Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
20°C

FOTO – Castorii au ajuns pe Cibin aproape de centrul Sibiului

FOTO – Castorii au ajuns pe Cibin aproape de centrul Sibiului

După aproape o jumătate de secol, timp în care au fost considerați oficial de către experți specie dispărută în România, castorii s-au întors și au ajuns până aproape de centrul Sibiului.

În ultimele luni mai multe exemplare de castori au apărut pe malurile Cibinului, la doar câteva sute de metri în aval de Piața Cibin. Din păcate, habitatul potrivit pentru ei înseamnă distrugerea treptată a copacilor de pe malul râului, primele sălcii fiind deja puse la pământ.

WhatsApp Image 2020-03-22 at 16.58.19 (3)

Castorii au dispărut din România în jurul anului 1970. În 1996, în cadrul unui proiect de repopulare cu această specie de mamifere, 21 de castori au fost aduși în diferite zone din țara noastră. În zona Avrig, castorii s-au adaptat extrem de bine, încă din 2013 reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu anunțând că există cel puțin patru familii care și-au construit baraje pe diferite cursuri de apă. De aici, s-au extins. În anul 2013 au reapărut și pe râul Tocile, în zona Veștem. Pentru că au blocat albia râului, mai multe terenuri din zonă au fost afectate, agricultorii fiind despăgubiți de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Castorii sunt protejați prin lege, ceea ce înseamnă că păgubiții nu le pot distruge habitatul și nu îi pot vătăma.

WhatsApp Image 2020-03-22 at 16.58.19 (1)

În anul 2014, organizația internațională WWF (World Wide Fund for Nature) anunța că au fost filmați primii castori în Delta Dunării, localnicii spunând că nu avea cunoștință de existența speciei în zona lor.

Conform comunicatului WWF, „primele clipuri video obținute în urma acțiunii de monitorizare confirma încă o dată prezența castorului în Delta Dunării, după o absență de aproape 200 de ani din România. Imaginile au fost obținute de la cinci camere cu infraroșu amplasate în zona unde trăiește familia de castori, în complexul lacustru Somova - Parcheș”.

În anul 2014 castorii și-au făcut simțită prezența în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, conducerea muzeului anunțând oficial că vrea să-i transforme într-un fel de mascotă și să-i folosească pentru a atrage turiști. În același an, sibienii din cartierul Țiglari au semnalat Agenției pentru Protecția Mediului apariția castorilor pe pârâul Rozbav, care izvorăște din zona Șurii Mici – Ocna Sibiului și se varsă în Cibin în zona cartierului Reșița II.

WhatsApp Image 2020-03-22 at 16.58.18

Acum castorii au început să urce pe Cibin, ajungând aproape de piață. Primăria Sibiu face eforturi pentru a proteja sălciile de pe malul Cibinului, una fiind deja doborâtă recent de castori. Mai mult decât atât, prezența castorilor ridică semne de întrebare cu privire la proiectul municipalității sibiene de amenajare a malurilor Cibinului și transformarea lor în zonă de agrement, întrucât ar putea afecta habitatul lor. Contactați de reporterul Turnul Sfatului reprezentanții Primăriei Sibiu spun că deocamdată nu sunt probleme semnificative.

WhatsApp Image 2020-03-22 at 16.58.19 (2)

”În urmă cu câteva săptămâni s-a constatat prezența castorilor pe malurile Cibinului. Castorul este o specie protejată conform OUG 57/2007 și de aceea măsurile de limitare a pagubelor cauzate de castori trebuie să se ia cu respectarea prevederilor acestui act normativ, fapt subliniat și de Agenția de Protecția Mediului într-o adresă transmisă ca răspuns Primăriei Sibiu. Pentru a proteja arborii de pe malul Cibinului care ar fi putut fi afectați de acțiunea castorilor, Serviciul de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi a instalat plase metalice care să protejeze trunchiul copacilor, conform recomandărilor Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu. Unul dintre arbori a fost însă serios afectat și a fost necesară tăierea lui din motive de siguranță. Prezența castorilor în zonă nu va afecta implementarea proiectului de amenajare a malurilor Cibinului”, au explicat reprezentanții Primăriei Sibiu.

WhatsApp Image 2020-03-22 at 16.58.18 (2)

Reprezentanții APM Sibiu atrag atenția că specia Castor fiber se află pe lista celor de interes comunitar care “necesită o protecţie strictă“, astfel încât sunt interzise capturarea, vătămarea, uciderea, cât şi deteriorarea sau distrugerea habitatelor lor. Cei care încalcă aceste interdicții pot primi pedepse cu închisoarea de la trei luni la un an.

WhatsApp Image 2020-03-22 at 16.58.19 (6)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Marcu

Acum 2 ani

Asta mai lipsea, rozatoare protejate de lege care sa doboare copaci dupa bunul plac...
Raspunde

castorul de pe cibin

Acum 2 ani

Fiind specie protejata, este legala montarea plaselor de sârmă in jurul copacilor??? E o interferență grosolană in noul habitat al castorilor!
Raspunde

Castor Country

Acum 2 ani

Pai doar daca se pun in jurul copacilor mici gardulete, se poate scapa de ei, cel putin de pe cursul Cibinului, in zona orasului. In rest, probabil au tot locul sa isi faca de cap.
Raspunde

Horbotă salbatica

Acum 2 ani

I'm Castor Troy! Ha, ha ha ha ha ha!
Raspunde

Local2

Acum 2 ani

Beavertown
Raspunde

Mister

Acum 2 ani

Asta mai trebuia. Un motiv pt care sa nu putem implementa un proiect. Daca cibinul cum arata acum este habitat prielnic pt castori eu zic sal lasam asa. Sa lasam asa si traficul din sibiu si sa votam in continoare acelas primar. Sa ner laudam peste tot ce frumos este acest oras......A in care avem si coloie da castori...
Raspunde

Eugen

Acum 2 ani

Nu e normal... or fi protejați...dar totuși să distrugă copacii de prin centru nu e în regulă...
Raspunde

Cibinium Castus

Acum 2 ani

Doamna Primar, cu castori sau fără castori, când amenajați malurile Cibinului? Căci ne-am saturat de atâtea laude, mai vrem și fapte! Iubesc și eu animalele, dar când ma gândesc ce habitat împuțit au bieții castori... Când se vor lua masuri de limitare a poluării râului, amendarea faptasilor și curățarea acestuia??? Am văzut aruncate în rău de la materiale de construcții, ligheane, haine, pana la cărucioare furate din hypermarket!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus