Marţi,
17.09.2024
Parțial Noros
Acum
18°C

Investiție de zeci de milioane de euro: deșeurile sibienilor, tratate mecano-biologic la Șelimbăr

Investiție de zeci de milioane de euro: deșeurile sibienilor, tratate mecano-biologic la Șelimbăr

Consilierii județeni vor dezbate într-o ședință extraordinară transferul unui teren de 30 de ha din proprietatea Șelimbărului în cea a județului. Scopul acestui transfer este de a amenaja o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor din județul Sibiu, investiție estimată la peste 40 de milioane de euro, care ar urma finanțată din fonduri europene.

Cele 30 de ha de teren pe care Consiliul Județean Sibiu intenționează să le transfere în domeniul privat din domeniul privat al Șelimbărului se află la limita administrativă cu orașul Tălmaciu, fiind amplasate într-o zonă izolată. Pe acest teren, autoritățile județene intenționează să demareze o nouă investiție în sistemul de gestionare a deșeurilor, respectiv un ”centru zonal de management al deșeurilor, compus dintr-o instalație de tratare mecano-biologică (TMB) cu digestie anaerobă a deșeurilor reziduale din județ și un depozit zonal”. ”Această instalație va avea o capacitate de circa 50.000 de tone/an pentru tratarea deșeurilor reziduale și biodegradabile generate din județ. Digestia anaerobă este un proces prin care fracția organică din deșeuri este descompusă în absența oxigenului de diferite microorganisme prezente în această fracție, cu formare de biogaz și materiale solide și lichide cu caracter fertilizant”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre referitor la transferul celor 293.231 de mp de teren.

Investiție de zeci de milioane de euro

Transferul acestui teren în domeniul privat al județului Sibiu este necesar în contextul în care reprezentanții CJ Sibiu lucrează la depunerea unei cereri de obținere de finanțare nerambursabilă, în cadrul actualului exercițiu financiar european. Pentru ca proiectul să fie eligibil, CJ Sibiu trebuie să facă dovada faptului că dispune de un teren pe care să amenajeze respectiva instalație și depozitul aferent.

Valoarea investiție în viitoarea instalație și în depozit este, deocamdată, aproximată la peste 40 de milioane de euro. Valoarea exactă va fi cunoscută în urma elaborării studiului de fezabilitate aferent, pentru care CJ Sibiu a semnat la finele anului trecut un contract de 1,69 de milioane de lei (fără TVA) cu EPMC Consulting, din Cluj-Napoca. În cadrul acestui contract, firma angajată va trebui, printre altele, să ofere și servicii de consultanță și asistență tehnică în vederea obținerii finanțării necesare pentru proiectul care a fost denumit generic ”Investiții complementare Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu”. Ca un detaliu, tot cei de la EMPC Consulting au fost angajați în urmă cu un an pentru elaborarea noului Plan județean de gestionare a deșeurilor, aflat acum în faza de obținere a avizelor de mediu.

Amenajarea unei instalații de tratare a deșeurilor reziduale și a celor biodegradabile sunt – dincolo de cele de mediu – și financiare, având în vedere că de anul trecut costurile depozitării deșeurilor în gropile de gunoi sunt taxate de două ori (o dată de către operatorii depozitelor de deșeuri pentru a-și acoperi costurile de funcționare, după care pentru fiecare tonă depozitată la groapa de gunoi, sibienii – la fel ca și restul românilor – plătesc o taxă suplimentară care anul acesta a crescut la 120 de lei, de la 80 de lei în 2019). Utilizarea unei instalații de tratare mecano-biologică a deșeurilor ar reduce și mai mult cantitățile de deșeuri depozitate la Cristian. ”Dorim să subliniem faptul că, prin obținerea unei astfel de finanțări pentru județ, cantitatea depozitată de deșeuri biodegradabile se va reduce cu cel puțin 12.000 tone/an. Termenul final de obținere a finanțării prin este 31 decembrie 2020”, se mai arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre care va fi dezbătut de consilierii județeni în ședința de joi.

”Avantajele unei astfel de instalații sunt: ─ creșterea procentului de materiale reciclabile sortate; ─ reducerea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare; ─ obținerea de biogaz – gaz cu conținut mare de metan, care este sursa de energie regenerabilă; ─ se reduce cantitatea reziduurilor care ajung pe depozit (practic doar reziduurile din tratarea mecanică ce nu se pot valorifica energetic și cele inerte: pietre etc.)” Sursa: Raport de specialitate elaborat de Direcția Tehnică din cadrul CJ Sibiu
Prin proiectul respectiv, autoritățile județene intenționează să amenajeze pe lângă o instalație de tratare mecano-biologică a deșeurilor cu ”digestie anaerobă” și un depozit de deșeuri nepericuloase care să deservească județul Sibiu. Totodată, planurile au în vedere achiziționarea de echipamente pentru colectarea separată a deșeurilor și modernizarea și reorganizarea actualelor instalații de sortare, compostare și transfer.

Foto: stația de sortare a deșeurilor de la Șura Mică

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

io de la tara

Acum 4 ani

idioti. o locatie mai proasta nu puteau gasi. chiar nimeni nu se gandeste ca de pe valea Oltului bate vantul si va puti a groapa de gunoi atat in toata comuna Selimbar cat si in jumate de Sibiu? nu am deloc incredere ca acolo se va intampla ce trebuie, va fi mai rau decat in zona industriala vest, in care pute ingrozitor din cauza "depozitului ecologic" Cristian....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus