Festivalul cultural LGBTQ+SIBIU PRIDE, înscris în lista de proiecte a Maratonului Internațional Sibiu 2020, a născut, așa cum mă și așteptam, vii dispute pe site-ul ziarului. Totul a început de la o postare pe Facebook a managerului general Unimat, în care își exprimă dezamăgirea față de organizatorii care au permis un asemenea lucru. Acțiunea celor de la Asociația Comunitară a fost apreciată de o parte dintre internauți, scorul fiind undeva echilibrat pe Facebook. Dar pe site-ul nostru, la știrea care prezenta situația din mai multe puncte de vedere, lucrurile n-au mai stat chiar așa. Pe Facebook, discuția inițială a intrat în cercul de prieteni ai organizatorilor, deci e de înțeles pe undeva raportul de forțe. Pe site și pe pagina de Facebook a ziarului, răsturnare de situație. Publicul nostru e mult mai larg și mai neomogen. Nu mai vorbim de un cluster, ci mai mult de o comunitate.
Dacă o luăm strict numeric, cei care s-au pronunțat împotriva proiectului au fost majoritari. Covârșitor. Nu mă leg de faptul că nivelul lor lingvistic e extrem de scăzut, deși poate fi un subiect de discuție, ci de nivelul de înțelegere a situației în ansamblu. Nici nu iau comentariile la articole sau pe cele de pe Facebook ca pe un studiu sociologic. Sunt eventual niște repere cu ajutorul cărora putem înțelege pe unde suntem din punct de vedere social.
De regulă, cei mai activi împotriva proiectului sunt cei care au susținut mișcarea pentru modificarea Constituției cu privire la familia tradițională. E și normal, sunt exact taberele adverse. Însă între aceste două tabere se cască o uriașă prăpastie. Un gol care nu e umplut cu nimic. Poate că oamenii care nu au o părere bine conturată, nu comentează. Însă cei care au avut ceva de spus, au jignit, de-o parte și de cealaltă, iar argumentele au fost puține și sărace. Inclusiv persoanele care au vorbit despre subiect în articolul din ziar au fost linșate verbal. Doar pentru exprimarea unei opinii.
Anul trecut, Maratonul a mai deschis un subiect de discuție care mocnea de mult timp în discuții individuale, însă nepreluat până atunci de niciun for politic sau administrativ: prezența oltenilor în Sibiu. Și atunci, nivelul invectivelor a urcat la cote alarmante, de ambele părți. Și, din nou, în mijlocul lor nu a apărut nimeni. Nu s-a conturat un discurs public al societății temperate. Ideea ca o asociație să ceară bani pentru proiecte care să se desfășoare în Râmnicu Vâlcea a inflamat spiritele. Proiectul continuă și în acest an, însă nimeni nu a mai vorbit de asta. Momentul critic a trecut.
Mă aștept ca un nou proiect LGBTQ+, promovat anul viitor, să fie privit mai îngăduitor. Sau mai curând ignorat, pentru că nivelul de iritare a fost depășit. În plus, se va vedea că n-a murit nimeni din asta.
Nu aș băga Sibiul și nici pe sibieni într-un șablon: intoleranți, tradiționaliști, ignoranți, inculți. Nu merg însă nici în extrema cealaltă: cei mai primitori, darnici, îngăduitori, generoși. Chiar nu e cazul. Mixtul acesta ar trebui să dea de gândit ambelor tabere. Nimeni nu e perfect, așa cum niciunul nu deține doar atribute negative. Suntem un mixt, cu bune și rele.
Sibiul nu este capitala Europei, deși ne-ar plăcea să fie. Sibiul nu e orașul bunei înțelegeri, e evident, nici al bunelor maniere, deși s-a vehiculat asta. Nu e nici cel mai curat. Nu e nici plin cu cei mai inteligenți oameni din România. Nu, nici nu are cea mai bună presă din țară. Nu are cel mai bun primar. Nu este cel mai primitor oraș. Nu are nici cele mai bune hoteluri, nici cea mai frumoasă gară, nici cel mai înalt turn, nici cea mai adâncă fântână și nici cel mai vechi motan. Nici acest text nu este cel mai tare comentariu legat de Sibiu și LGBTQ+.
Iar dacă vedeți cuvintele ”Sibiu” și ”cel mai” în aceeași frază, să știți că este vorba de o chestiune ce ține mai mult de marketing și mai puțin de realitate. Categoric, nu e valabil nici recursul.
Mai toleranți, mai cumpătați, mai liniștiți, mai informați, mai îngăduitori, mai implicați, mai zâmbitori. Cu cât mai mulți ”mai” și cu cât mai puțin ”cel mai”, Sibiul chiar poate deveni un loc în care poate avea loc toată lumea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Pe Facebook , Sibiu Jazz Festival , Semimaraton Sibiu , Râmnicu Vâlcea , comunitate , LGBTQ , Asociația Comunitară , Pentru Sibiu
Vizualizari: 6187
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Samantha
Acum 2 ore
Didulescu
Acum 2 ore
Constantin
Acum 2 ore
Claudia
Acum 2 ore
Radu