Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Interviu cu Raul Apostoiu, candidatul Plus la primărie: Sibiul a ajuns un oraș murdar. Poliția Locală nu-și face treaba

Interviu cu Raul Apostoiu, candidatul Plus la primărie: Sibiul a ajuns un oraș murdar. Poliția Locală nu-și face treaba

Inginer și antreprenor, sibian de 55 de ani, Raul Apostoiu este începând de săptămâna aceasta candidatul Plus la primăria Sibiu. Motiv pentru care am stat de vorbă cu el despre principalele provocări ale Sibiului și am aflat cum gândește dezvoltarea viitoare a orașului.

De când am preluat  conducerea Filiala Județeană Plus Sibiu a ajuns la 46 de comunități locale, din care 25 active. 19 sunt în municipiul Sibiu, restul sunt în județ, respectiv Mediaș, Avrig, Cisnădie, Șura, Cristian...

Înțeleg că toate aceste comunități vă susțin candidatura la primăria Sibiu, în competiție cu propunerea USR Sibiu, dintre care urmează a se alege candidatul final al alianței.

Corect.

Atunci, vin ca un simplu sibian și vă spun că, uitându-mă la cifre și date statistice, Sibiul stă bine. Avem oameni din toată țara care vin să se mute aici, avem creștere economică, dezvoltare imobiliară, festivaluri de renume european... De ce candidați? Ce vreți să faceți mai bine de atât?

Aici cred că totul ține de viziune. Toți candidații la poziția de primar al Sibiului ar trebui să aibă o viziune. Viziunea mea se bazează pe dezvoltarea Sibiului în concordanță cu creșterea calității vieții cetățenilor. Aș spune așa: Sibiul trebuie să fie un oraș viu, din care nu-ți vine să pleci! Este poate un challenge al celui care va ajunge primar al Sibiului, sau al echipei care vine de acum înainte, de a asigura o dezvoltare continuă și uniformă, în condițiile creșterii calității vieții.

Trebuie să aveți și nemulțumiri, din moment ce vreți să schimbați lucrurile. Spuneți-mi, vă rog, trei probleme majore ale Sibiului în acest moment.

Sunt sibian de 55 de ani, sunt născut aici, lucrez în Sibiu și activez în Sibiu. Am cunoscut un Sibiu curat, un Sibiu frumos, un Sibiu multicultural, cu care ne puteam lăuda cu toții. Dar cred că un aspect care deranjează la momentul acesta și este pe buzele tuturor sibienilor îl reprezintă curățenia orașului. Și aici putem discuta foarte multe aspecte, începând cu lipsa unui caracter civic al oamenilor, nerespectarea unor minime reguli de bun simț, care aruncă gunoaie pe jos, chiștoace de țigară în stațiile de autobuz, până la nerespectarea unor principii elementare vizavi de colectarea selectivă a gunoiului. Îți dau un exemplu. Am participat la campania ”Lets do it România” și mi-am dat seama că orașul a ajuns să fie murdar. În sensul acesta cred că se pot face niște campanii de educație civică, sprijinite de ONG-uri, aici aș menționa Fundația Comunitară, dar și printr-un alt mecanism al Poliției Locale. În momentul acesta eu consider că nu-și face treaba. Polițiștii locali ar trebui să fie permanent între cetățeni și să urmărească când aruncă cineva o hârtie pe jos. Poate să nu dea amendă din prima, dar cu ajutorul lor putem face educație civică. Este evident. La momentul acesta Poliția Locală, corelată cu problema siguranței copiilor pe drumul de la școală până acasă, trebuie să fie în atenția conducerii primăriei.

Ce viziune aveți asupra traficului în Sibiu și a locurilor de parcare? Sunteți de acord că la anumite ore Sibiul este comparabil cu Bucureștiul?

Așa este și în special în momentele de începere a școlii și la finalul orarului, practic în jurul orei 08:00 dimineața și undeva în jurul amiezii. Aici cred că ar trebui să plecăm de la cauza care produce blocaje în trafic. Haideți să reluăm discuția transportului școlar în Sibiu pentru clasele primare. Este evident că aici se poate face ceva și nu sunt soluții fanteziste. Eu locuiesc pe Calea Poplăcii și dimineața, în drum de job, trec pe lângă o grădiniță unde toți părinții opresc mașinile în drum pe avarii blocând traficul. Acesta este un exemplu.

Un exemplu replicat în tot orașul.

Mai departe, trec pe la Școala nr. 16 unde îmi las copilul. Același lucru, toți părinții opresc pe avarii. Cred că toată această problemă s-ar putea soluția organizând un transport în comun centralizat al preșcolarilor. Se pot stabili niște trasee bine optimizate, de unde în anumite puncte copiii să fie preluați și lăsați la școli. Asta a duce la o aerisire a traficului fantastică. Una este să blochezi cu 20-30 de mașini un drum, alta este să treacă un autobuz sau două.

Și este o soluție implementată cu succes în alte orașe din țară și străinătate. Mai departe, cum vedeți situația parcărilor în Sibiu? Ați extinde plata lor și în cartiere sau ați susține crearea de parcări noi în centru?

Aici merg pe niște modele pe care le-am văzut în Europa de Vest, în special Germania, Austria... Într-adevăr, zona istorică trebuie protejată, acolo nu trebuie să aibă acces orice tip de vehicul, doar cele a căror prezență este necesară. De aceea, eu consider că se poate stabili un tarif care să permită colectarea de fonduri pentru crearea de noi spații de parcare. Vă dau un exemplu: În zona istorică a Kolnului tarifele sunt foarte mari, tocmai pentru a orienta oamenii parcările mai îndepărtate de centru, soluție coroborată cu un transport în comun cu adevărat eficient. Soluții sunt multe, am putea crea parcări de mai mari dimensiuni în zona de acces a Sibiului, în zonele de intrare: Șelimbăr, drumul Mediașului...

Da, dar mijloacele de transport în comun nu pot ieși din oraș, că nu avem zonă metropolitană, cazul Cartierului Arhitecților fiind celebru. Cum vedeți situația aceasta.

Corect. Zona Metropolitană este pe buzele tuturor autorităților locale în acest moment. Recent am participat la conferința legată de cum se cheltuiesc fondurile europene, organizată de CJ Sibiu, unde s-a discutat problema legăturilor rutiere cu localitățile satelit ale Sibiului. Sunt foarte multe probleme legate de transportul elevilor, de transportul  navetiștilor din Tălmaciu, Șelimbăr, Șura și altele. Evident că instituirea unei zone metropolitane va fi unul dintre obiectivele noastre. Este foarte important să avem un acord între primarii sateliților Sibiului și primarul Sibiului. Avantajele sunt nete, de la transport unitar până la atragerea de fonduri europene. O zonă metropolitană va atrage înzecit mai mulți bani decât un municipiu.

Cum vedeți situația parcurilor și zonelor verzi din Sibiu? Toată lumea simte pe propria piele că Sibiul a ajuns la o populație mult prea mare raportată la suprafața spațiilor verzi existentă.

Situația spațiilor verzi este o problemă cunoscută. În Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a municipiului Sibiu, statistic vorbind, avem proporția de 15 mp de spațiu verde pe cap de locuitor al Sibiului. Din păcate stăm foarte slab. Normele europene prevăz undeva la 26 mp și OMS prevede undeva la 50 de mp pe cap de locuitor. Deci, este evident că trebuie să face ceva.

Da, dar ce?

Aici propun un model pe care iară l-am văzut în străinătate și anume o impulsionare a comunității locale. Vă dau un alt exemplu. Ce se întâmplă cu colectarea deșeurilor vegetale. Contra cost putem rezolva două probleme. Odată este vorba despre crengi, frunze, resturi biodegrabile din gospodării care pot fi colectate de către municipalitate și depozitate în niște spații speciale, unde se transformă în compost, pământ vegetal care gratuit poate fi redistribuit în teritoriu, în oraș. În plus, cu fondurile obținute prin colectarea de la cetățeni, se pot crea serele ale municipalității unde se pot planta răsaduri ce pot fi oferite populație la costuri minimale sau replantate în spațiile verzi.

Vedeți astfel de sere în Broscărie?

Eu știu că administrația locală deja are sere proprii în care crește plantele pentru amenajarea spațiilor verzi, deci sistemul poate fi extins. Din nou, revin la educația cetățenilor. Este foarte, foarte important să cultivăm sentimentul de verde. La momentul aceasta dezvoltarea urbană a orașului distruge spațiul verde. Toată lumea este dornică să construiască până în marginea trotuarului ocupând cât mai mult, ne dezvoltăm atât pe verticală cât și pe orizontală și vedeți la cât a ajuns prețul terenurilor. De aceea, prin urbanism trebuie să obligăm lumea să asigure un minim de spațiu verde. Și ar mai fi un aspect aici. Pe vremuri, în piețe agroalimentare mai existau mici producători, gospodari, care au dispărut. Piețe Sibiului sunt monopolizate de intermediari, se găsesc numai flori din import, spre exemplu. Eu cred că putem face mult mai mult aici. Tot cu ajutorul ONG-urilor și al comunităților locale putem face concursuri de tipul: cea mai frumoasă grădină de cartier, care cred că ar prinde foarte bine.

Cum vedeți situația terenurilor de sport din Sibiu și accesul copiilor la săli de sport?

Aici trebuie făcut ceva în legătură strânsă cu partea de urbanism pentru că ești legat de spațiul pe care îl ai disponibil. Totuși, plecând de la principiul organizării partidului Plus în comunități locale, cu sistemul de preluare a informațiilor direct de la firul ierbii, consider că tot cetățeanul poate să vină și să creeze aceste săli de sport. Poate primăria ar trebui să facă un singur lucru. Să pună la dispoziție terenuri.

Vedeți o implicare a mediului privat?

Da, cred că din această zonă pot veni soluții foarte bune.

În aceeași idee sunteți adeptul susținerii financiare din bani publici a echipei de fotbal FC Hermannstadt?

Evident, dar parțial.

Cum vedeți partea de cultură și timp liber, susținerea cu fonduri publice a multor evenimente, festivaluri din zona centrală?

Sibiul are o activitate culturală bogată, care atrage și turiști. Primăria are acum o agendă culturală bine dezvoltată și cred că trebuie susținută în continuare. Da, trebuie susținută cultura, însă aici stăm suficient de bine, zona de agrement ar mai trebui întărită. Aici trendul este orientat către turism, parte colaterală a orașului. În afara pistelor de biciclete, care trebuie dezvoltate în continuare și remediate micile probleme sesizate de bicicliști -inclusiv eu sunt un fan al mersului cu bicicleta, cred că trebuie abordată cu tărie problema Păltinișului. Ca și zonă turistică și de agrement a Sibiului, Păltinișul va trebui să se dezvolte și nu mă refer doar la sporturile de iarnă.

Mulțumesc!

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

27 comentarii

Urban12

Acum 4 ani

Bad move! Daca aveai nume deutsch, aveai sanse. FDGR prezinta legaturi care nimeni altcineva nu le are, oricum toti au gura mare inainte de alegeri. Inca astept acel candidat care sub semnatura in fata presei: imi dau demisia daca pana la jumatatea mandatului nu am realizat jumatate din ce am propus.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Mda, la fodor se vede ca numele nu e deutsch... Probabil votez cu USR + la primărie, cu fdgr la consiliul local și cu USR + la județean.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

######

Acum 4 ani

BAAAA ESTI NEBUN ???? AUZI LA EL ARE 46 DE FILIALE DIN CARE 26 SUNT ACTIVE. INDIVIDUL ASTA E DIN CARAGIALE ??? PAI AI 26 DACA DOAR ALEA SUNT ACTIVE....DOAMNE MARE E GRADINA TA !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

######

Acum 4 ani

Mor de ras cand citesc ce viziune de dezvoltare are domnul candidat USR PLUS. E bine ca ii vede lumea cu ce viziune vin. De injurat PSD-ul erau buni, acum cand trebuie sa construiasca sunt praf. E bineeee scoateti- i cat mai des sa sa-i vada sibienii ! Bravooo...inca rad si am citit de 30 min interviul ha ha ha
Raspunde

S

Acum 4 ani

Eu plâng când vad ce nu face fodor...
Raspunde

S

Acum 4 ani

Și cum anume sunt praf dacă nu sunt în funcție?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

proton

Acum 4 ani

Votez cu mare drag moldoveni, abia astept ziua votului!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi contra

Acum 4 ani

asta nu pupa 5%
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 4 ani

Nu îmi inspira niciun gram de încredere individul acesta!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Isidor

Acum 4 ani

Greu poate cineva sa se apropie de performantele FDGR-ului. Daca Sibiul nu este Deva, Alba Iulia sau Targu Mures i se datoreaza lui Iohannis. Necunoscutul asta, si altii ca el, se vor face de ras
Raspunde

Marcu

Acum 4 ani

Ai dreptate. Greu sa nu faci nimic si sa ramai tot mai mult in urma, mai ales in contextul pozitiv al Sibiului de azi. Trebuie sa fii o adevarata performera a statului si privitului. Dar Fodor reuseste asta zi de zi!
Raspunde

Bratianu

Acum 4 ani

Vrem oameni noi dar nu ne plac oamenii noi. Omu a scos capu' din anonimat impotriva găștii PNL-FDGR și deja toți cu ouă și roșii în mână. Oare mai gândim sau acționăm doar din instinct ca animalele....?
Raspunde

XXX

Acum 4 ani

Dar în domeniul serviciilor sociale, nu există nici o propunere? Ce facem cu zone precum Gusterita, Zavoi?
Raspunde

Singur Eu

Acum 4 ani

Sincer eu l-as prefera pe Ciprian Faraon, dar în lipsă de alternativă aș vota și cu individul acesta...FDRG are nevoie de o palmă și "puțoii" (scuze de exprimare) de la USR n-au nicio credibilitate. N-ai cum să fi Sibian, fără vreun interes ilicit/legături dubioase cu FDRG/clica PNL Sibiu și să accepți în continuare vrăjelile lor...mai greu e cu votul într-un singur tur...neavând notorietate nu cred că va putea câștiga în fața candidatului FDRG. Păcat că nici un om de ispravă cunoscut nu și-a anunțat intenția de a candida....am ajuns în situația ca după o viață trăită în Sibiu... să mă gândesc serios la relocare...avem un oraș aglomerat, poluat, scump, plin de incompetenți în toate structurile atât administrative cât și private.... a dispărut politețea/omenia caracteristică zonei și în ultima perioada parcă și oamenii s-au urâțit (la propriu!).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mare-i gradina Ta...

