Seară dedicată poetului și eseistului Ezra Pound la Librăria Humanitas. Invitați în cadrul evenimentului sunt scriitorul Radu Vancu, criticii literari Andrei Terian și Dragoș Varga și actorul Claudiu Fălămaș, care va recita din Pound.
Vineri, 7 februarie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” are loc o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. În prima parte a evenimentului, scriitorul Radu Vancu și criticii literari Andrei Terian și Dragoș Varga vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia-Roman Patapievici dedicate scriitorului american: „Opere I.Poezii 1908–1920”, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015. De asemenea va fi prezentat , și „Opere II. ABC-ul lecturii. Ghid spre Kulthură“, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actorul Claudiu Fălămaș va citi din poeziile lui Ezra Pound. Evenimentul are loc la sediul librăriei de pe strada Nicolae Balcescu nr. 16. „Anii 1930 sunt anii în care Pound dezvoltă, alături de scrierea primelor șaizeci de Cantos, marea pedagogie culturală a modernismului. Pound vedea cum universitățile, cu pedanteria lor «germană» (azi am zice «anglo-saxonă»), reușiseră să transforme cultura în ceva elitist și îndepărtat de viață. Cărțile ABC-ul lecturii și Ghid spre Kulthură fac parte din lupta lui Pound împotriva degradării culturii publice, împotriva menținerii culturii înalte în zona exclusivă a elitelor și în favoarea aducerii studiului la nivelul publicului inteligent lipsit de mijloacele bănești de a-și oferi o educație universitară specializată. Am putea spune că aceste două cărți fac parte din programa Ezuversității pe care Pound a pus-o pe picioare în anii 1930 pentru tinerii săi prieteni. Sunt manuale nonconformiste și ireverențioase de învățat cultura care contează. Cititorii de azi găsesc aici ceva foarte apropiat de niște lecții de adevăr pe viu, în mișcare: ceva deopotrivă edificator, eliberator, antișcolăresc și, cum s-ar spune azi, cool. Ceea ce a făcut Pound cu limba engleză când a lansat înainte de Primul Război Mondial modernismul în poezie, scuturând-o de zgura prefăcătoriilor literare ale predecesorilor victorieni, Pound face acum cu întreaga cultură: o scutură vehement de zgura, morga și prefăcătoriile ei universitare”, spune Horia Roman Patapievici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: primul razboi mondial , Claudiu Fălămaș , Radu Vancu , Librăria Humanitas , Dragoș Varga , Constantin Noica , Horia Roman Patapievici , Mircea Ivănescu , Ezra Pound , Andrei Terian , Bulevardul Nicolae Bălcescu , seara poezie , Carte Gaudeamus
Vizualizari: 1573
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gigel
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Bitt Dannman
Acum 2 ore
Adrian
Acum 2 ore
Emil