii sau ce artificii pot fi folosite la ultimele salarii pt a obtine pensii si mai umflate. Credeti ca ramane justitia fara judecatori sau procurori, se duc toti in privat sau unde sunt liberi de incompatibilitati? Eu nu cred. Salariul mare care sa asigure independenta financiara si lipsa grijei de maine (pe care aproape tot restul muritorilor o au) si sa compenseze incompatibilitatile sa fie singurul avantaj al lor. NU nenumarate beneficii netransparente sau pensii obtinute dupa ultimul salariu umflat. Nu-ti convin conditiile? Nu-ti convine acel salariu mare, minim 25.000 de lei sa zicem? Asta e, fa-te avocat, fa-ti cabinet sau lucrezi la stat sau in privat fara incompatibilitati si-ti iei PENSIA DUPA CAT AI CONTRIBUIT DIN SALARIU (inclusiv politia si armata)
Raspunde

Lola

Acum 2 ani

Adevarul e undeva la mijloc: nu exista nicaieri o corelatie intre plata si performanta.De fapt asta doare cel mai mult.Sunt multi care studiaza dreptul si nu au loc in sistem si nu pentru ca sunt prosti ci pentru ca-s dati la o parte.Au venit cu idei si mai geniale ca proba interviului(cea mai subiectiva proba unde se pot face multe schimburi) la Institutul de Magistratura sa fie cea mai dominanta.Le-am propus sa includem teste si o proba de inteligenta dar s-au uitat la mine ca la urs.De asta justitia nu e predictibila pt ca avem ,,profesionisti". si dupa cum se vede de data asta acesti profesionisti isi culeg roadele muncii lor
Raspunde

Bula

Acum 2 ani

Traian Deleanu se transforma incet si sigur intr-un "hater" irelevant. Nu am mai citit de mult timp ceva atat de prost scris si argumentat, sa nu mai zic lipsit de logica. Jalnica presa avem in Sibiu daca asta e teoretic "varful".
Raspunde

Ipocrit

Acum 2 ani

Sunt unul din ipocritii invocati de domnul Deleanu si sunt de parere ca pensiile speciale nu ar trebui sa existe. Pentru nimeni. Da, vreau o Justitie independenta si inteleg ca cei din sistem au nevoie de siguranta financiara ca sa fie incoruptibili dar siguranta asta tre sa vina doar din salarii corelate cu performanta nu din niste pensii crescute din pix, nesustenabile si total nedrepte pentru alte categorii profesionale. De exemplu: Daca un judecator cu salariu 20 000 de lei salariu indrazneste sa spuna ca nu este platit suficient asta denota o grava lipsa de educatie financiara si sincer nu cred ca cineva cu asemenea lacune e capabil sa aplice litera legii. Doar am zgariat suprafata, problemele sunt mult mai serioase decat modul in care se calculeaza pensia. Ca si nota: nu vi se pare aiurea ca un proces civil poate dura cativa ani buni? am trecut prin unul simplu care mi-a dat castig de cauza, dar a durat 5 ani! puteti concepe asa ceva?
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Judecatorii trebuie sa aibe salarii mari insa pensia sa fie pe baza contributiei ca la orice alt cetatean. Sa nu uitam ca au dreptul sa se pensioneze cu mult inainte de termen. In cei 15 ani ramasi pot foarte bine sa activeze ca si consilieri juridici, in avocatura, etc. si sa isi rotunjeasca veniturile daca nu le ajung. Dar dansii ce vor? Salarii mari (ca sa nu cumva sa ii poata corupe cineva...de parca de aia e omul coruptibil) pensionare cat mai grabnica si apoi de pe la 48 de ani sa tot traiesti pe o pensie gonflabila... Nu va e putin rusine?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus