Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
10°C

”Eliminați orice cheltuială inutilă”. Cum văd oamenii de afaceri sibieni încetinirea economiei

”Eliminați orice cheltuială inutilă”. Cum văd oamenii de afaceri sibieni încetinirea economiei

În nicio săptămână, restaurantele Sibiului s-au golit și, în parte, închis, asemeni altor centre de relaxare sau sport. Constructorii și-au adaptat ritmul de lucru, dar furnizarea unor materiale începe să aibă sincope. Nu și în industria auto, unde marii producători se întreabă însă în cât timp va începe să scadă cererea. Iar bancherii discută cu ai lor clienți ce înseamnă capitolul ”forță majoră” din contractele de credit. ”Eliminați cheltuielile inutile” este sfatul adresat populației de către consultanții financiari.

Între 24 și 39% au fost scăderile încasărilor restaurantelor și cafenelelor din centrul orașului în primele zile ale săptămânii trecute, conform informațiilor culese de la mai mulți administratori de astfel de afaceri. Către sfârșitul săptămânii, scăderile au ajuns să depășească 50%, astfel că tot mai multe locuri de alimentație publică au decis – în cursul zilelor de sâmbătă și duminică – să oprească, temporar, activitatea. ”În ultimele trei zile ale săptămânii a devenit evident că nici nu mai are rost să ardem curentul degeaba. Primăria a anunțat că înjumătățește taxa pe domeniul public, dar – pe de altă parte – te obligă să mărești distanța dintre mese. Deci, o astfel de măsură nu are niciun efect de ajutor economic. Căderea din domeniul nostru s-a putut vedea încă din 8 martie. Am avut rezervări, dar nu precum în alți ani. Apoi, totul s-a prăbușit, în decurs de nicio săptămână. Stăm închiși o lună - două, cât e nevoie”, sunt părerile culese de Turnul Sfatului de la mai mulți proprietari de restaurante și cafenele din centrul orașului.

”Vom intra într-o criză profundă”

Mircea Bulboacă, președintele grupului de firme reunite sub umbrela Con-A (cea mai importantă firmă românească de construcții civile), este cel care, săptămâna trecută, a decis să sprijine autoritățile sibiene, prin achiziția și donarea unui laborator necesar efectuării testelor pentru noul coronavirus. Asta în condițiile în care omul de afaceri sibian este convins de faptul că va urma o criză economică. Înaintea căreia, compania s-a organizat conform indicațiilor autorităților. ”Cu siguranță va fi afectat și sectorul construcțiilor. Noi, ce măsuri interne am putut lua, am luat, în sensul că nu mai intră pe șantiere nicio persoană străină, toți se dezinfectează în mod regulat, trebuie să raporteze imediat dacă au probleme de sănătate și așa mai departe. Pe de altă parte, noi avem angajați din toate părțile țării și săptămânal sau o dată la două săptămâni sunt duși acasă. Și atunci riscurile pentru noi aici le vedem. Sigur, avem șantiere și cu 300 de oameni, dar lucrează în exterior și pe o întindere foarte mare. Aglomerări ar fi doar la vestiare și la masă, dar și acolo au fost împărțite fluxurile pentru a nu fi probleme”, descrie Mircea Bulboacă, pentru Turnul Sfatului.

Mircea Bulboacă Mircea Bulboacă

Primele dificultăți apar în furnizarea unor materii prime. ”De exemplu, noi am început să resimțim acum probleme în alimentarea cu oțel beton, la ora asta. E prima criză care se manifestă, deoarece transporturile din Italia nu mai vin. Încet-încet vom fi afectați din cauza lipsei transporturilor. Vor fi piese sau chiar utilaje care vor veni cu întârziere sau nu vor mai veni deloc. Este o criză generală. Amplitudinea economică a crizei cu siguranță ne va afecta. Chiar dacă vom avea cu cine să lucrăm, nu vom avea cu ce să lucrăm. Sigur va trebui să cerem decalări de termen pe anumite lucrări”, estimează de pe acum Mircea Bulboacă. Semnalele din mediul economic sunt destul de clare. ”Vom intra într-o criză profundă”, apreciază Mircea Bulboacă.

”Ceea ce mă îngrijorează pe mine este comportamentul nostru, al românilor: foarte mulți dintre noi au un comportament iresponsabil, e o lipsă de disciplină generală. Națiunile disciplinate trec peste astfel de încercări. Chinezii, din câte se vede, ne dau lecții. Din punctul meu de vedere, măsurile luate până acum nu sunt suficient de drastice. Repet, este punctul meu de vedere”, Mircea Bulboacă, președintele grupului de firme Con-A

Ioan Deac: ”la un moment dat, s-ar putea să ne oprim cu toții”

Compa, cea mai mare întreprindere sibiană cu capital privat autohton, și-a reorganizat, de asemenea, fluxurile de angajați pentru a respecta indicațiile autorităților. ”Noi suntem într-o situație relativ bună, până acum, nu avem probleme financiare, suntem capabili să ne gestionăm lucrurile în acest moment. Pe noi ne va afecta că oamenii pleacă acasă și nu mai lucrează. La un moment dat s-ar putea să ne oprim cu toții. Căci, în domeniul auto, de exemplu, se fabrică mașini de către toți producătorii. Dar, italienii, de exemplu, sunt închiși toți în casă. Cine mai cumpără mașini? La fel și în Spania, precum și în alte țări. Și atunci producția va continua până capacitățile de stocare vor fi pline, după care va trebui să ne oprim. Nu știu cât de repede va fi pasul acesta, dar cred că va apărea în timp relativ scurt, așa evoluează lumea. Sigur, va fi un vârf și, mai apoi, sperăm să treacă această pandemie și să revenim la normal”, arată Ioan Deac, directorul general al Compa, pentru Turnul Sfatului.

Ioan Deac se așteaptă la reducerea comenzilor Ioan Deac se așteaptă la reducerea comenzilor

În cazul industriei auto, deocamdată, furnizarea de materii prime nu are de suferit. ”Noi aducem marfă din Italia, doar că trebuie să gestionăm altfel problema acestui flux de marfă, pentru a evita contagiunea, sunt reguli care pot fi aplicate fără niciun fel de risc. Lucrurile funcționează la un anumit nivel, lupta noastră fiind de a nu ne opri din activitate. Deși, dacă ne uităm la compania Hyundai din Coreea de Sud, aceasta și-a oprit producția deoarece nu mai avea componente din China. Sunt și în Europa astfel de cazuri. Cum ar fi în Italia, unde vineri Lamborghini și-a închis complet o astfel de fabrică. Deci, în zonele foarte afectate, apar astfel de momente. Noi trebuie să ne asigurăm un stoc pentru două-trei săptămâni, pentru a putea funcționa fără mari sincope. Nu este simplu”, mai adaugă Ioan Deac.

Marquardt este una dintre cele mai mari companii din Zona industrială vest, cu producția destinată tot zonei automotive. Angajații acestei fabrici și-au suspendat nu doar deplasările externe, ci și cele interne. ”Angajații din mai multe departamente își desfășoară activitatea în sistem home-office. Am luat decizii de igienă sporită pentru angajați, amplasând în toate spațiile companiei dispensere cu dezinfectant, care sunt reumplute de mai multe ori pe zi. Informăm constant angajații despre masurile pe care trebuie sa le urmeze, asigurăm dezinfectarea suprafețelor de lucru și procedee de igienă deosebite la cantină, respectiv un plan strict de acces la masă, ceea asigură prezența unui număr limitat de angajați în acel spațiu. Am amânat sau anulat traininguri, întruniri și evenimente cu număr mare de participanți. Accesul în spațiile de conferință este limitat, astfel încât să se poata asigura o distanță între participanții la întruniri. În functie de evolutia situației, vom lua și alte măsuri necesare”, au transmis cei de la Marquadt, la solicitarea Turnul Sfatului.

”Clauză majoră?”

După o săptămână în care schimbările majore s-au succedat de la o zi la alta, reprezentanții băncilor din Sibiu se feresc să estimeze ceea ce va urma. Pentru că, pur și simplu, nu există niciun scenariu pentru ceea ce se întâmplă. ”E destul de greu de preconizat ce se va întâmpla. Firmele care vând tot fel de bunuri și care au contracte de credit sună direct pentru a vedea care sunt clauzele de forță majoră din contractelor lor. Citesc cu stupoare că unii mai caută soluții. Asta când problema e simplă: oamenii nu vor mai avea bani să plătească. Altfel spus, acum vom vedea care sunt băncile care sunt solide. Majoritatea dintre noi nu știm ce se va întâmpla”, declară șeful unei agenții bancare din Sibiu.

”Nu e rea voință, e despre know-how. Sau, mai bine spus, despre lipsa acestuia”, completează, pe de altă parte, unul din cei mai importanți consultanți financiari din România, originar din Sibiu. ”Acum nu mai este este vorba doar despre economie. Ci și despre coeziune socială, de exemplu, deci lucrurile sunt mult mai complexe. Referitor la economie, cea românească este bazată pe un sistem bancar străin. Iar când apare o astfel de problemă globală, acest sistem bancar scoate lichiditățile din România. Băncilor ar trebui să le fie interzis, prin urmare, să scoată lichiditățile din țară și să respecte un moratoriu prin care să nu poată declara scadent niciun credit în următoarele 12 luni. Iar statul să asigure un soi de umbrelă, o garanție asupra lichidităților tuturor companiilor pentru următoarele 12 luni. Asta face Germania, asta încearcă să facă toată lumea. Noi suntem, probabil, în cea mai grea situație din ultimii 100 de ani. Nu ai ce face în economie în momentul de față, economia se va opri. Suntem țară capilară, din punctul de vedere al sistemului bancar. Prin urmare, când se vor restrânge lichiditățile, România va fi printre primele care va fi afectată. Statul trebuie să intervină pentru a opri lichiditățile să plece”, rezumă o parte din efectele și măsurile recomandate de consultantul financiar implicat în gestionarea unor mari companii din România și din afară.

În contextul estimatei crize economice, acesta are un sfat și pentru cetățeni. ”Țineți banii, încercați să nu faceți cheltuieli inutile, eliminați-le. Pe partea medicală, fiecare să se izoleze. Dacă ai zece colegi într-o firmă, unul va ajunge la terapie intensivă, dacă ne uităm pe statisticile de până acum”.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

///

Acum 1 an

Situatia e albastra! Vai noua!
Raspunde

S

Acum 1 an

Terminați cu chinezii... Coreenii și taiwanezii au făcut treaba buna fără să-și închidă oamenii în case.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus