Marţi,
27.09.2022
Cer Senin
Acum
16°C

VIDEO Victor Costache, la audierile din Parlament: ”ultimul pacient l-am operat duminica trecută, era în șoc cardiogen”

VIDEO Victor Costache, la audierile din Parlament: ”ultimul pacient l-am operat duminica trecută, era în șoc cardiogen”

Propus, în continuare, pentru funcția de ministru al Sănătății, medicul sibian Victor Costache a primit aviz negativ din partea comisiei parlamentare care l-a audiat. Pe parcursul celor aproape trei ore de audieri, Costache a fost ținta atacurilor din partea aleșilor PSD și UDMR.

”Privatizarea sănătății” și ”operațiile de la Sibiu” au fost două din principalele direcții de atac asupra lui Victor Costache, nominalizat pentru funcția de ministru al Sănătății al unui eventual viitor guvern. Atacurile la adresa lui Costache au fost lansate în timpul audierilor acestuia în comisia de specialitate a Parlamentului, înaintea votului din plen pentru viitorul Executiv.

”Vă considerați un medic de weekend?” sau „vă lasați pacienții în service, căci tot ați vorbit de RCA” sunt câteva din remarcile făcute de reprezentanții PSD și UDMR în comisia în care a fost audiat Victor Costache. ”Am operat aproximativ 38 de pacienți (în cele trei luni cât a fost ministru al Sănătății – n.r.). Nu operez decât în weekend, nu așa cum încercați dumneavoastră să insinuați. Este un volum mare de intervenții, dar cum la Sibiu este ingurul centru de boli cardiovasculare din centrul țării, vorbim operații care salvează vieți. Și pot să vă trimit lista intervențiilor efectuate. Ultimul pacient l-am operat duminica trecută, era într-un șoc cardiogen”, a răspuns Victor Costache unora dintre întrebări.

În comisie a venit inclusiv ”celebrul” senator PSD Nicolae Șerban, deși nu este membru al Comisiei de sănătate. Întrebarea cu care a venit Șerban a fost cea legată de schimbarea medicului Mircea Beuran din funcția de șef al Secției de chirurgie al Spitalului Floreasca (acolo unde a avut loc incidentul cu pacienta care a luat foc pe masa de operație din cauza dezinfectantului utilizat). Șerban l-a acuzat pe Costache că l-a demis în urma unei anchete sumare și a unor acuzații false. Medicul Victor Costache i-a replicat lui Nicolae că nu ministrul Sănătății este cel care ia decizia de demitere a unui șef de secție, ci managerii spitalelor, în cazul de față cel al Spitalului Floreasca.

Singurul parlamentar – în afară de cei ai PNL – care a susținut inclusiv prin intervenții nominalizarea lui Victor Costache pentru funcția de ministru al Sănătății a fost deputatul USR, Emanuel Ungureanu. De altfel, el este și cel care a confirmat faptul că acuzațiile lansate de PSD în cursul dimineții de miercuri (referitoare la un mail în care Costache utiliza formularea ”prietenii noștri”) sunt nefondate: ”prietenii noștri” la care se referea Costache erau angajați ai Ministerului Sănătății, care au lucrat la modificarea unor acte normative.

În ceea ce privește acuzațiile referitoare la ”privatizarea sănătății” prin modificarea Legii 95 privind reforma în domeniul sănătății, Victor Costache arată că este, de fapt, vorba de o modernizare a legislației. ”Ordonanţa asupra modernizării Legii 95 nu este, evident, o privatizare a sănătăţii. Este vorba de o modernizare a Legii 95, care are ca unic beneficiar pacientul şi va ameliora parametrii de sănătate publică, care sunt deficitari în România. S-a modificat Legea 95 pentru a se permite crearea şi creşterea numărului de centre de infarct şi accident vascular şi tot ce înseamnă parcursul pacientului critic. De asemenea, pentru a se permite introducerea de programe de sănătate noi, cum e programul de chirurgie oncologică care lipsea de atâţia ani”, a răspuns, printre altele, Victor Costache.

În prezentarea rezultatelor celor trei luni cât a condus Ministerul Sănătății, Costache a subliniat, printre altele, pe reforma sistemului de rezidențiat ori semnarea contractelor de finanțare pentru cele trei spitale regionale.

La finalul audierilor, comisia dominată de reprezentanții PSD și UDMR au decis acordarea unui aviz negativ (șase voturi pentru, 20 împotrivă și o abținere).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Vivi Dragan

Acum 2 ani

La ce sa te astepti de la gunoaiele din PSD si UDMR. A ajuns fatalaul de Serban Nicolae sa puna intrebari unui mefic de talia doctorului Costache si ne mai miram in ce tara de rahat traim in care rahati pun intrebari in loc sa puta.
Raspunde

mama leone

Acum 2 ani

Un medic de talia lui vVctor Costache ar trebui sa fie intr-o clinica sa opereze, nu sa caute functii politice! Ore de ce va vrea sa fie in continuare ministru? Nu castiga destul ca medic? Sa nu-mi spuneti ca vrea sa imbunatateasca sistemul medical din Romania ca nu va cred.
Raspunde

realistul

Acum 2 ani

Prietene Vivi, intrebarile nu i-au fost puse medicului Victor Costache, ci unui membru PNL care vrea sa fie ministru! Nu confunda marfa cu ambalajul si nici nu te ambala. Ca politician, dl. Costache e la acelasi nivel cu oricare dintre politicieni... ca medic, e ala discutie...
Raspunde

sibianca

Acum 2 ani

Eu ca parlamentar i-asi fi pus intrebarea Ce faceti atunci cand pacientii vor sa fie tratati la spitalele private si cand ajung la programare v-a spune fata de la informatii ca nu mai sunt locuri. Atunci ce facem ? . Ex. daca vrei sa-ti faci analize la clinicile private prin casa de sanatate nu pot sa ajungi la acest program deoarece se termina foarte repede locurile pentru a face analize. Va rog dati o solutie la aceasta problema.
Raspunde

Un om care doreste sa se intoarca in patrie

Acum 2 ani

Domnilor am urmarit aceasta audiere a ministrului sanatatii care sa va spun drept la prima vedere mi se parea destul de ingamfat dar surpriza constat ca este o persoana bine pregatita si ce mai constat cu stupoare este ca acei senatori si deputati nu vor sa lucreze deloc pentru tara si pentru cetatenii pe care spun ca ii reprezinta ci din contra se agata de orice pentru a si servi partidul nu tara.!!!Iar acel presedinte de comisie total nepotrivit vadit aservit !Fiecaruia dintre acei membri ai comisiei li s-au repartizat intrebari de catre conducerea partidului! Ceea ce se deduce este ca parlamentarii isi doresc foarte mult sa isi pastreze mandatele date de catre partid si nicidecum sa conlucreze intr-un mod constructiv pentru noi cetatenii! Pana la urma voi parlamentarii ne luati banii nostri ai contribuabilor fara a presta nimic in schimb doar circ ! O spun cu regret deoarece eu am crezut in ideea social-democrației o idee nobila social umana dar ceea ce se intampla acolo este o tradare atat a cetateanului cat si a tarii prin tergirversarea vadita pe care o faceti cetateni parlamentari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus