Duminică,
21.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Relația Sibiu – UE: câte 3.500 de lei pentru fiecare sibian, în ultimii 13 ani

Relația Sibiu – UE: câte 3.500 de lei pentru fiecare sibian, în ultimii 13 ani

Doar prin prisma fondurilor europene nerambursabile atrase prin proiectele implementate de Primărie, Sibiul a beneficiat în ultimii ani de investiții care au însemnat echivalentul unui efort financiar de 3.500 de lei pentru fiecare locuitor al orașului, în ultimii 13 ani.

”În 2007 – 2020, fondurile atrase de Primăria municipiului Sibiu au însemnat 40 de proiecte, dintre care 25 în actualul exercițiu financiar european. Avem 30 de contracte de finanțare semnate, altele sunt în precontractare, iar valoarea totală a proiectelor este 630 de milioane de lei, din care 586 de milioane de lei fonduri nerambursabile”, a declarat Ioana Leca, administratorul public al municipiului Sibiu, la dezbaterea organizată la Sibiu pe tema fondurilor europene nerambursabile. Împărțite la numărul de locuitori ai orașului, fondurile nerambursabile atrase prin intermediul Primăriei Sibiu de la intrarea României în Uniunea Europeană reprezintă aproximativ 3.500 de lei pe cap de locuitor.

Evident, volumul fondurilor europene nerambursabile atrase în municipiul Sibiu este mult mai mare. Numeroase alte instituții au semnat contracte de finanțare nerambursabilă pentru finanțarea unor investiții cu impact direct asupra vieții locuitorilor orașului. Ioana Leca dă în acest sens și exemplul proiectelor implementate prin finanțarea atrasă din Proiectele Operaționale Infrastructură Mare (POIM). În acest caz, beneficiarul acestor finanțări a fost Apă-Canal SA, de exemplu, care a investit acești bani în rețele de apă și canalizare, stații de tratare și de epurare. ”Din cele cinci proiecte POIM, trei sunt finalizate și alte două sunt în curs de derulare. În total, este vorba de peste 1,691 miliarde de lei, adică echivalentul a 10.044 de lei pe cap de locuitor”, a mai arătat Ioana Leca.

De anul acesta, Primăria Sibiu este așteptată să implementeze mai multe proiecte din fondurile europene nerambursabile. Printre cele mai mari proiecte sunt cel de amenajare a malurilor Cibinului, achiziția a aproximativ 40 de autobuze propulsate de motoare cu gaz comprimat natural sau crearea unei noi linii de transport public cu microbuze exclusiv electrice în jurul centrului istoric al orașului. În actualul exercițiu financiar european, Sibiul beneficiază de o asistență nerambursabilă de peste 33 de milioane de euro, față de cele 15 alocate în perioada 2007 - 2013.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Der Konig

Acum 4 ani

Bai, asta e nimic, zero barat, valori aproape neglijabile. Uitati-va la Oradea ce face si veti vedea ca Sibiul este un fel de FC Glamboaca fata de Real Madrid. Zero proiecte de anvergura, iar singurul cat de cat, stadionul, zace de 2 ani. Vai de capul nostru cu primaria actuala...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus