Consiliul Județean al Elevilor Sibiu reacționează cu privire la Ordonanța de urgență nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane și cere respingerea acesteia. Aceștia vor trimite în cursul zilei de astăzi scrisori deschise către parlamentari, pentru a le susține demersul. Actul guvernamental propune eliminarea transportului rutier județean de călători din sfera serviciilor publice. Temerea cea mai mare a tinerilor este că vor ajunge la mâna operatorilor de transport ce nu vor mai fi obligați să le subvenționeze sau să le deconteze biletele. De asemenea, ei atrag atenția că ordonanța este în contradicție cu un act normativ superior.
Elevii sibieni atrag atenția asupra stării de urgență cu privire la transportul elevilor din România, susținând demersurile pe care Consiliul Național al Elevilor le-a înaintat pentru a împiedica Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 51/2019, despre care transmit că presupune scoaterea transportului din sfera serviciilor publice și scăderea drastică a echității acestuia. „Astfel, tragem un semnal public de alarmă alături de colegii noștri din toată țara, pentru a determina parlamentarii să respingă proiectul de lege ce ar avea să limiteze accesul la școlarizare, scriu aceștia într-un comunicat de presă.
Totodată, Consiliul Național al Elevilor a transmis scrisori deschise către grupurile parlamentare din Parlamentul European prin care a cerut să se alăture demersului prin care Ordonanța de urgență nr. 51/2019 să fie respinsă de parlamentarii din România. De asemenea, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România a sesizat Comisia Europeană pentru a interveni în rezolvarea problemei privind transportul pentru elevi pe plan național. În același timp au sesizat și OBESSU – the Organising Bureau of European School Students’ Unions, structura de reprezentare a elevilor la nivel european, care și-a arătat interesul pentru acest demers și susține public respingerea parlamentară a OUG 51, printr-o scrisoare deschisă. Tinerii spun despre Ordonanța de urgență, că este în contradicție cu un act normativ superior, anume Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 și nr. 1107/70 ale Consiliului, îi eliberează pe transportatori de obligația de a subvenționa transportul elevilor.
Sibiul se alătură demersurilor de la nivel național
Zilele acestea, reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Sibiu spun că vor pune presiune pe parlamentarii din județul Sibiu să respingă OUG 51/2019 și să militeze, cot la cot cu elevii, pentru un sistem educațional accesibil, echitabil și calitativ. Ei trimit în cursul zilei de astăzi, 3 februarie, o scrisoare deschisă către parlamentari în care își explică demersul și cer susținere. „Respingerea OUG 51/2019 nu este o alegere. Este o datorie. Într-o societate democratică, echitatea este primordială și această echitate trebuie cultivată în mentalitatea fiecărui cetățean. Cum? Prin educație. Și ce face statul pentru educație? O îndepărtează de copii. Sesizăm o nedreptate și facem apel către toți parlamentarii, cu precădere către cei din Sibiu, să ne asculte. Mesajul nostru, cât și structura noastră, susțin un sistem educațional accesibil și echitabil. Nu putem spune același lucru despre Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 51/2019”, spune Șerban Dumitru Suciu, președintele structurii de reprezentare a elevilor din Sibiu.
Mai jos puteți citi integral scrisoarea deschisă a Consiliului Național al Elevilor Sibiu
„Scrisoare deschisă: Elevii din Sibiu vă solicită respingerea parlamentară a OUG 51/2019!
Stimate domnule/doamnă parlamentar,
Consiliul Național al Elevilor este structura reprezentativă a tuturor elevilor din România, având structuri la nivelul fiecărui județ și la nivelul fiecărei școli din țară, fapt care legitimează structura ca fiind un for relevant în apărarea drepturilor fundamentale ale beneficiarilor direcți ai sistemului de învățământ românesc. Încă din 2019, eforturile noastre s-au orientat către implementarea unor măsuri sociale care să asigure școlarizarea tuturor elevilor din România, prin respectarea dreptului la educație gratuită, aspect prezentat într-o serie de acte normative, precum Convenția ONU pentru Drepturile Copilului, Constituția României, Legea educației naționale nr. 1/2011 a României, dar și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și Obiectivele Europene de Tineret.
Consiliul Județean al Elevilor Sibiu este structura reprezentativă a tuturor elevilor din Sibiu, fiind organizația care își asumă să lupte pentru dreptul la educație al fiecărui copil, să vegheze asupra respectării acestor drepturi și să inițieze demersuri pentru ca microsistemul educațional să fie unul incluziv și de calitate.
Conform rezultatelor din Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național în anul școlar 2017-2018, realizat de către Consiliul Național al Elevilor, există nenumărate cazuri în care beneficiarilor primari ai educației nu li se decontează decât un procent din prețul real al abonamentului, după cum urmează: ● 41% beneficiază de decontarea a mai puțin de 30% din costul real al abonamentului; ● 39% primesc între 30-50% din suma plătită operatorului de transport; ● 4% beneficiază de decontarea a 50-70%; ● 3% primesc între 70-99% din costul real al abonamentului; ● 13% dintre elevii navetiști beneficiază de decontarea integrală a costurilor de transport. Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național aferent anului școlar 2018-2019 ne arată că 13,2% dintre elevii respondenți nu beneficiază deloc de decontarea navetei. Astfel, se poate observa că un procent alarmant de 80% din totalul respondenților navetiști beneficiază de decontarea a mai puțin de jumătate din costurile reale de transport, în contextul în care unui procent de 100% dintre elevii care fac naveta ar trebui să i se deconteze costurile în mod integral.
În România, 380.000 de copii cu vârsta între 3-17 ani nu urmau nicio formă de învațământ la începutul anului 2019. 38,1% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o cincime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiții de deprivare materială severă, conform Eurostat. Investițiile autorităților în educație sunt minime: în perioada 2012 - 2014, perioadă pentru care datele sunt disponibile, România a ocupat ultimul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor pentru educație ca procent din PIB. Pentru a interveni în diminuarea acestui fenomen este nevoie de eforturi susținute, pe termen lung, care să acopere nevoile copiilor atât pe plan educațional, dar și social (conform organizației naționale Salvați Copiii). În 2015, Guvernul României își asumă Strategia Guvernamentală pentru reducerea părăsirii timpurie a școlii. Obiectivul Strategiei este reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii cu șase procente, de la 17,3% în 2013 la 11,3% în 2020, atingând astfel ținta asumată de România în cadrul Strategiei Europa 2020. În 2013, rata de părăsire timpurie a școlii a fost de 17,3%, ceea ce a plasat România pe locul al cincilea în Uniunea Europeană, singurele țări cu o rată mai mare fiind Italia, Portugalia, Spania și Malta.
Între anii 2011 și 2013, elevilor li se deconta, integral, suma plătită către operatorul de transport, care avea valoarea standard (n.b. - reducerea nu era aplicată) a unui abonament. În anul 2012, s-a constatat că suma necesară decontării navetei elevilor (aprox. 140 de milioane RON) era de 7 ori mai mare decât suma prevăzută în buget (aprox. 20 de milioane RON), presupunându-se că transportatorii au majorat prețurile abonamentelor pentru elevi, pentru a-și crește veniturile într-un mod fraudulos, profitând de finanțarea indirectă de la bugetul de stat. Având în vedere faptul că, la momentul actual, procesul de decontare a chetuielilor de transport pentru elevi este unul complicat, birocratic și ineficient (o arată datele extrase din Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național din anii școlari 2017-2018, respectiv 2018-2019), propunem o procedură simplificată prin care elevii vor putea folosi mijloacele de transport intrajudețean în mod gratuit: cheltuielile vor fi astfel subvenționate, nu decontate, de către consiliile locale. Mai mult decât atât, solicităm abrogarea, de urgență, a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 51/2019, precum și a Hotărârii de Guvern nr. 863/2016 – doar prin aceste două măsuri juridice ne vom asigura că transportul elevilor se desfășoară în condiții normale, independent de dorința operatorilor de transport de a prioritiza profitul. Statul trebuie să asigure cadrul necesar pentru ca elevii să fie școlarizați, indiferent de situația lor materială. Suntem de părere că actualul sistem de decontare a cheltuielilor aferente navetei elevilor presupune ca elevul să aibă (în primă fază) confortul financiar pentru a-și putea plăti abonamentul/biletul din propriul buzunar, pentru ca mai apoi să aștepte decontul uneori chiar și câteva săptămâni. Mai mult decât atât, acest proces birocratizează excesiv activitatea școlilor, instituții care ar trebui să vegheze asupra eficienței procesului instructiv-educativ și să militeze pentru sporirea calității microsistemului educațional, nu să creeze cadrul de administrare al unităților de învățământ preuniversitar, aspect care trebuie să se regăsească în sarcina unităților administrativ-teritoriale.
O dată cu aprobarea OUG 51/2019, transportul a fost eliminat din sfera serviciilor publice, fapt care oferă autonomie operatorilor de transport pentru a nu subvenționa transportul elevilor și elimină, astfel, orice obligație contractuală pentru ca aceștia să își asume măsurile necesare pentru a garanta transport echitabil pentru elevi. Această ordonanță de urgență este în contradicție cu un act normativ superior, anume Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 și nr. 1107/70 ale Consiliului,
Prin votul dumneavoastră în forul legislativ al țării, aveți oportunitatea de a ne ajuta să garantăm accesul la educație pentru fiecare copil. Vă solicităm, în numele elevilor pe care îi reprezentăm, indiferent de situația lor socio-economică și de școala în care învață, să respingeți OUG 51/2019 pe cale parlamentară și să militați, cot la cot cu noi, pentru un sistem educațional accesibil, echitabil și calitativ.
Cu considerație, Președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu SUCIU Șerban-Dumitru
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Parlamentul European , Consiliului Național , Consiliului Județean , Elevilor Sibiu , Comisia Europeană , În România , Ministrul Transporturilor , Guvernul României , Salvați Copiii România , Dezvoltare Durabilă , elevii sibieni , Uniunea Europeană Guvernului P , Consiliul Județean , Constituția României , Parlamentului European , Consiliul Național , Șerban Dumitru Suciu , Statutului Elevului , Strategiei Europa , scrisoare deschisa , European School Students , Organising Bureau , oug 51 , Obiectivele Europene , Obiectivul Strategiei , Strategia Guvernamentală
Vizualizari: 2093
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Diana
Acum 5 ore
Il ie
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Eori
Acum 5 ore
Nelutu O