Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Directorul Apă Canal Sibiu SA lămurește, în detaliu, situația deversărilor din Șelimbăr în râul Cibin

Directorul Apă Canal Sibiu SA lămurește, în detaliu, situația deversărilor din Șelimbăr în râul Cibin

În legătură cu materialul ”O parte din canalizarea șelimbărenilor se varsă direct în Cibin. De ce nu mai au oamenii încredere în autorități”, postat pe pagina de internet a publicației dvs. pe data de 29.01.2020, doresc să fac câteva precizări:

Ca urmare a nemulțumirilor exprimate în ultima perioadă de către unii cetățenii ai comunei Șelimbăr referitor la existenta unor mirosuri neplăcute și pronunțate în unele zone din localitate, dar și ca răspuns la unele informații apărute în presa locală, ne simțim datori să facem următoarele precizări din partea societății comerciale Apă Canal Sibiu S.A.

Până în anul 2009, Apă Canal Sibiu a asigurat servicii de alimentare cu apa și canalizare doar pe raza municipiului Sibiu. Pentru accesarea de fonduri europene, am fost obligați să ne extindem activitatea și în alte localități din județele Sibiu si Brașov, ca o condiționalitate impusă  în vederea aprobării contractelor de finanțare europeană. Toate localitățile preluate aveau la data respectivă neconformității majore în alimentarea cu apă potabilă sau în asigurarea serviciului de canalizare ape uzate. O parte din aceste neconformități au fost soluționate prin programul POS Mediu (derulat în perioada 2011-2015 , cu o valoare totala de 100 milioane euro) , cele rămase urmând a fi soluționate  prin următorul program cu cofinanțare europeană POIM 2014-2020, cu posibilitatea extinderii pe încă 3 ani (care știm cu toții cum s-a derulat până în anul 2019 , având un grad de absorbție de circa 19% pe parcursul celor 6 ani de existență ), sau prin alte programe de finanțare la care au acces primăriile.

Apă Canal Sibiu a trebuit sa preia în concesiune  de la primăriile  membre în Asociația de Apă Sibiu , în anul 2009  precum și in anii următori, infrastructura de apă si canalizare care exista la acea dată, cu toate părțile sale nefuncționale, pe principiul “ solidarității ”, principiu de bază al Comunității Europene.

Acest lucru s-a petrecut inclusiv cu infrastructura de canalizare menajeră a comunei Șelimbăr , respectiv  satele Veștem și Mohu.

Prin programul de finanțare amintit mai sus, POS Mediu (derulare 2011-2015), Apă Canal Sibiu a inclus inițial în proiect și rezolvarea stațiilor de pompare din localitățile Veștem și Mohu, dar conducerea Primăriei Șelimbăr de la acea dată ne-a solicitat să scoatem din programul nostru aceste lucrări întrucat aveau sa le includă dânșii într-un program cu finanțare națională , care s-ar fi derulat mult mai repede decât programul POS Mediu. Ulterior, acel program național , din motive pe care nu le cunoaștem, nu a mai inclus lucrările din Veștem și Mohu , iar pentru POS Mediu era deja prea târziu.

În anul 2017, am purtat discuții cu Primăria Șelimbăr, respectiv cu actuala sa conducere, care  și-a luat angajamentul realizării lucrărilor de apă uzată în cele doua localități ( Veștem și Mohu ), printr-un proiect cu finanțare proprie, actualul primar având o deschidere foarte bună pentru soluționarea problemelor de pe raza comunei Șelimbăr.

În acest sens avem semnat un Program de conformare, între Primăria Șelimbăr si Apa Canal Sibiu , în care Primăria își ia angajamentul sa  finalizeze aceste lucrări până în decembrie 2020. Acest Program de conformare a fost înaintat și către Apele Române , respectându-se prevederile legale în vigoare, așa cum a procedat fiecare Operator regional al serviciilor apă - canal din Romania. Conform Institutului Național de Statistică, la finele anului 2018 ( datele pe anul 2019 nefiind încă disponibile), 51,4 % din populația României avea acces la rețele  de canalizare racordate in stații de epurare ape uzate , iar din aceștia 89,5% sunt din mediul urban și doar 9,9% sunt din mediul rural ! Precizăm că fiecare județ și fiecare operator are astfel de probleme, acesta fiind și motivul pentru care României i-au fost acordate fonduri de preaderare și fonduri postaderare din partea Comunității Europene.

Prin programul POIM am înaintat spre verificare/aprobare Ministerului Fondurilor Europene un proiect în valoare de circa 200 milioane de euro , care va rezolva în continuare problemele rămase în funcționarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare din aria noastră de operare.

Prin urmare, problemele din Veștem și Mohu nu sunt de dată recentă , iar actuala conducere a Primăriei Șelimbăr și le-a asumat , făcând demersurile necesare în vederea soluționării lor.

Apă Canal Sibiu plătește penalitățile legale ca urmare a funcționării defectuoase a sistemului de canalizare din cele două localități și efectuează lucrările de întreținere/funcționare a acestuia.

In momentul de față există o singură soluție pentru  ca apele neconforme să nu mai fie deversate în Râul Cibin : blocarea tuturor racordurilor de canalizare ale cetățenilor din cele două localități, o situație desigur aproape imposibil de realizat.

La sistemele de canalizare din Veștem și Mohu NU ar fi trebuit să fie acceptată racordarea consumatorilor până când acestea nu ar fi fost funcționale , respectiv sa fie  realizate și stațiile de pompare înspre Stația de epurare din Mohu.

Precizam că la preluarea serviciului de către Apă Canal Sibiu în cele două localități,  consumatorii erau deja racordați la acea canalizare neterminata.

Referitor la gurile de vărsare prezentate de către presa locală în zonele showroom-urilor auto Șelimbăr și ”Vingalău” din Bungard , facem precizarea că acestea fac parte din rețeaua de canalizare pluviala a localităților respective, rețea pe care Apă Canal Sibiu nu a preluat-o de la Primaria Șelimbăr. Dealtfel, de pe raza comunei Șelimbăr, care totalizează circa 13.000 de locuitori, încasăm canalizare pluvială doar de la 20 de abonați care descarcă ape pluviale direct în rețelele  de canalizare exploatate de către noi.

Ne exprimăm deschiderea și suntem alături de Primăria Șelimbăr si de Apele Române in scopul depistării de  consumatori racordați fraudulos, cu descărcarea apelor uzate la canalizările de ape pluviale , chiar daca acestea nu ne  aparțin.

În legătură cu Stația de epurare ape uzate Mohu, precizăm că aceasta  funcționează în parametrii normali în ultimii trei ani, respectând toți indicatorii de calitate prevăzuți de lege, parametrii afișați public și pe pagina noastră web. Aceasta stație este controlată de cel puțin doua ori pe lună de către Apele Române și periodic de către Garda de Mediu, fără a fi constatate abateri de la normele legale în vigoare.

Precizăm că Apă Canal Sibiu nu are nici o responsabilitate în monitorizarea calități cursurilor de apă ci doar a calității apei potabile furnizate , precum și ale celei uzate/epurate descărcate în emisari.

Referitor la afirmația apărută în presa locală “ Ba mai mult, unor cetățeni li s-a spus că au nasul prea fin și că în alte părți lumea nu se plânge atât” , precizăm că nici un reprezentant al societății  Apă Canal Sibiu nu a făcut, și nici nu și-ar permite vreodată să  facă, o astfel de afirmație la întâlnirea din data de 28 ianuarie 2020 de la Primaria Șelimbăr, sau cu  o altă ocazie. Aceasta reprezintă o interpretare calomnioasă a discuțiilor avute , care dealtfel au fost înregistrate și pot fi oricând consultate.

Ne reafirmăm în continuare sprijinul față de cetățeni  în soluționarea problemelor legate de apariția acelor aspecte  neplăcute de pe raza comunei Șelimbăr, în limita segmentului nostru de activitate si a responsabilităților pe care legal le avem.

De la apariția reclamațiilor  legate de mirosuri și până la ora actuală, angajații  Apă Canal Sibiu au luat o serie de măsuri în localitatea Șelimbăr pentru înlăturarea unor posibile probleme legate de activitatea de canalizare ape uzate, masuri care din cunoștințele noastre au avut un efect pozitiv.

Director general,

Ing. Vasile Maier

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

Gay de Maupassant

Acum 4 ani

La ce fel de oameni s-au mutat acolo...
Raspunde

unul care intreaba

Acum 4 ani

ce fel de oameni s-au mutat acolo?
Raspunde

Valentina P

Acum 4 ani

Păi dacă prin teava de pluvial, adică apă de ploaie, se duce rahat, cum să nu miroasă a ”primăvară” în minunatul Șelimbăr ? Care pluvial este, înțeleg, al Primăriei ? Apoi ăia care fac caca in Cibin sunt suparati ca le pute ! Cam asa inteleg. Sa-si blocheze canalizarea si sa faca caca in curte, pana vine primarul ( ala de le ia bani pe taxa de racord la canal si impozite la greu ) si le face retea completa. Ca de aia Selimbarul este comuna cu cel mai mare buget din Romania si, de ce nu, din Univers !
Raspunde

aquaman

Acum 4 ani

brutala si sincera informarea APA CANAL SB. bravos. Asteptam opinia primarului "orasului" Selimbar.
Raspunde

GIGI

Acum 4 ani

Bai birocrati incompetenti, va acoperiti toti numai de hartii, proceduri idioate, scuze penibile! Rolul vostru este sa REZOLVATI PROBLEMA, nu sa va scuzati ca nu puteti face nimic. Daca nu puteti, plecati! lasati-i pe altii care pot!
Raspunde

Ambipur

Acum 4 ani

Gigi tata, ai uitat medicamentele? Pai tocmai iti spuneau cei de la Apa Canal ca onor’ primaria stie de treaba si tace ca mortu’ in papusoi... adica primaria a dat voie unor fraieri ( probabil ca si tine) sa se racordeze la o retea de canal care mergea...nicaieri!!! Asa ca unde sa deversam? In Cibin...uraaaa. Ca atat i-a dus capul pe spagarii din primaria Selimbar!!!
Raspunde

Dracu

Acum 4 ani

Pana nu scapam de mamutii astia comunisti nu vom schimba nimic. In toate structurile romaniei de azi colcaie de sefi fara viziune si fara coloana vertebrala. Ai fost tu, directorul apa-canal, seara la 11 la Mohu sa vezi cum pute? Da-ti demisia si lasa pe altii mai competenti pe posturile astea. Nu intelegeti ca nu aveti nici o abilitate de a conduce? Sa va fie rusine !!!
Raspunde

Dracu

Acum 4 ani

Pe noi, cei afectati nu ne intereseaza justificarile voastre. Voi, ca institutie, aveti obligatia sa recunoasteti problema si sa oferiti solutii. Nu sa va aruncati la gatul nostru ca un caine. Dar...despre ce vorbim... Nu va intereseaza cetateanul. Nici macar realizarile. Tot ceea ce va intereseaza e sa tineti de scaunul ala cu orice mijloace. Esti mojic si rau intentionat... Nu mai scapa tara asta de hiene ca voi. Pacat. Mare pacat. Va bateti joc de patrie. Rusine.
Raspunde

Desfiintati Selimbarul

Acum 4 ani

Selimbarul trebuie inclus in Sibiu si se rezolva multe probleme... cel putin mai dispar niste clanuri de hoti din comuna aia care sunt pe-o mana cu "constructorii" in creearea haosului si mizeriei care se observa. Selimbarul este de facto cartier, dar nu putem scapa de clanurile racordate la spagi, din motive "politice". Probabil dau spagi si la cine trebuie ca sa nu fie desfiintati.
Raspunde

ilie rotariu

Acum 4 ani

Nu e numai Selimber si de acum. Consiliul Judetan trebuia sa intervina de mult iar zona metropolitana trebuia sa fie in functiune. v. https://www.academia.edu/38328905/Davos_2019_WC_and_drinking_water_in_Romania.docx
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

Daca Primaria Selimbar este responsabila pentru sistemul de canalizare nefinalizat, de ce incaseaza SC Apa-Canal Sibiu tariful pentru canal-epurare ? Facturile sunt emise de Apa-Canal, nu de Primaria Selimbar. In mod normal, aceste sume care se platesc de cetateni din 2017 toamna, ar trebui sa fie restituite. Ce ziceti ?
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

M-am mutat in Mohu acum 7 ani si pana in toamna anului trecut nu a fost nimic in neregula cu poluarea aerului (mirosurile pestilentiale greu de suportat). Canalizarea era inca de atunci, nu stiam care sunt problemele pentru ca altfel nu ma stabileam aici. Ceva se intampla doar de 5-6 luni. Si, foarte interesant, de la intalnirea cu presa si cetatenii de la Primaria Selimbar (de marti, 28.01.2020) nu a mai fost nici urma de miros. Ceva este in neregula, domnule ”Eu sunt Apa-Canal.”
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus