Sâmbătă,
27.02.2021
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Președintele Iohannis: Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Rămâne prima opțiune

Președintele Iohannis: Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Rămâne prima opțiune

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că Ludovic Orban şi-a depus în această seară mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că gestul lui Orban este determinat de expirarea termenului de 15 zile în care ar fi trebuit ca Guvernul să primească votul de învestitură, acuzând din nou PSD pentru această situaţie.

„În esenţă se datorează această situaţie PSD-ului, din cauza PSD-ului care a boicotat şedinţa de ieri nu s-a putut da un vot. În acest mod riscăm să intrăm într-un blocaj, ori un blocaj este ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situaţie, de aceea am acceptat aceastp depunere de mandat”, a afirmat preşedintele.
Preşedintele a anunţat că a convocat consultări cu partidele începând de miercuri, de la ora 16:00, până la ora 20:00.
Ulterior, răspunzând unei întrebări, a declarat că domnul Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune pentru premier.
Întrebat dacă doreşte să formeze o nou majoritate parlamentară, Iohannis a spus că intenţia preşedintelui totdeauna este „de a da ţării un guvern”.
Şeful statului a refuzat să comenteze informaţiile apărute pe surse referitoare a numele unui viitor premier desemnat.
Klaus Iohannis a spus despre Ludovic Orban: „Rămâne prima mea opţiune pentru premier”.
De asemenea, întrebat dacă va desemna un premier înainte de motivarea CCR, Iohannis a spus că această chestiune este independent de ceea ce se petrece la CCR.
„Sunt şanse ca una şi cealaltă (desemnarea şi motivarea CCR – n.r) să nu fie legate” a spus Iohannis.
Întrebat dacă doreşte cooptarea USR la guvernare, Iohannis a spus că „regula nu este ca preşedintele să adune o majoritate, ci să desemneze o persoană pe care o consideră capabilă să meargă şi să adune o majoritate în Parlament”.
El a subliniat că nu face consultări pro forma, ci pentru a afla opiniile partidelor politice.
CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după decizia CCR, că PSD a creat o nouă criză.

”Cea mai legitimă soluţie este revenirea cât mai repede la votul cetăţenior şi crearea unei majorităţi caabile să guverneze pentru cetăţean. avem nevoe de un nou legistativ”, a precizat Iohannis.

”Nu putem continua aşa cu blocaj perpetuu cu guverne demise trimestrial. Vedem că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor şi acum vrea să-i împiedice să-şi facă treaba pe cei care vor şi ştiu ce trebuie făcut în România”, a continuat şeful statului.

El a susţinut că situaţia generată de inconştienţa PSD trebuie să înceteze.

”Situaţia este extrem de serioasă, nu comentez decizia CCR, dar evident că voi pregăti demersuri concrete pe care le voi anunţa când am luat aceste decizii”, a subliniat preşedintele.

Conform lui iohannis, şansele de organizare a alegerilor anticipate tocmai au scăzut sub 50%.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Chivuta Giubega

Acum 1 an

Doamne, nu ne lasa! In pragul epidemiei de virus galbejit si cu euro in crestere, pesedeul se gandeste sa deie jos cel mai competent guvern din ultimele 9 decenii! Nu mai scapam de pesede, care face tot felul de abuzuri ilegale ca sa nu il lase pe iubitul nostru presedinte sa ne duca spre cincinal! Dragnea este de vina!!!
Raspunde

Decebal

Acum 1 an

...astia s mai rai decat psd istii !!! nu prea stiu ce vor ! mare atentie fratilor !!
Raspunde

Soimarul

Acum 1 an

Deci 260 il demit pe Orban,yohanis il nominalizeaza din nou,orban le cere pnlistilor sa nu ii voteze guvernul, ccr spune ca trebuie un prim ministru care sa faca o majoritate ptr formarea unui nou guvern iar iohanis spune ca prima optiune e tot orban. Astia nu sunt sanatosi la cap, ii doare la basca de cetatenii Romaniei. Dar nu el vrea guvernul lui nu ptr tara.
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Asistam la un remake fara pic de umor al unor scene din Titanic Vals. Spirache Orban: ”N-am să vă spun decât două cuvinte și aceste două cuvinte sunt: Vă rog să nu mă votați! Vă rog să nu mă votați”
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus