Epidemia de coronavirus a lovit Italia pe neașteptate. Rapid, de la un caz, la două, la șase, apoi la peste 100, în doar trei zile. Mulți români se află în zonele infestate, unii dintre ei chiar în localitățile aflate în carantină. Între panică și ignoranță, între nesiguranță și revoltă împotriva măsurilor întârziate ale Guvernului, mulți români încă nu s-au dezmeticit și nu știu dacă să ia lucrurile în serios, să facă haz de necaz sau să se întoarcă acasă, în România. Pentru cei aflați în carantină, e prea târziu. Nimeni nu mai intră și nimeni nu mai iese din 11 comune aflate în Lombardia. Cei care încalcă regulile sunt arestați. Dincolo de știrile alarmiste, oamenii trăiesc ca și până acum. Cei mai mulți fără să se protejeze deloc, în fața celei mai mari pandemii din ultimii ani.
Cu autobuzul de la sat
Am urcat într-un autobuz ”de linie”, într-o mică localitate, aflată la vreo 30 de kilometri de Bergamo, cocoțată pe un vârf de munte. Se numește Gandosso și în cele două părți ale ei ”din deal” și de la ”vale” trăiesc undeva puțin peste 1.700 de oameni. Sunt singur, doar cu șoferul. ”E sâmbătă, dar oricum nu sunt mulți oameni pe ruta asta”, îmi explică omul, cu o ușoară jenă că ”atât s-a putut”. Biletul se cumpără direct de la el, dar mă roagă să aștept un minut, pentru că a lăsat mașina într-o curbă și nu mai poate trece nimeni de el.
Coborâm în liniște deplină până la comuna de la poalele muntelui, pe un drum în care, în dreapta și stânga, sunt, pe dealuri, coloane rânduite perfect cu butuci de vie. Desenul exact al liniilor e întrerupt din când în când de șiruri ceva mai inexacte cu măslini. Pe marginea drumului sunt brazi, stejari și palmieri, fără nicio noimă.
Cu trenul
Grumello del Monte, localitatea de jos, și-a luat supranumele de ”orașul vinului” și e cu cel puțin un nivel peste Gandosso, fapt pentru care e dotat și cu o gară. Arată cam ca cele de la noi: dărăpănată, scorojită, cu ușile de la sala de așteptare și casierie încuiate, cu geamurile țintuite în gratii și tablă. Singurul lucru care face diferența e tunelul prin care poți ajunge la cea de-a doua linie a gării. E iluminat ca-n Star-Trek și, pe lângă scări, ai la dispoziție și două lifturi.
Pe peron zac prăbușiți vreo 8-10 bărbați. 90% vorbesc o limbă italiano-africană din care nu înțelegi mare lucru. Mă așez și eu pe bordură, iar lângă mine apare un bărbat îmbrăcat ca la noi: tricou, trening, cămașă, trening. Îl întreb direct dacă-i român și după ce mărește ochii mirat, se pune pe vorbit. Până la Bergamo nu l-am mai putut opri.
La fel ca autobuzul, trenul sosește cu o precizie de mare finețe. Sunt puțini călători, marea majoritate de culoare, iar eu ”m-am lipit” cu Laurențiu. Sau mai bine zis Laurențu, pentru că pe mâna stângă și-a tatuat greșit numele. E din Caracal, venit în Italia de vreo opt luni. Are nevastă și doi copii, iar cea mare tocmai a ieșit din spital după ce i s-a inflamat gâtul. I-a cărat pe toți după el, pentru că i-a zis cineva că-i dă de lucru. A muncit fix o lună. În rest, după cum a apucat. O zi da, o săptămână, nu. Caută să facă bani pentru o rețetă de 22 de euro. Nu-l interesează absolut deloc coronavirusul, e aproape obsedat de banii lipsă. Și de Dincă, vecinul lui din Caracal. ”Fetele ălea sunt moarte, cine zice altceva vorbește prostii”, îmi spune din start. Dar nu crede în varianta autorităților și a criminalului cu incineratul în curte. ”Neee. Îs moarte aici, în Italia, că ăla era un traficant”, îmi zice, sigur pe el. Nu crede în nimic, în nimeni și îi e teamă ca de moarte doar de doamnele îmbrăcate în negru. ”Nu am locuință, asta e problema. Stăm pe unde apucăm, și-mi pare rău de fete, că nu mai merg la școală. Eu le-aș duce, da dacă le duc, mi le ia statul, că n-am locuință pă acte”, îmi spune omul. ”Să te ferești de doamnele ăstea care te întreabă de sănătate, că-s de la autorități! Dacă află că ai copii neînregistrați aici, rămâi fără ei într-o secundă”, îmi spune Laurențu, conspirativ. Nu crede nici în virus: ”E mâna oamenilor dăștepți”, dar nu știe nici care-i rostul lui, dacă a fost creat de ăia inteligenți. Evident că în tren nimeni nu se protejează cu vreo mască.
Cu autobuzul de oraș
Atmosfera se schimbă puțin în stația de autobuz aflată chiar peste drum de gara centrală din Bergamo, un oraș cam de anvergura Sibiului. Aștept ”rata de aeroport”, iar lumea parcă începe să se schimbe. Din 10 persoane, trei au măști de protecție, iar discuțiile alunecă încet-încet în direcția molimei. Autobuzul e supra-plin, cam ca autobuzul de Păltiniș când e Cupa Lazărului. Oamenii stau în picioare, se bălăngăne unii în alții, unii cu mască, alții fără. Dar cei mai mulți, fără. Lângă mine, un grup de tineri se întreabă dacă e în regulă să se țină de program și să plece în Singapore. Veștile despre cazurile din Italia încă nu sunt atât de bine înfipte în mentalul colectiv.
Cu avionul
Ajungem la aeroport și aici e primul loc în care vezi că, într-adevăr, ceva nu e în regulă. Aproape jumătate din oameni, pasageri, polițiști, oameni aflați la job, poartă măști. Intru în farmacie, iar în fața mea, un cuplu de italieni trecuți de 60 de ani fac glume. ”Oare cu cât se vând măștile astăzi?”. Gluma nu e chiar fără substrat, pentru că prețurile s-au dublat, de la o zi la alta. Îmi pare rău că nu pot fotografia un cuplu cu trei copii, toți cu măști de protecție, cu filtru. E o imagine ce pare decupată dintr-un film apocaliptic. Copiii vor înghețată și văd dilema pe fața părinților: ”ce facem acum?!”.
Italia pandemiei
De sâmbătă până duminică, totul pare schimbat. Facebook-ul e plin de mesaje care mai de care mai alarmiste. Situația se schimbă de la oră la oră și cel mai ușor mijloc pentru oameni de a afla noutățile este să intre pe grupurile de români din Italia.
Românii sunt împărțiți în două tabere: mergem sau nu mergem acasă, în țară? Mulți sunt prinși în cele 11 localități care au intrat deja în carantină. Alții, mult mai mulți, stau în alte zeci de localități care așteaptă doar semnalul. Verdicte definitive cu privire la cazurile noi apar constant.
Aurora Mihaela trăiește în Cremona și spune că totul se schimbă fulgerător de rapid. ”Vineri a venit cineva la mine după ce a fost la supermarket. Mi-a zis că era mai aglomerat decât de obicei, dar nimic deosebit. După o oră, am mers și eu și am găsit rafturile goale. Era ireal”, povestește femeia, pentru Turnul Sfatului. Spune că orașul e pustiu. S-au închis toate cafenelele, restaurantele și magazinele mici. Funcționează doar farmaciile și supermarket-urile, dar și acestea e posibil să fie închise. ”Nu cred că e cazul să ne panicăm foarte tare. Eu stau în casă cu copiii, au anunțat că nu se deschide luni școala. Evident că nu se pune problema să plecăm în țară”, îmi spune românca.
Alții nu sunt convinși că asta e soluția. ”Știe cineva dacă e aglomerat în aeroport?”, întreabă o româncă. Este repede admonestată în zeci de comentarii. Evident, pe Facebook. ”Ați înnebunit‼️ Ziceți mersi că sunteți în Italia, că dacă erați în România, cu spitalele de acolo, atunci puteați să fiți așa disperați‼️ Rugăm un admin să nu mai accepte postări de genul, măcar pt următoarele 2 zile‼️ Cine vrea să afle noutăți se uită la TV, dar gata cu 100 de postari de genul pe zi‼️ Știm pericolul, ne ferim cât putem, dar gata cu panica! 80% din ăia panicati sunt prin mall-uri acum... fac merenda și posteaza pe facebook!”, scrie un alt utilizator, pe un grup al românilor din Italia. Alții sunt resemnați: ”Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus. Dacă nu sunt pozitivă, mor de infarct, nu de coronavirus. Destinul fiecăruia dintre noi este deja scris, la naștere”, punctează o doamnă.
Italia. Numărul cazurilor crește de la o oră la alta
Italia este țara europeană cel mai afectată de pandemia de coronavirus. Până duminică, la ora locală 17.00, autoritățile au anunțat că 133 de persoane au fost deja testate pozitiv, cu 3.000 de contacte identificate (persoane cu care cei infectați s-au întâlnit direct). Trei persoane au murit și doar una este declarată recuperată (virusul însă pare să fie mai agresiv în a doua săptămână după infectare). Cea mai afectată regiune este Lombardia, în nordul țării, zonă cu capitala la Milano. S-au confirmat cazuri și în Bergamo și Seriate, localități aflate în vecinătatea unuia dintre cele mai frecventate aeroporturi de către români, Orio al Serio. Regiunea Veneto este și ea afectată, motiv pentru care cel mai celebru carnaval din Europa, cel de la Veneția, aflat în desfășurare, s-a anulat. Mare parte din școlile din regiuni au fost închise și nu se vor face cursuri săptămâna viitoare. Autoritățile discută inclusiv închiderea magazinelor. Toate evenimentele publice au fost anulate, inclusiv meciurile de fotbal din Serie A care ar fi urmat să fie jucate de Inter Milano, AC Milan, Atalanta Bergamo, Verona, Torino și Parma. Unsprezece comune, aflate în epicentrul infecțiilor, cu peste 80 de cazuri, au fost declarate în carantină. Locuitorii nu pot ieși din zonele respective (și nici intra, dacă nu se află acasă), drumurile sunt controlate de poliție și forțe armate, iar cei care nu respectă decretul se supun legii penale din Italia. Pentru aprovizionarea cu alimente și medicamente s-au constituit așa-numite culoare sterile, la ore fixe. În zonele roșii nu opresc trenurile și nici alte mijloace de transport public.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: autobuz Măneşti-Polieşti , Antrenorul Eugen Neagoe , Turnul Sfatului , Atalanta Bergamo , În Italia , pandemie , coronavirus , Aurora Mihaela , Cupa Lazărului , Regiunea Veneto , Inter Milano
Vizualizari: 4119
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Costea
Acum 6 ore
Idgf
Acum 6 ore
Cititor