Acum 4 ani

Saracul "carne de tun"...pai asta habar nu are ce ar trebui sa promita, apai sa faca ceva...
Raspunde

Paul

Acum 4 ani

Si uite asa castiga Fodor fluierand, cu unu’ ca asta in stanga si altu’ ( Bibu ) in dreapta. Posibil la Sibiu, daca asta va fi formula candidatilor, sa nu voteze mai mult de 30% din populatie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cosmin

Acum 4 ani

Lasa ca vor veni usierieul si plius sa-l curete...de bani
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ANGELICA GUNTHNER

Acum 4 ani

da domnule Apostoiu Abtei f malte dreptate ne bucuram dacia veti Respekt Planunl expua oradul es te ff murdar in spatile Verdi de la blocuri nu de Farce curatenie es te f murdar la spatile de la Containere es te f murdar gunoiul es te Piste tot la trecerea de pietoni nu o preste noch un autoturism duntem Ca in jungla es te f dureros Ca sa an und A icea masuri urgente in tröste domenile
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vanity it's my favourite sin

Acum 4 ani

Cea mai buna alegere pt Sibiu, votați cu doua mâini, viitorul luminos sibiul are, facem parcări, punem bariere, afacerea creste
Raspunde

Dan

Acum 4 ani

E mare nevoie de un aer proaspat la primarie.Exista deja o blazare si o rutina ,totul merge din inertie.Cred ca domnul acesta poate fi solutia.Succes!
Raspunde

bogdan

Acum 4 ani

Sincer sunt pro schimbare, insa acest domn generalizeaza, generalizeaza, generalizeaza. Nu am citit nimic demn de luat in seama. Ceva solutii reale. I se pun intrebari si raspunde cu totul altceva. Se invarte in jurul subiectului, dar punctul pe i pauza. Daca plus nu a avut resursele necesare sa il puna la punct pe acest domn, cum va conduce orasul?! Sunt tare curios daca acestui domn, angajatii sai ii raspun la fel, cand le pune intrebari. As fi vrut sa am cu cine vota
Raspunde

jonyjon

Acum 4 ani

Tipul ăsta este de o incoerență... Îl întreabă reporterul despre spații verzi, el zice că "este evident că trebuie să face ceva". Reporterul insistă, "dar ce?" și urmează delir: colectarea crengilor, compostare, sere, concursuri de grădini. Ba e contra cost, ba e gratuit. Să ridice mâna cine a înțeles ce voia să spună.
Raspunde

Cristian Dancila

Acum 4 ani

Votez pe Ciprian Faraon (daca candideaza) . Cine este de acord?
Raspunde

Gabriel Anton

Acum 4 ani

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10163178156345224&set=a.10152465671950224&type=3&theater Nu avem de-a face decat cu un hot care a fost invitat la o prezentare a Fundatiei Comunitare Sibiu si si-a insusit aceasta idee. Raul Apostoiu, demisia din Plus si cauta-ti de munca in PSD.
Raspunde

Magnoliu Burprich

Acum 4 ani

Votam sasi, nu romani, pentru ca doar ei vor face din Sibiu al doilea Dubai!
Raspunde

Dan Popescu

Acum 4 ani

PLUS e bazat pe comunitati , adica mai multe persoane de pe aceiasi strada sau cartier sau zona sunt considerate o comunitate , discutiile se fac in aceea comunitate. Despre asta vorbeste domnul Apostoiu. Este alta organizare decat ceea a partidelor traditionale in filiale.
Raspunde

UnDacLiber

Acum 3 ani

Gargara!!! Fantezie cu rahat! Dar, deh, omul e plimbat prin "strainatate" si nu se fereste sa tot reaminteasca asta pe parcursul interviului. Omul asta uita ca in tarile straine pe unde o umblat: "Germania, Austria", amenzile sunt usturatoare SI SE APLICA. Asa s-o fost "civilizat" cetateanul. Nesimtitul isi lasa masina pe avaraii in mijlocul strazii?! AMENDA! Auzi acolo, autobuze scolare cu bla-bla si bla-bla, cand mai e de lucru la transportul in comun. Inca un pion care va face jocurile murdare ale partidului. Poate intentile lui sunt bune; dar va fi doar o marionate in mainile baronilor (indiferent de culoarea politica). Pacat de tara asta frumoasa si de oamenii muncitori din ea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus