Duminică,
01.08.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Medicii de familie: „Indiferent ce decizii se vor lua, cabinetele medicale și farmaciile rămân deschise”

Medicii de familie: „Indiferent ce decizii se vor lua, cabinetele medicale și farmaciile rămân deschise”

Cabinetele medicilor de familie rămân deschise, fără program modificat, iar oamenii care au nevoie de un consult medical pot apela în continuare la serviciile acestora. Trebuie ținut, însă, cont de regulile impuse în această perioadă când numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus este în creștere. Cei care se prezintă la cabinete trebuie să păstreze distanța de un metru jumătate și chiar doi metri, iar dacă în sălile de așteptare nu este suficient spațiu, oamenii vor aștepta afară. Potrivit unor medici de familie, ideal este ca cei care au nevoie de un consult să se programeze telefonic, pentru ca timpul de așteptare să fie mai scurt și chiar să ofere medicilor posibilitatea de a-i tria telefonic.

Nu există nicio restricție ca oamenii să nu meargă la medicul de familie dacă nu se află în izolare sau în carantină, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Cabinetele au același program și rămân deschise ca și până acum. Ce trebuie să știe sibienii este că, în contextul infectărilor cu noul coronavirus sunt o serie de reguli care trebuie urmate pentru ca răspândirea virusului să fie prevenită. Din experiența de până acum a unor medici de familie oamenii continuă să vină la cabinete, o parte dintre ei speriați și mult prea devreme, motiv pentru care sunt îndemnați la calm. „Sigur că mergem în continuare la cabinet. Indiferent ce decizii se vor lua, cabinetele medicale și farmaciile rămân deschise. În ultimul timp au venit oamenii la cabinet chiar speriați și mult prea devreme, pentru că au auzit ei că se închid. Asta este exclus, doar dacă ne îmbolnăvim noi, ceea ce sper să nu se întâmple. În rest, avem programul obișnuit la cabinet. În sala de așteptare am pus afișe să nu intre mai mult de două trei persoane și să stea la o distanță de doi metri unul de celălalt. Dacă sunt mai mulți, se așteaptă afară, unde, de asemenea se păstrează distanța. Recomandăm ca înainte de a se prezenta la cabinet pacientul să sune pentru o programare. Se reduce astfel, timpul de așteptare”, spune dr. Simona Lomnășanu, medic de familie.

Un alt medic de familie triază telefonic pacienții și ține legătura zilnic cu cei veniți din străinătate și aflați în carantină.

„Cabinetul rămâne deschis cu programul de până acum. Facem față cum putem situației. Triem pacienții telefonic, iar pe holuri se păstrează distanța de un metru și jumătate, chiar doi metri. Dacă la dispensar sunt mai mulți pacienți, așteptarea se face afară. Respectăm întru-totul regulile impuse , iar oamenii au început să înțeleagă. Sunt foarte mulți care mă sună și îmi spun ce probleme au. Atunci facem triajul. Le spun dacă este nevoie să vină la cabinet și îi consiliem. În cazul în care ne vom lovi de o suspiciune de infectare cu noul coronavirus vom urma protocolul impus. Am și pacienți care au venit din zonele roșii, în mod special tineri. Chiar toți m-au sunat, iar eu am luat legătura cu DSP-ul. Acum cu toții se află în izolare și țin legătura cu eu zilnic. Pe toată perioada izolării trebuie să trimit un raport direcției de sănătate până în ora 10.00, în ceea ce-i privește. După ce trec cele 14 zile, le eliberez un aviz epidemiologic pe baza căruia ei se pot întoarce în colectivitate”, spune medicul Cătălin Sava.

Totodată medicul îi sfătuiește pe sibieni să limiteze pe cât posibil ieșirile din casă, pentru că, spune el, în aceste momente este cel mai bun lucru pe care îl putem face în lupta ci acest virus.

Și în Mediaș, cabinetele medicilor de familie își continuă programul de zi cu zi. Medicul de familie Gabriela Doina Ancas spune că își programează pacienții telefonic astfel încât nu riscă aglomerarea pe holuri. Nu are mai mulți pacienți decât în mod obișnuit și nici pacienți care să fie suspecți de coronavirus.

Foto arhiva.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus