Grupul de Comuncare Strategică a dat publicității o serie de precizări în urma mai multor articole apărute în presa centrală privitor la Hotărârea 14 - un document care ar limita deplasările, în contextul coronavirusului, cu anumite excepții - cei care merg la muncă, la cumpărături sau la un consult medical. Documentul a început să "circule" intens și pe în mediul on line:
Potrivit GCS, acesta este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase. Acesta nu este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și nici nu a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.ROMÂNIA MINISTERUL AFACERILOR INTERNE DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ
1HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico - științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României
În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.
Având în vedere extinderea infecțiilor cu SARS-COV 2 la nivel național, în data de 20.03.2020 membrii Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenirii răspândirii infecției. Membrii au decis următoarele: Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții: a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator), b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat; c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu, d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor; e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control. 2 f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă, g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie, (2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.
(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze. Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia. .
Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României
Dr. Raed ARAFAT
"Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19)," transmit autoritățile.
La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, mai arată sursa citată.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Comuncare Strategică , Situații Speciale , Inspectoratul General , Sistemul Naţional , Suport Tehnico , Reprezentanții Poliției Române , Presedintele Grupului Financia , coronavirus , Noul Cod Penal , Hotărârile Grupului , Comitetul Național , Ministerul Afacerilor Interne , Comitetului Naţional
Vizualizari: 9319
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
AndreiM
Acum 4 ore
Sibianul
Acum 4 ore
DEWALD
Acum 4 ore
Sile dieselarul
Acum 4 ore
Dfhdfh