Marţi,
16.08.2022
Parțial Noros
Acum
20°C

Seară dedicată poetului Ezra Pound la Humanitas

Seară dedicată poetului Ezra Pound la Humanitas

Seară dedicată poetului și eseistului Ezra Pound la Librăria Humanitas. Invitați în cadrul evenimentului sunt scriitorul Radu Vancu, criticii literari Andrei Terian și Dragoș Varga și actorul Claudiu Fălămaș, care va recita din Pound.

Vineri, 7 februarie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” are loc o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. În prima parte a evenimentului, scriitorul Radu Vancu și criticii literari Andrei Terian și Dragoș Varga vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia-Roman Patapievici dedicate scriitorului american: „Opere I.Poezii 1908–1920”, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015. De asemenea va fi prezentat , și „Opere II. ABC-ul lecturii. Ghid spre Kulthură“, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actorul Claudiu Fălămaș va citi din poeziile lui Ezra Pound. Evenimentul are loc la sediul librăriei de pe strada Nicolae Balcescu nr. 16. „Anii 1930 sunt anii în care Pound dezvoltă, alături de scrierea primelor șaizeci de Cantos, marea pedagogie culturală a modernismului. Pound vedea cum universitățile, cu pedanteria lor «germană» (azi am zice «anglo-saxonă»), reușiseră să transforme cultura în ceva elitist și îndepărtat de viață. Cărțile ABC-ul lecturii și Ghid spre Kulthură fac parte din lupta lui Pound împotriva degradării culturii publice, împotriva menținerii culturii înalte în zona exclusivă a elitelor și în favoarea aducerii studiului la nivelul publicului inteligent lipsit de mijloacele bănești de a-și oferi o educație universitară specializată. Am putea spune că aceste două cărți fac parte din programa Ezuversității pe care Pound a pus-o pe picioare în anii 1930 pentru tinerii săi prieteni. Sunt manuale nonconformiste și ireverențioase de învățat cultura care contează. Cititorii de azi găsesc aici ceva foarte apropiat de niște lecții de adevăr pe viu, în mișcare: ceva deopotrivă edificator, eliberator, antișcolăresc și, cum s-ar spune azi, cool. Ceea ce a făcut Pound cu limba engleză când a lansat înainte de Primul Război Mondial modernismul în poezie, scuturând-o de zgura prefăcătoriilor literare ale pre­decesorilor victorieni, Pound face acum cu întreaga cultură: o scutură vehement de zgura, morga și prefăcătoriile ei universitare”, spune Horia Roman Patapievici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

poet si critic

Acum 2 ani

Sa fie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus