Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Cel mai tare comentariu legat de Sibiu și LGBTQ+

Festivalul cultural LGBTQ+SIBIU PRIDE, înscris în lista de proiecte a Maratonului Internațional Sibiu 2020, a născut, așa cum mă și așteptam, vii dispute pe site-ul ziarului. Totul a început de la o postare pe Facebook a managerului general Unimat, în care își exprimă dezamăgirea față de organizatorii care au permis un asemenea lucru. Acțiunea celor de la Asociația Comunitară a fost apreciată de o parte dintre internauți, scorul fiind undeva echilibrat pe Facebook. Dar pe site-ul nostru, la știrea care prezenta situația din mai multe puncte de vedere, lucrurile n-au mai stat chiar așa. Pe Facebook, discuția inițială a intrat în cercul de prieteni ai organizatorilor, deci e de înțeles pe undeva raportul de forțe. Pe site și pe pagina de Facebook a ziarului, răsturnare de situație. Publicul nostru e mult mai larg și mai neomogen. Nu mai vorbim de un cluster, ci mai mult de o comunitate.

Dacă o luăm strict numeric, cei care s-au pronunțat împotriva proiectului au fost majoritari. Covârșitor. Nu mă leg de faptul că nivelul lor lingvistic e extrem de scăzut, deși poate fi un subiect de discuție, ci de nivelul de înțelegere a situației în ansamblu. Nici nu iau comentariile la articole sau pe cele de pe Facebook ca pe un studiu sociologic. Sunt eventual niște repere cu ajutorul cărora putem înțelege pe unde suntem din punct de vedere social.

De regulă, cei mai activi împotriva proiectului sunt cei care au susținut mișcarea pentru modificarea Constituției cu privire la familia tradițională. E și normal, sunt exact taberele adverse. Însă între aceste două tabere se cască o uriașă prăpastie. Un gol care nu e umplut cu nimic. Poate că oamenii care nu au o părere bine conturată, nu comentează. Însă cei care au avut ceva de spus, au jignit, de-o parte și de cealaltă, iar argumentele au fost puține și sărace. Inclusiv persoanele care au vorbit despre subiect în articolul din ziar au fost linșate verbal. Doar pentru exprimarea unei opinii.

Anul trecut, Maratonul a mai deschis un subiect de discuție care mocnea de mult timp în discuții individuale, însă nepreluat până atunci de niciun for politic sau administrativ: prezența oltenilor în Sibiu. Și atunci, nivelul invectivelor a urcat la cote alarmante, de ambele părți. Și, din nou, în mijlocul lor nu a apărut nimeni. Nu s-a conturat un discurs public al societății temperate. Ideea ca o asociație să ceară bani pentru proiecte care să se desfășoare în Râmnicu Vâlcea a inflamat spiritele. Proiectul continuă și în acest an, însă nimeni nu a mai vorbit de asta. Momentul critic a trecut.

Mă aștept ca un nou proiect LGBTQ+, promovat anul viitor, să fie privit mai îngăduitor. Sau mai curând ignorat, pentru că nivelul de iritare a fost depășit. În plus, se va vedea că n-a murit nimeni din asta.

Nu aș băga Sibiul și nici pe sibieni într-un șablon: intoleranți, tradiționaliști, ignoranți, inculți. Nu merg însă nici în extrema cealaltă: cei mai primitori, darnici, îngăduitori, generoși. Chiar nu e cazul. Mixtul acesta ar trebui să dea de gândit ambelor tabere. Nimeni nu e perfect, așa cum niciunul nu deține doar atribute negative. Suntem un mixt, cu bune și rele.

Sibiul nu este capitala Europei, deși ne-ar plăcea să fie. Sibiul nu e orașul bunei înțelegeri, e evident, nici al bunelor maniere, deși s-a vehiculat asta. Nu e nici cel mai curat. Nu e nici plin cu cei mai inteligenți oameni din România. Nu, nici nu are cea mai bună presă din țară. Nu are cel mai bun primar. Nu este cel mai primitor oraș. Nu are nici cele mai bune hoteluri, nici cea mai frumoasă gară, nici cel mai înalt turn, nici cea mai adâncă fântână și nici cel mai vechi motan. Nici acest text nu este cel mai tare comentariu legat de Sibiu și LGBTQ+.

Iar dacă vedeți cuvintele ”Sibiu” și ”cel mai” în aceeași frază, să știți că este vorba de o chestiune ce ține mai mult de marketing și mai puțin de realitate. Categoric, nu e valabil nici recursul.

Mai toleranți, mai cumpătați, mai liniștiți, mai informați, mai îngăduitori, mai implicați, mai zâmbitori. Cu cât mai mulți ”mai” și cu cât mai puțin ”cel mai”, Sibiul chiar poate deveni un loc în care poate avea loc toată lumea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dani

Acum 2 ani

Îmi pare rău că nimeni nu a iesit sa zică ceva în sensul ăsta din partea autorităților. Măcar un "liniștiți-vă, mă, nebunilor, că toți plătiți taxe p_aci". Mi-a lasat impresia că diferența dintre Sibiu și Ditrău e că pot să fie din Sri Lanka, dar să nu fie gay. Trist.
Raspunde

biciclist

Acum 2 ani

si care e legatura dintre plata taxelor si acest festival organizat din cate vad cu fonduri private?
Raspunde

vestemean

Acum 2 ani

trazniar dmnzeau ghei va traba !!!!
Raspunde

Ion P.

Acum 2 ani

Cat de usor murdariti numele unui om care s-a implicat in atatea proiecte frumoase din Sibiu, De ce nu ati scris si ca este presedinte la Palatul Copiilor si ca un an de zile s-a chinuit sa faca palatul copiilor functional ? ... Asa este ! ce daca se implica in educatie ! A facut gresala sa fie primul care il trage de maneca pe Cipi Ciocan ca acest proiect poate genera conflicte in orasul nostru conservator ... dar ce sa-i faci: INTERESU POARTA FESU ! Bine faci domnule Alin Bratu! cand mai vedeti cate unu care se implica in viata comunitati sibiene "LOVITI-L BINE!" :(
Raspunde

biciclist

Acum 2 ani

mda... alt clickbait marca TS... cu un nou text de umplutura... Nu-i nimic... se intoarce roata.. In conditiile astea, ma uit tot mai des pe Tribuna, si continui sa caut alternative...
Raspunde

Maraton de minoritati sau nationalitati?

Acum 2 ani

Barbatii ce se cred fetite vor sa participe la categoria femei si invers? Niciodata o femeie nu este egala cu un bartat si un barbat egal cu o femeie.Este vorba de forta si capacitate,barbatul si femeia sunt o completare unul pentru celalalt.Este absolut imposibil sa fie egali si asta din toate punctele de vedere.Ce cauta lgbt-ul si toleranta, la tema de maraton?Vorbim de natinalitati si nu ne minoritati.De unde confuzia?Este important ca oamenii sa nu isi piarda ratiunea sanatoasa si sa se creada dintr-o data animale si nu specificul deosebit de oameni.Presupe intelepciune.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

D

Acum 2 ani

Primul articol de pe Turnul Sfatului care îmi place cum e scris. Nu se ia nicio poziție față de subiect, iar concluzia e chiar isteață.
Raspunde

tolerantul de servici

Acum 2 ani

Bun, dar unde este comentariul ? Furnica și viespea îl urau pe gândac, toți trei au votat cu insecticidul, au murit toți și a murit și greierul care nu a mers la vot. Și dacã e vorba de toleranțã, unde este intoleranța ? Au aceleași drepturi de cetãțeni, care este sistemul de referințã ? E ca în trupul care respinge celulele bolnave, atunci celula bolnavã se simte nedreptãțitã și vrea drepturi cu riscul de a ucide trupul și de a muri și ea. Asta nu este toleranțã este mai degrabã prostie.
Raspunde

voma

Acum 2 ani

Super!
Raspunde

JudeExpert

Acum 2 ani

În numele obiceiurilor noastre strămoșești propun ca pe Balaban de la Unimat și Crucea Roșie să il executăm public. Cum? prin spânzurătoare ?! (nu, nu, că ne trebe săpunul pentru coronavirus - sic!) ... mai bine să îl tragem pe roată tolerant-creștinește!!! la fel ca pe Gheorghe Doja, Horea și Cloșca? că se teme degeaba de inteligenții deștepți și el o rămas prost și needucat. Norocu lui că o făcut Palatul Copiilor să se mai educe - hahaha :) . Sigur îi dușmanul nostru nr 1. URAAAA!!! grăit-au mulți oameni de bine (oare se scrie corect grăitau sau cu liniuță?) PS. Am făcut cacofonie :) hahaha :) ... "Cloșca că" ... nu-i nimic, vine domnul Alin cu episodul următor în care continuăm execuția acestui dușman care statistic vorbind a redus la tăcere subiectul Sibieni vs. Olteni. #DivideEtImperaExpertAnalistBineIntenționat #CircMultȘiUnPicDePâineLaPopor #PamfletExpert
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bulbocașu

Acum 2 ani

Eu am impresia că acest Balaban de Unimat, are trăsături puternic feminine. Din atitudinea lui, eu cred că ne aflăm în categoria “hoțu’ strigă hoțu”, sau, mai psihologic vorbind, “afirmație prin negație”.
Raspunde

Ștef

Acum 2 ani

Foarte bun articolul. Pot spune ca am avut un adevărat șoc cultural când m-am mutat aici in Sibiu si eu sunt din Ardeal! Dar din Ardealul ala cu blândețe, bun simț, bună înțelegere.... Manierele sibienilor "get-beget" sunt deplorabile. Sunt aroganți, inhibati, suspicioși, triști, barfitori, a toate știutori, nu le ajungi nici cu prajina la nas. Cu toții s-au unit împotriva oltenilor, care sunt si ei cum sunt, vai de capu lor...Dar pe ei înșiși nu se mai văd. 1. Momentul ala cand pe o stradă plină cu masini parcate pe stanga si dreapta, un șofer opreste cateva clipe pe trecerea de pietoni ca sa coboare o bătrînică si un cuplu modern, occidentalist, cu pretentii si cu 2 copii sare cu strigături să îi bată în geam si aproape sa il linseze ca a parcat pe trecere. 2. Momentul ala cand mergi la Simpa si ii spui vanzatoarei ca vrei chifla aia mai coaptă si se uita la tine de parca esti un gândac care a îndrăznit să vină cu pretentii in loc sa ii pupe mâinile de binefăcător. 3. Momentul ăla cand te muți în cel mai bun cartier ca să fii departe de anumite etnii și te trezești că vecinii par să nutrească o răzbunare personală împotriva ta, deși nu te-au văzut in viața lor dar te-au simtit ca nu esti de-al lor. Păcat...
Raspunde

UnDacLiber

Acum 2 ani

Poate vor si pedofilii si necrofilii sa isi faca reclama la maraton, ca doar si ei platesc taxe! Poate vor si criminalii si violatorii sa urce pe scena si sa dea din popou, ca sa se obisnuiasca lumea cu prezenta lor, sa intre si ei "in normalitate". Noroc ca animalele nu pot vorbi, altfel ne-am trezi pe la maratoane cu pesti care vor sa fie gheparzi, serpi care vor sa fie canguri, si lupi care vor sa fie oi (si sa fie acceptati in turma).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus